Napar rokitnikowy - przepis krok po kroku
Składniki na napar rokitnikowy
- 2 łyżki rokitnika
- 2-3 gałązki tymianku
- ziarenko pieprzu
- miód (opcjonalnie)
Jak przygotować napar rokitnikowy:
Wszystkie składniki na napar umieścić w moździerzu i delikatnie utłuc. Przełożyć do dzbanka z tłokiem. Zalać wodą o około 80 st. C, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Docisnąć tłok i przelać napar do kubeczków. Opcjonalnie można dosłodzić miodem.
Krakersy - przepis krok po kroku
Składniki na krakersy:
- 150 g nasion słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 100 g nasion siemienia lnianego
- 80 g nasion sezamu
- 200 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej – certyfikowane, bezglutenowe płatki owsiane)
- 15 migdałów
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki babki płesznik (można pominąć i dodać więcej siemienia lnianego)
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 350 ml wody
- łyżeczka słodkiej wędzonej papryki – opcjonalnie
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
Jak przygotować krakersy:
Wszystkie suche składniki i przyprawy wymieszać w dużej misce. W oddzielnej misce połączyć miód, olej i wodę. Suche składniki rozdrobić w robocie kuchennym na średniej grubości cząstki (nie na proszek). Dodać do nich miód, olej, wodę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić na noc do nasiąknięcia.
Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto wilgotną dłonią, tak aby na całej blaszce miało taką samą grubość. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec krakersy przez 20 minut. Po tym czasie, trzymając za rogi papier do pieczenia, przewrócić je na drugą stronę, pokroić na prostokąty i piec kolejne 20 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po ostudzeniu krakersy można przechowywać nawet 3 tygodnie.
Zobacz wideo: Dynia Gigantka!
Pasta z pieczonej dyni i papryki - przepis krok po kroku
Składniki na pastę z dyni i papryki:
- mała dynia hokkaido
- 2 papryki czerwone
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 5 pomidorów suszonych
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z pomidorów suszonych
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Jak przygotować pastę z dyni i papryki:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dyni nie obierać, przekroić ją na pół, oczyścić z pestek i pokroić w dużą kostkę. Papryki przekroić na pół i oczyścić z pestek. Dynię, paprykę i nieobrane ząbki czosnku ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posolić i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Warzywa wyjąć z piekarnika i wystudzić. Czosnek obrać z łupin. Zmiksować z pozostałymi składnikami, doprawić solą i pieprzem.
Pasta z natki pietruszki i migdałów - przepis krok po kroku
Składniki na pastę z natki pietruszki i migdałów:
- 1–2 pęczki natki pietruszki
- szklanka płatków migdałowych
- cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku sól
Jak przygotować pastę z natki pietruszki i migdałów:
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i usunąć twarde łodygi. Zmiksować natkę z pozostałymi składnikami. Doprawić solą.
Żurek wege - przepis krok po kroku
Składniki na żurek wege:
- 3 l wody
- 50 g suszonych podgrzybków
- pęczek włoszczyzny
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 cebule
- 500 ml zakwasu na żurek
- 500 g boczniaków
- olej rzepakowy
- 4 ogórki kiszone
- 5-6 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- 4 jajka ugotowane na twardo
Olej pietruszkowy:
- 4 pęczki pietruszki
- 250 ml oleju z pestek winogron
Jak przygotować żurek wege:
Wodę wlej do garnka, dodaj suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotuj około godziny. W tym czasie zmiksuj pietruszkę z 250 ml oleju z pestek winogron, następnie przecedź prze drobne sito. Zbierz to, co przecedzi się przez sito. W dużym garnku podsmaż na oleju cebulę i dwa ząbki czosnku. Cebulę zalej odcedzonym wywarem grzybowo-warzywnym. Zagotuj, następnie dodaj zakwas oraz przeciśnięty czosnek, dopraw solą, pieprzem, doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut. W tym czasie na patelni z olejem podsmaż pokrojone w kawałki boczniaki. Boczniaki, starte na tarce kiszone ogórki oraz jajko ugotowane na twardo ułóż w głębokim talerzu. Zalej wszystko żurkiem.
Orientalny kalafior - przepis krok po kroku
Składniki na orientalnego kalafiora:
- kalafior
- 3 łyżki mąki ryżowej
- łyżka oleju
- łyżka mąki ziemniaczanej
- około 80 ml wody
Sos:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- kawałek imbiru długości 3 cm
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 ml wody
Do podania:
- sezam
- dymka
- papryczka chilli
- ryż basmatii
Jak przygotować orientalnego kalafiora:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Kalafior podzielić na różyczki. W miseczce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną z olejem i wodą. Różyczki kalafiora obtoczyć w tej miksturze i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut. W tym czasie w rondelku wymieszać olej sezamowy, ocet ryżowy, posiekany imbir i czosnek. Gotować około 5-6 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do rondelka. Gotować jeszcze 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać miód. Upieczone różyczki kalafiora wymieszać z sosem, aż każdy kawałek się obtoczy. Podawać z ryżem, posypane sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.
Zielona soczewica z jajkiem - przepis krok po kroku
Składniki na zieloną soczewicą z jajkiem:
- 200 g zielonej soczewicy
- 4 małe jajka
- cebula
- ząbek czosnku
- marchewka
- mały kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 500 ml przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- 4 małe jaja
- klarowane masło
- świeży tymianek
Jak przygotować zieloną soczewicą z jajkiem:
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Z dodatkiem wędzonej papryki i kminu. Gdy warzywa się skarmelizują, podlać winem i zdeglasować patelnię. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować, aż soczewica będzie miękka. Za każdym razem, gdy soczewica wypije wodę, podlać kolejną porcją. Jeśli mamy bulion, to podlewać bulionem. Gdy soczewica jest już miękka, dodać przecier pomidorowy i świeży tymianek. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Jajka usmażyć na patelni na klarowanym maśle, podawać na soczewicy.
Dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami - przepis krok po kroku
Składniki na sernik:
- 400 g śliwek węgierek
- 100 ml soku jabłkowego
- kawałek kory cynamonu
- kilka goździków
- kilka kardamonów
- 2 łyżki miodu
Spód:
- 120 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
- 60 g masła
Nadzienie:
- 400 g kremowego serka
- 300 g przecieru z dyni-
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
Jak przygotować sernik:
Sok gotować na wolnym ogniu z przyprawami około 10 minut. Wystudzić i dosłodzić miodem. Śliwki pokroić na połówki i wypestkować. Zalać sokiem i odstawić na godzinę. Dynię Hokkaido razem ze skórką umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Poddusić w rondelku z odrobiną wody na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Następnie zmiksować na gładki przecier.
Spód: płatki wymieszać dokładnie z miękkim masłem. Otrzymaną masą wyłożyć tortownicę o średnicy około 22 cm. Spód piec przez 10 minut w temperaturze 180 st. C. Wystudzić. Serek dokładnie wymieszać trzepaczką, aż będzie gładki. Dodać przecier dyniowy, jajka, żółtko, miód, cukier waniliowy, przyprawy i mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Masę wylać na spód, wyrównać wierzch i wstawić na około 20 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec jeszcze 40 minut. Na ostatnie 30 minut włożyć śliwki wraz z marynatą do piekarnika. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Sernik podawać z pieczonymi śliwkami.
Sezamki - przepis krok po kroku
Składniki na sezamki:
- 100 g jasnego sezamu
- 50 g czarnego sezamu (opcjonalnie)
- 50 g słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 3 łyżki miodu lub słodu ryżowego lub jęczmiennego
Jak przygotować sezamki:
Sezam podprażyć na patelni, aż nabierze złotego koloru. Na patelni podprażyć słonecznik oraz pestki dyni. Dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje na papier do pieczenia. Można zostawić do zastygnięcia w takiej formie lub na każdy nałożyć papier do pieczenia i delikatnie przycisnąć.
Zobacz także:
- Kurczę nie tylko pieczone. Patenty Piotra Kucharskiego na dania z drobiem
- Łazanki z kapustą, kokosowe risotto i inne wegańskie wariacje Darii Ładochy
- Jesienne dania dobre na odporność. Przepisy na zupę, gulasz, bigos i coś słodkiego
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Magdalena i Piotr Kucharscy
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN