Dania z pięciu składników według Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych, czarna soczewica z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym, kociołek z dorszem i ziemniakami oraz fritata z chorizo i pieczarkami. Takie dania przyrządza w naszej kuchni Daria Łachocha, dziennikarka kulinarna, prezenterka i autorka książki pt. “5 składników zdrowia”. Sprawdź jej sprawdzone przepisy na szybkie, proste i zdrowe potrawy.

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych

Składniki na śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych:

  • 500g wydrylowanych śliwek
    • 100 g masła w temperaturze pokojowej
      • 100 g płatków owsianych
        • 50 g płatków migdałowych
          • 4 łyżki miodu

            Jak przygotować śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych:

            Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Śliwki ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.

            W misce zagnieć masło z płatkami. Powstałą masę pokrusz na śliwki i piecz razem przez 20 minut.

            Czarna soczewica z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym

            Składniki na czarną soczewicę z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym:

            • 1 mała puszka czarnej soczewicy, odsączonej
              • 1 kalafior
                • 1 duży pęczek natki pietruszki, posiekanej
                  • 1 łyżka przyprawy curry
                    • 200 ml jogurtu greckiego
                      • Sól, pieprz
                        • Oliwa z oliwek

                          Jak przyrządzić czarną soczewicę z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym:

                          Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Kalafiora pokrój na cztery części, natrzyj oliwą, posyp solą i ½ łyżki przyprawy curry i ½ natki pietruszki. Piecz przez 15 minut.

                          Jogurt wymieszaj z resztą przyprawy, solą, pieprzem i natką pietruszki. Na półmisku ułóż soczewicę, kalafiora i polej przyprawionym jogurtem.

                          Kociołek z dorszem i ziemniakami

                          Składniki na kociołek z dorszem i ziemniakami:

                          • 2 filety z dorsza bez ości, pokrojone w grube plastry
                            • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
                              • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
                                • 1 cebula pokrojona w kostkę
                                  • kilka gałązek świeżego tymianku
                                    • 2 łyżki masła
                                      • Sól
                                        • 0,75 l wody

                                           Jak przyrządzić kociołek z dorszem i ziemniakami:

                                          W kociołku (lub rondelku) rozpuść masło i usmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj ziemniaki i marchewkę i smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj wodę i sól, gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj rybę i tymianek, gotuj razem około 5 minut.

                                          Fritata z chorizo i pieczarkami

                                          Składniki na fritatę z chorizo i pieczarkami:

                                          • 4 jajka
                                            • 150 g kiełbasy chorizo
                                              • 50 g sera cheddar
                                                • 6 pieczarek
                                                  • 50 g rukoli
                                                    • sól, pieprz

                                                      Jak przygotować fritatę z chorizo i pieczarkami:

                                                      Chorizo pokrój w plasterki. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Jajka wbij do dużej miski i dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj widelcem. Dodaj chorizo i pieczarki i wymieszaj.

                                                      Masę wylej do naczynia żaroodpornego lub na patelnię z metalową rączką. Piecz w piekarniku około 12 minut, aż do ścięcia się jajek w temperaturze 180 stopni.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                      Źródło: Daria Ładocha

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości