Rozgrzewające dania z imbirem według przepisów Davida Gaboriauda

David Gaboriaud w Dzień Dobry TVN
David Gaboriaud
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Na dworze coraz zimniej, wiec warto się rozgrzać. Imbir zrobi to najlepiej. Proponujemy chutney z ananasem i imbirem, rozgrzewającą zupa krem z dyni i imbirem, udon z kurczakiem i warzywami oraz odwrócone ciasto z karmelizowanymi pomarańczami i imbirem. Zobacz, jak przyrządza je szef kuchni David Gaboriaud i poznaj jego niezwykłe przepisy.

Chutney z ananasem i imbirem

Składniki na chutney z ananasem i imbirem :

  • 1 ananas
    • 2 jabłka
      • 3 cm kawałek świeżego imbiru
        • 5 szt. suszonych fig
          • pół czerwonej cebuli
            • 100 ml octu jabłkowego
              • 50 g cukru
                • łyżka gorczycy
                  • szczypta soli
                    • masło klarowane
                      • laska cynamonu

                        Jak przyrządzić chutney z ananasem i imbirem:

                        Ananas obierz i pokrój w kosteczkę. Jabłka pokrój w małej kosteczkę. Zetrzyj imbir na tarce. Figi i cebulę drobno posiekaj.

                        W garnku na łyżce masła duś cebulę i figi przez 2 minuty. Dodaj ananas i jabłka, podsmaż przez 3-4 minuty. Dodaj ocet, cukier i przyprawy. Duś, aż ocet odparowuje, a chutney nabierze konsystencji dżemu. Dopraw solą na koniec. Serwuj z serami, wędlinami czy zimnymi mięsami.

                        Zupa krem z dyni i imbirem

                        Składniki na zupę krem z dyni i imbirem:

                        • 1 dynia piżmowa lub hokkaido
                          • 400 ml mleka kokosowego
                            • 3 cm kawałek świeżego imbiru
                              • 50 ml oleju
                                • 1 chilli lub łyżkę płatków chilli
                                  • 1 dymka bez cebuli
                                    • limonka
                                      • kolendra lub tajskiej bazylii do dekoracji
                                        • sól

                                          Jak przyrządzić zupę krem z dyni i imbirem

                                          Dynię pokrój w kawałki, usuń pestki i piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C do miękkości. Wyjmij dynię z pieca, usuń skórę i włóż miąższ do garnka, zalej pół szklanki wody i zmiksuj na gładko. Dodaj mleko kokosowe do zupy tak, aby uzyskać konsystencji kremu.

                                          Imbir obierz, pokrój 2 plastry, a następnie pokrój plastry w zapałki. Resztę imbiru zetrzyj do zupy. Podgrzej zupę i dopraw do smaku solą i sokiem z limonką.

                                          Osobno w miseczce dodaj zapałki imbiru, płatki chilli i posiekaną dymkę. Polej gorącym olejem i odstaw na 5 minut, aby smaki się przygryzły. Serwuj krem w miseczkach i polej aromatycznym olejem. Udekoruj listkami kolendry i/lub bazylii.

                                          Udon z kurczakiem i warzywami

                                          Składniki na udon z kurczakiem i warzywami:

                                          • makaron udon
                                            • 1 pierś z kurczaka
                                              • 1 marchewka
                                                • pół papryki czerwonej
                                                  • 1 pak choi
                                                    • 2 łyżki pasty żółtego curry
                                                      • 1 trawa cytrynowa
                                                        • 3 cm kawałek świeżego imbiru
                                                          • 1 dymka bez cebuli
                                                            • 2 łyżki sosu sojowego
                                                              • 1 łyżka sosu rybnego
                                                                • 2 łyżki oleju sezamowego
                                                                  • 1 limonka
                                                                    • sól
                                                                      • olej do smażenia
                                                                        • świeża kolendra

                                                                          Jak przyrządzić udon z kurczakiem i warzywami

                                                                          Kurczaka pokrój na kawałki grubości palca. Marchewkę i paprykę pokrój w zapałki. Pak choi pokrój na cztery wzdłuż. Trawę cytrynową spłaszcz nożem i pokrój na 3. Imbir obierz, pokrój 2 plastry, a następnie pokrój plastry w zapałki. Resztę imbiru zetrzyj.

                                                                          Warzywa smaż na rozgrzanej patelni 2-3 minuty na oleju na złoty kolor. Dodaj pak choi, wymieszaj i podsmaż jeszcze 30 sekund, dopraw warzywa solą do smaku. Odstaw. W garnku na łyżce oleju podgrzej pastę curry i wymieszaj z olejem, aż poczujesz przyjemny zapach przypraw. Dodaj starty imbir i mleko kokosowe. Podgrzej i gotuj przez minutę. Następnie dodaj kawałki kurczaka, sos rybny, sos sojowy oraz trawę cytrynową. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu kilka minut.

                                                                          Udon gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Zahartuj pod zimną wodą i odsącz. Przełóż do misek, dodaj warzywa i całość polej mlekiem kokosowym. Udekoruj zapałkami imbiru, świeżej kolendry i skrop sokiem z limonki do smaku.

                                                                          Ciasto z pomarańczami i imbirem

                                                                          Składniki ciasto z pomarańczami i imbirem ( na okrągłą formę o średnicy 24 cm)

                                                                          • 2 pomarańcze
                                                                            • 3 jajka
                                                                              • 60 g cukru trzcinowego + 50 g do posypania
                                                                                • 200 g masła + 20 g do posypania
                                                                                  • łyżka rumu
                                                                                    • skórki z jednej pomarańczy
                                                                                      • 200 g mielonych płatków migdałów
                                                                                        • 100 g bardzo drobnej kaszy kukurydzianej
                                                                                          • łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                            • szczypta soli

                                                                                              Jak przyrządzić ciasto z pomarańczami i imbirem

                                                                                              Pomarańcze pokrój na cienkie plastry. Obierz imbir i zetrzyj. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

                                                                                              Rozpuść masło w rondelku. Dodaj rum, imbir i skórki z pomarańczy. Wlej do miski z ubitymi jajkami i wymieszaj. Dodaj mielone płatki migdałów, kaszę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

                                                                                              Posyp 50 g cukru dno formy do pieczenia przełożonej papierem do pieczenia. Ułóż plastry pomarańczy i dodaj 20 g masła w małych kawałkach. Przygotowaną masę przelej tak, aby przykryć pomarańczy. Piecz w rozgrzanym do 180 st. piekarniku ok. 40-50 min lub do suchego patyczka. Wyciągnij z piekarnika i odwróć ciasto tak, aby plastry pomarańczy były widoczne. Odstaw do ostygnięcia.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Luiza Bebłot, David Gaboriaud

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana