Rok temu w prestiżowym rankingu Best Chef został wybrany drugim najlepszym szefem kuchni na świecie. Ma na swoim koncie najważniejsze, branżowe nagrody. Albert Adria zgodził się opowiedzieć nam o historii swojej kariery i największych osiągnięciach.
Michael Chiarello był nie tylko popularnym szefem kuchni, ale także gwiazdą telewizyjną. Zmarł w sobotę w wieku 61 lat. Informację o śmierci przekazano za pośrednictwem oświadczenia wydanego przez jego firmę.
Co ściągnęło hiszpańskiego mistrza kuchni aż do Gdańska?
Nóż to jedno z podstawowych narzędzi pracy kucharza. Z jego pomocą można wyczarować wiele wykwintnych potraw bądź po prostu pokroić chleb w trakcie przygotowywania kanapek. Warto jednak pamiętać o tym, że ostrza noży mają odmienną grubość, długość oraz kształt. Jak wybrać idealne akcesorium?
"Jedzenie zbliża".
Poznaj sposoby szefa kuchni.
Mistrz sztuki kulinarnej i kreator smaków Kurt Scheller skończył 70 lat. Jego przyjaciele przygotowali z tej okazji wyjątkową ucztę dla duszy i ciała. Zaprosili 250 znamienitych szefów kuchni zarówno z polski, jak i ze świata, którzy razem z nim zjedli wyśmienite dania.
Hector Jimenez Bravo jest szefem kuchni pochodzenia kanadyjsko-kolumbijskiego. Od lat związany jest Ukrainą, gdzie prowadzi restauracje i sędziuje w "MasterChefie". W Dzień Dobry TVN opowiedział o swojej pracy, misji w Polsce i gotowaniu dla... Władimira Putina.
"Dajemy z siebie wszystko, co najlepsze".
Na dworze coraz zimniej, wiec warto się rozgrzać. Imbir zrobi to najlepiej.
Mateusz Zielonka to polski szef kuchni, który słynie z robienia włoskiego makaronu. Brytyjczycy nazywają go "Pasta Menem", a na Wyspach właśnie ukazuje się jego pierwsza książka, która jesienią pojawi się także w Polsce. Jak wyglądała jego droga na szczyt?
"Włoska podróż pełna smaków" to wyjątkowa produkcja discovery+ Originals, którą pokochają wszyscy wielbiciele kuchni z tamtego rejonu świata i życia pełnego kulinarnych emocji. Giada De Laurentiis i Bobby Flay wyruszyli w miesięczną podróż po Rzymie i Toskanii przedstawiając widzom swoje ulubione restauracje, potrawy, a także odkrywając smaki, których wcześniej nie znali. Kulinarną serię możesz zobaczyć w Playerze.
Trwa Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej. Z tej okazji - specjalnie na pokaz w naszym studiu - przyjechał najlepszy kucharz na świecie, Enrico Derflingher. Restauracje, którymi kierował w Rzymie i Florencji, zdobywały gwiazdki Michelin. Jako 26-latek został jedynym włoskim szefem kuchni dla angielskiej rodziny królewskiej - gotował m.in. dla królowej Elżbiety II i księżnej Diany. Dla nas przyrządzi Crema al Limone oraz Risotto Regina Vittoria.
Okolice Peterborough - to własnie tu swoje miejsce na Ziemi znalazł Damian Wawrzyniak. Gotował dla rodziny królewskiej, występował w programach BBC, a także szefował kucharzom podczas olimpiady w Londynie. Teraz, w okresie pandemii, znów pokazał, że Polak potrafi - zaczął wypiekać polskie chleby i roznosić je okolicznym mieszkańcom.
Szczaw nadaje się tylko do zupy? Nic podobnego. Poznaj ciekawe przepisy na sałatkę, drugie danie i deser. Szef kuchni Sebastian Olma pokazuje także, jak zrobić szczawiową z młodymi ziemniakami
Singapur słynie z fantastycznych restauracji i tylko najlepszym uda się tu przebić. Do tego wyjątkowego grona zalicza się Bartek Cywiński, który jest zastępcą szefa kuchni w jednym z najlepszych lokali w Azji. W przeszłości pracował m.in. w Dublinie, Londynie, Hongkongu i Bangkoku.
Maja Salamon to światowej sławy topmodelka, która ma na swoim koncie pokazy mody dla takich marek jak: Chanel, Louis Vuitton czy Dolce&Gabbana. Zdobiła okładki najważniejszych modowych magazynów z Vogue na czele. Mimo sukcesów w świecie mody, Maja postanowiła zapewnić sobie zawodowy plan b. Modelka rozpoczęła karierę w gastronomii. W tym świecie trzeba mieć dużo pokory i dyscypliny. Czy to Mai nie przeraża? Jak pracę modelki ocenia szef kuchni Jan Piecuch? Sprawdziła to dziennikarka Dzień Dobry TVN Basia Pasek.
Nestor Grojewski to Polak mieszkający we Włoszech. Jest wybitnym szefem kuchni, który gotuje dla gwiazd. Jego dania próbowali m.in. Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio i Cameron Diaz. Co dla nich przygotował? Jakie wymagania miał Matt Damon? O swojej pracy i życiu we Włoszech Nestor powiedział dziennikarce Dzień Dobry TVN Uli Chincz. Zobaczcie, jakie dania dla niej przygotował.
Piotr Kwiatkowski jest kolejnym kandydatem na Mistrza Smaku. Do udziału w akcji, w kategorii Szanuję, zgłosiła go siostra Ilona, która uważa Piotra nie tylko za świetnego kucharza, ale też kochającego brata. - Jej brat jest dla mnie Mistrzem Smaku, ponieważ gotowanie to nie tylko jego pasja, ale całe jego życie - mówi Ilona Kamińska.
Gotował m.in kopenhaskiej Nomie, na igrzyskach olimpijskich w Londynie, a Jamie Oliver dał mu jedną ze swoich restauracji! Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Damiana Wawrzyniaka, który podbija świat... polskimi przepisami!
Michel Moran to Francuz hiszpańskiego pochodzenia i jedna z najbardziej wyrazistych postaci polskiej gastronomii. Jest ekscentrycznym i wiecznie uśmiechniętym jurorem w programach kulinarnych stacji TVN. Zaprosiliśmy go do Dzień Dobry TVN, aby spytać, czy to prawda, że w dzieciństwie był łobuziakiem, czy żona akceptuje jego pracoholizm oraz jaką ma opinię o polskich kulinariach.
Z wykształcenia jest architektem krajobrazu, a z zamiłowania kucharzem i restauratorem. O kim mowa? O gościu Dzień Dobry TVN Mateuszu Gesslerze. Zapytaliśmy go, kiedy trzeba zacząć, aby być dobrym kucharzem, na czym polega praca szefa kuchni i co może zrobić klientowi, który narzeka.
Z botwiny można zrobić nie tylko zupę, sałatę, tartę czy placki, ale także lody! Mistrz Krystian Szidel, szef kuchni hotelu Sheraton, przygotował dla Oliviera Janiaka lody z botwinki, malin i swojego sekretnego składnika - miodu!
Boją się go i kucharze i klienci. Marco Pierre White jest znany z rzucania w pracowników garnkami i wyrzucania klientów z restauracji, kiedy Ci poprosili o przyprawy. Z wybitnym kucharzem miała odwagę spotkać się dziennikarka Dzień Dobry TVN Ula Chincz.
Cyk, cyk, cyk - dźwięk migawki aparatu rozlega się już niemal wszędzie - nawet w restauracjach. Ludzie robią zdjęcia wszystkiemu, co jest na stole, a potem wstawiają na swoje profile w mediach społecznościowych. Przeszkadza to nie tylko gościom siedzących przy innych stolikach, ale zaczęło to już drażnić szefów kuchni. Głośno wyraził swoją dezaprobatę sławny szef kuchni Alexandre Gauthier. Michel Moran i blogerka kulinarna Karina Snuszka dyskutowali w Dzień Dobry TVN o popularnych „selfie z jedzeniem” i powodach irytacji szefów kuchni. Do jakich wniosków doszli?
Marco Pierre White to legenda wśród kucharzy. Przyjechał do Polski by sprawdzić umiejętności uczestników programu Masterchef!