Kisiel – idealny deser na letnie dni. Jak go zrobić? Magda Gessler zdradziła swój wyjątkowy przepis

Aktualizacja:

Magda Gessler słynie z niestandardowych rozwiązań i kreatywnych pomysłów kulinarnych. W rozmowie z dziendobry.tvn.pl zdradziła swój przepis na idealny deser na lato. Sprawdź, jak zrobić kisiel à la Magda Gessler.

Idealny deser na lato według Magdy Gessler

Lato to pora roku, w której mamy raczej mniejszy apetyt. Jednak bez względu na pogodę chyba każdemu przychodzi czasem chęć na smaczny, oryginalny, a do tego prosty deser.
Według Magdy Gessler latem sprawdzi się kisiel z czerwonych owoców, który sporządzony jest na bazie wywaru z czerwonego wina z dodatkiem malin, truskawek i poziomek. Ta niezwykła, owocowa ekstaza sprawi, że szybko zapomnimy o zakupie kisielu z torebki.

Kisiel Magdy Gessler – przepis

Składniki na kisiel Magdy Gessler:
  • czerwone wino wytrawne
  • skórka z cytryny i pomarańczy
  • cukier lub cukier puder
  • mąka ziemniaczana
  • woda
  • czerwone owoce, np. wiśnie, maliny, truskawki, żurawina
  • opcjonalnie: bita śmietana lub lody waniliowe.
Sposób przygotowania:
  1. 1Wino wlewamy do garnka, dodajemy skórkę cytrynową i pomarańczową. Czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy cukier lub cukier puder. Mieszamy.
  2. 2Do miski wsypujemy 5 łyżek mąki ziemniaczanej. Dolewamy wodę, mieszamy.
  3. 3Do gotującego się wina wlewamy mąkę z wodą, aby zagęścić wywar. Dodajemy owoce, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. 4Później można schować do lodówki, a następnie dodać bitą śmietanę lub lody waniliowe.
Zobacz także:
Autor: Kamila Glińska
Pozostałe wiadomości