Przepisy kulinarne

Dania z pięciu składników według Darii Ładochy

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Daria Ładocha
Daria Ładocha
Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVNDaria Ładocha

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych, czarna soczewica z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym, kociołek z dorszem i ziemniakami oraz fritata z chorizo i pieczarkami. Takie dania przyrządza w naszej kuchni Daria Łachocha, dziennikarka kulinarna, prezenterka i autorka książki pt. “5 składników zdrowia”. Sprawdź jej sprawdzone przepisy na szybkie, proste i zdrowe potrawy.

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych

Składniki na śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych:

  • 500g wydrylowanych śliwek
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu

Jak przygotować śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Śliwki ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.

W misce zagnieć masło z płatkami. Powstałą masę pokrusz na śliwki i piecz razem przez 20 minut.

Czarna soczewica z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym

Składniki na czarną soczewicę z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym:

  • 1 mała puszka czarnej soczewicy, odsączonej
  • 1 kalafior
  • 1 duży pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

Jak przyrządzić czarną soczewicę z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Kalafiora pokrój na cztery części, natrzyj oliwą, posyp solą i ½ łyżki przyprawy curry i ½ natki pietruszki. Piecz przez 15 minut.

Jogurt wymieszaj z resztą przyprawy, solą, pieprzem i natką pietruszki. Na półmisku ułóż soczewicę, kalafiora i polej przyprawionym jogurtem.

Kociołek z dorszem i ziemniakami

Składniki na kociołek z dorszem i ziemniakami:

  • 2 filety z dorsza bez ości, pokrojone w grube plastry
  • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • 0,75 l wody

 Jak przyrządzić kociołek z dorszem i ziemniakami:

W kociołku (lub rondelku) rozpuść masło i usmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj ziemniaki i marchewkę i smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj wodę i sól, gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj rybę i tymianek, gotuj razem około 5 minut.

Fritata z chorizo i pieczarkami

Składniki na fritatę z chorizo i pieczarkami:

  • 4 jajka
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 50 g sera cheddar
  • 6 pieczarek
  • 50 g rukoli
  • sól, pieprz

Jak przygotować fritatę z chorizo i pieczarkami:

Chorizo pokrój w plasterki. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Jajka wbij do dużej miski i dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj widelcem. Dodaj chorizo i pieczarki i wymieszaj.

Masę wylej do naczynia żaroodpornego lub na patelnię z metalową rączką. Piecz w piekarniku około 12 minut, aż do ścięcia się jajek w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Daria Ładocha

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości