Kurczę nie tylko pieczone. Patenty Piotra Kucharskiego na dania z drobiem

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Kurczak w kuchni może być nie tylko podawany na niezliczone sposoby, ale i wykorzystywany do wielu niepozornych dań, wymagających bulionu. Najlepiej jednak smakuje, kiedy na talerzu odgrywa główną rolę. Doskonale wie o tym Piotr Kucharski, którego przepisy na kurczaka pieczonego i podane w kebabie, musicie wypróbować.

Pikantne skrzydełka

Składniki na pikantne skrzydełka

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki sosu sojowego
      • 2 łyżki miodu
        • 2 łyżki pikantnego sosu chili
          • sok z jednej limonki
            • 6 ząbków czosnku
              • kawałek imbiru

                Pozostałe składniki:

                • 1,5 kg skrzydełek drobiowych
                  • sezam do posypania
                    • 2 ogórki
                      • 4 łyżki śmietany
                        • pęczek koperku
                          • sól i pieprz

                            Jak przygotować pikantne skrzydełka?

                            1. Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i zmiksować blenderem. Przelać do miski i dodać do nich podzielone na porcję skrzydełka. Odstawić do lodówki do zamarynowania na minimum 2 godziny.
                              1. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Po tym czasie ułożyć na blaszce do pieczenia kratkę i na niej ułożyć skrzydełka. Wstawić do piekarnika na 40-45 minut. W tym czasie zredukować resztę marynaty do konsystencji gęstego syropu. Po tym czasie udka posmarować glazurą i dopiec przez 10-15 minut, przed podaniem posypać sezamem.
                                1. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcedzić na sicie. Wymieszać ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.

                                  Cytrynowe nóżki z kurczaka

                                  Składniki na cytrynowe nóżki z kurczaka
                                  • 12 podudzi z kurczaka
                                    • sól i pieprz
                                      • olej do smażenia
                                        • 1 duża cebula
                                          • główka czosnku
                                            • kilka gałązek tymianku
                                              • łyżeczka octu winnego
                                                • 1 cytryna
                                                  • 1 cukinia
                                                    • 100 g ryżu
                                                      • pęczek natki pietruszki
                                                        Jak przygotować cytrynowe nóżki z kurczaka?
                                                        1. Podudzia kurczaka ponacinać (jak kiełbasę na grilla), przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wszystkie kawałki na złoto-brązowy kolor.
                                                          1. Po kilku minutach do kurczaka dodać posiekaną cebulę z czosnkiem i tymianek. Smażyć kolejnych kilka minut, dodać pokrojoną w plasterki cytrynę oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusić pod przykryciem około 20 minut.
                                                            1. Następnie dodać ryż, jeśli trzeba to podlać odrobinę wody. Przykryć i dusić aż ryż się ugotuje. Podawać w garnku w którym się potrawa gotowała.
                                                              1. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.

                                                                Kebab drobiowy z papryką

                                                                Składniki na kebab drobiowy z papryką
                                                                • 2 kg wytrybowanego mięsa z podudzi kurczaka
                                                                  • 500 ml jogurtu naturalnego
                                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                                      • 1 łyżeczka kurkumy
                                                                        • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
                                                                          • 1 łyżeczka ostrej papryki
                                                                            • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                                                              • 5 sztuk czerwonej papryki romesco
                                                                                • 2 łyżeczki soli
                                                                                  • 1 łyżeczka pieprzu
                                                                                    • tortille
                                                                                      • 2-3 liście sałaty rzymskiej
                                                                                        • ostry sos chili
                                                                                          Jak przygotować kebab drobiowy z papryką?
                                                                                          1. Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Taką marynatą zamarynować mięso, najlepiej przez całą noc lub chociaż na 2-3 godziny.
                                                                                            1. Papryki przekroić wzdłuż na połowę. Na szpikulec do rożna nabijać mięso co jakiś czas przekładając papryką.
                                                                                              1. Rozgrzać piekarnik do 200ºC z funkcją termoobiegu. Kebab wstawić do piekarnika i opiekać. Co jakiś czas wyjmować i odcinać opieczone mięso.
                                                                                                1. Podawać z ostrym sosem z posiekaną sałatą rzymską.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                  Autor: Michalina Kobla

                                                                                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana