Dania zdrowe i na czasie: dyniowy sernik, żurek wege i napar rokitnikowy

Magdalena i Piotr Kucharscy
Magdalena i Piotr Kucharscy
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Zdrowe dania z warzyw i owoców przygotowane zgodnie z cyklem pór roku - do jedzenia takich potraw zachęcają Magdalena i Piotr Kucharscy. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządzili: napar rokitnikowy, krakersy, pastę z dyni i papryki, pastę z natki pietruszki i migdałów, żurek wege, orientalnego kalafiora, zieloną soczewicą z jajkiem, a także dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami. 

Napar rokitnikowy - przepis krok po kroku

Składniki na napar rokitnikowy

  • 2 łyżki rokitnika
  • 2-3 gałązki tymianku
  • ziarenko pieprzu
  • miód (opcjonalnie)

Jak przygotować napar rokitnikowy:

Wszystkie składniki na napar umieścić w moździerzu i delikatnie utłuc. Przełożyć do dzbanka z tłokiem. Zalać wodą o około 80 st. C, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Docisnąć tłok i przelać napar do kubeczków. Opcjonalnie można dosłodzić miodem.

Krakersy - przepis krok po kroku

Składniki na krakersy:

  • 150 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 100 g nasion siemienia lnianego
  • 80 g nasion sezamu
  • 200 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej – certyfikowane, bezglutenowe płatki owsiane)
  • 15 migdałów
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki babki płesznik (można pominąć i dodać więcej siemienia lnianego)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 350 ml wody
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki – opcjonalnie
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano

Jak przygotować krakersy:

Wszystkie suche składniki i przyprawy wymieszać w dużej misce. W oddzielnej misce połączyć miód, olej i wodę. Suche składniki rozdrobić w robocie kuchennym na średniej grubości cząstki (nie na proszek). Dodać do nich miód, olej, wodę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić na noc do nasiąknięcia.

Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto wilgotną dłonią, tak aby na całej blaszce miało taką samą grubość. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec krakersy przez 20 minut. Po tym czasie, trzymając za rogi papier do pieczenia, przewrócić je na drugą stronę, pokroić na prostokąty i piec kolejne 20 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po ostudzeniu krakersy można przechowywać nawet 3 tygodnie.

Zobacz wideo: Dynia Gigantka!

Dagmara Kowalczyk, Mateusz Dąbrowski
Dynia Gigantka!
Mateusz Dąbrowski z Zarzecza wyhodował najcięższą dynię w Polsce, która zwraca uwagę nie tylko ponadprzeciętnym rozmiarem, ale także oryginalnym imieniem.
Źródło: Dzień Dobry TVN

Pasta z pieczonej dyni i papryki - przepis krok po kroku

Składniki na pastę z dyni i papryki:

  • mała dynia hokkaido
  • 2 papryki czerwone
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 5 pomidorów suszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z pomidorów suszonych
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować pastę z dyni i papryki:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dyni nie obierać, przekroić ją na pół, oczyścić z pestek i pokroić w dużą kostkę. Papryki przekroić na pół i oczyścić z pestek. Dynię, paprykę i nieobrane ząbki czosnku ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posolić i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Warzywa wyjąć z piekarnika i wystudzić. Czosnek obrać z łupin. Zmiksować z pozostałymi składnikami, doprawić solą i pieprzem.

Pasta z natki pietruszki i migdałów - przepis krok po kroku

Składniki na pastę z natki pietruszki i migdałów:

  • 1–2 pęczki natki pietruszki
  • szklanka płatków migdałowych
  • cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku sól

Jak przygotować pastę z natki pietruszki i migdałów:

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i usunąć twarde łodygi. Zmiksować natkę z pozostałymi składnikami. Doprawić solą.

Żurek wege - przepis krok po kroku

Składniki na żurek wege:

  • 3 l wody
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 500 g boczniaków
  • olej rzepakowy
  • 4 ogórki kiszone
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Olej pietruszkowy:

  • 4 pęczki pietruszki
  • 250 ml oleju z pestek winogron

Jak przygotować żurek wege:

Wodę wlej do garnka, dodaj suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotuj około godziny. W tym czasie zmiksuj pietruszkę z 250 ml oleju z pestek winogron, następnie przecedź prze drobne sito. Zbierz to, co przecedzi się przez sito. W dużym garnku podsmaż na oleju cebulę i dwa ząbki czosnku. Cebulę zalej odcedzonym wywarem grzybowo-warzywnym. Zagotuj, następnie dodaj zakwas oraz przeciśnięty czosnek, dopraw solą, pieprzem, doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut. W tym czasie na patelni z olejem podsmaż pokrojone w kawałki boczniaki. Boczniaki, starte na tarce kiszone ogórki oraz jajko ugotowane na twardo ułóż w głębokim talerzu. Zalej wszystko żurkiem.

Orientalny kalafior - przepis krok po kroku

Składniki na orientalnego kalafiora:

  • kalafior
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • łyżka oleju
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 80 ml wody

Sos:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • kawałek imbiru długości 3 cm
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 ml wody

Do podania:

  • sezam
  • dymka
  • papryczka chilli
  • ryż basmatii

Jak przygotować orientalnego kalafiora:

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Kalafior podzielić na różyczki. W miseczce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną z olejem i wodą. Różyczki kalafiora obtoczyć w tej miksturze i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut. W tym czasie w rondelku wymieszać olej sezamowy, ocet ryżowy, posiekany imbir i czosnek. Gotować około 5-6 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do rondelka. Gotować jeszcze 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać miód. Upieczone różyczki kalafiora wymieszać z sosem, aż każdy kawałek się obtoczy. Podawać z ryżem, posypane sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.

Zielona soczewica z jajkiem - przepis krok po kroku

Składniki na zieloną soczewicą z jajkiem:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 4 małe jajka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • marchewka
  • mały kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 małe jaja
  • klarowane masło
  • świeży tymianek

Jak przygotować zieloną soczewicą z jajkiem:

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Z dodatkiem wędzonej papryki i kminu. Gdy warzywa się skarmelizują, podlać winem i zdeglasować patelnię. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować, aż soczewica będzie miękka. Za każdym razem, gdy soczewica wypije wodę, podlać kolejną porcją. Jeśli mamy bulion, to podlewać bulionem. Gdy soczewica jest już miękka, dodać przecier pomidorowy i świeży tymianek. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Jajka usmażyć na patelni na klarowanym maśle, podawać na soczewicy.

Dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami - przepis krok po kroku

Składniki na sernik:

  • 400 g śliwek węgierek
  • 100 ml soku jabłkowego
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka goździków
  • kilka kardamonów
  • 2 łyżki miodu

Spód:

  • 120 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • 60 g masła

Nadzienie:

  • 400 g kremowego serka
  • 300 g przecieru z dyni-
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej

Jak przygotować sernik:

Sok gotować na wolnym ogniu z przyprawami około 10 minut. Wystudzić i dosłodzić miodem. Śliwki pokroić na połówki i wypestkować. Zalać sokiem i odstawić na godzinę. Dynię Hokkaido razem ze skórką umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Poddusić w rondelku z odrobiną wody na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Następnie zmiksować na gładki przecier.

Spód: płatki wymieszać dokładnie z miękkim masłem. Otrzymaną masą wyłożyć tortownicę o średnicy około 22 cm. Spód piec przez 10 minut w temperaturze 180 st. C. Wystudzić. Serek dokładnie wymieszać trzepaczką, aż będzie gładki. Dodać przecier dyniowy, jajka, żółtko, miód, cukier waniliowy, przyprawy i mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Masę wylać na spód, wyrównać wierzch i wstawić na około 20 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec jeszcze 40 minut. Na ostatnie 30 minut włożyć śliwki wraz z marynatą do piekarnika. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Sernik podawać z pieczonymi śliwkami.

Sezamki - przepis krok po kroku

Składniki na sezamki:

  • 100 g jasnego sezamu
  • 50 g czarnego sezamu (opcjonalnie)
  • 50 g słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 3 łyżki miodu lub słodu ryżowego lub jęczmiennego

Jak przygotować sezamki:

Sezam podprażyć na patelni, aż nabierze złotego koloru. Na patelni podprażyć słonecznik oraz pestki dyni. Dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje na papier do pieczenia. Można zostawić do zastygnięcia w takiej formie lub na każdy nałożyć papier do pieczenia i delikatnie przycisnąć.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości