Jak przyrządzić mięso? Daria Ładocha serwuje w naszej kuchni czerwone curry z polędwicą wieprzową, liczi, pomidorkami cherry podane na ryżu, makaron ryżowy z pak choi z mielonym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami oraz grzanki z siekanym mięsem i pieczonymi burakami. Poznaj niezwykłe przepisy.
Czerwone curry z polędwicą wieprzową, liczi, pomidorkami cherry podane na ryżu jaśminowym z kolendrą i sezamem
Składniki na czerwone curry z polędwicą wieprzową:
- 50 g czerwonej pasty curry
- 500 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
- 700 ml mleka kokosowego
- 1 puszka owoców liczi odsączonych z zalewy
- 200 g pomidorków cherry
- 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z 1 limonki
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
- pęczek kolendry
- 4 liście limonki kaffir mrożonych
- 1 szalotka
- 1 papryczka chili drobno posiekana
Jak przyrządzić czerwone curry z polędwicą wieprzową:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie pozostaw pod przykryciem, aż wsiąknie cały płyn. Przed podaniem wymieszaj z sezamem oraz kolendrą.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną szalotkę oraz chili. Następnie dodaj polędwicę wieprzową i chwilę podsmażaj. Dodaj pastę curry i oblep nią dokładnie mięso. Dodaj mleko kokosowe oraz liście limonki i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj paprykę, pomidorki cherry oraz liczi. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki oraz listkami świeżej mięty. Podawaj z ryżem.
Grzanki z siekanym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami
Składniki na grzanki z siekanym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami:
- 2 długie ciabatty
- 2 upieczone buraki (mogą być gotowane)
- opakowanie mięsa siekanego
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 szalotka drobno posiekana
- 2 łyżki sosu sojowego
- kozi ser w roladzie
- kiełki słonecznika
- łuskane pistacje
- 2 łyżki octu balsamicznego lub glazury balsamicznej
Jak przyrządzić grzanki z siekanym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami:
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj szalotkę oraz czosnek. Podsmażaj dwie minuty. Następnie dodaj mięso i paprykę wędzoną i energicznie podsmażaj. Gdy mięso się zetnie, dodaj sos sojowy i smaż aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę.
Buraki pokrój w cienki plasterki. Ciabatty przekrój na połówki i grilluj na patelni lub delikatnie podpiecz w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek. Na chlebie ułóż plasterki buraka, dodaj mięso, następnie kozi ser, łuskane pistacje i kiełki słonecznika. Na koniec skrop octem balsamicznym lub glazurą.
Makaron ryżowy z pak choi, mielonym mięsem, kolorowymi paprykami, mango i orzechami ziemnymi
Składniki na makaron ryżowy z pak choi i mielonym mięsem:
- 100 g makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie
- 2 kapusty pak choi
- opakowanie mięsa mielonego
- 3 ząbki czosnku
- imbir obrany wielkości kciuka i starty na tarce o małych oczkach
- ½ cebuli cukrowej
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- ½ mango
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki prażonych i solonych orzechów ziemnych
- ½ soku z limonki
Jak przyrządzić makaron ryżowy z pak cho i mielonym mięsem:
Na woku podgrzej olej i dodaj czosnek, cebulę i imbir i podsmażaj. Dodaj mięso mielone oraz papryki pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj pak choi pokrojony na mniejsze kawałki. Podsmażaj, aż liście zrobią się miękkie.
Następnie dodaj makaron z sosem sojowym. Smaż, aż makaron będzie miękki. Na koniec dopraw sokiem z limonki, dodaj pokrojone mango, szczypiorek oraz orzechy ziemne.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: fot. Paweł Wodzyński/Dzień Dobry TVN