Weekendowy obiad zrób w piątek. Daria Ładocha proponuje kurczaka, krem z pora, pieczone ziemniaki i sałatkę ze szpinakiem

Przygotuj obiad na weekend
Weekend powinien być zdecydowanie czasem odpoczynku i relaksu, a nie stania w kuchni i gotowania, by zapełnić żołądki domowników. Dlatego to, co masz przygotować w sobotę i w niedzielę, zrób w piątek. Raz ugotowane dania wystarczą na cały weekend. Sprawdź przepisy Darii Ładochy na pieczonego kurczaka, ziemniaki w sosie ziołowym, ekspresowy krem z pora, sałatkę ze szpinakiem oraz kanapki z awokado.

Kurczak pieczony w całości

Składniki na kurczaka pieczonego w całości:

  • 1 kurczak oczyszczony i osuszony ręcznikiem
    • 6 cebuli
      • 3 łyżki oleju
        • przyprawy: czerwona papryka, oregano, sól, pieprz, cząber
          • 2 łyżki harissy (pasta z papryki i czosnku)
            • 3 łyżki masła roztopionego

              Do nadziewania kurczaka:

              • natka pietruszki
                • 2 cebule
                  • liście laurowe
                    • gałązka rozmarynu
                      • 1 cytryna

                        Dodatkowo:

                        • kolorowe papryki: zielona, żółta i czerwona
                          • gałązki pomidorków cherry
                            • podgotowane małe ziemniaki

                              Sposób przygotowania pieczonego kurczaka:

                              1. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę pokrojone na ćwiartki, tak by przykryły całe dno. Następnie połącz olej z przyprawami oraz harissą i dokładnie natrzyj kurczaka. Następnie włóż mu do środka zioła, cebulę oraz cytrynę pokrojoną na ćwiartki.
                                1. Piekarnik nastaw na 190 stopni. Wstaw naczynie z kurczakiem. Po 30 minutach obróć kurczaka na drugą stronę i polej roztopionym masłem. Po kolejnych 30 minutach znowu przewróć na kolejne 30 minut.
                                  1. Następnie dodaj pokrojone papryki, ziemniaki oraz pomidorki cherry. Piecz jeszcze kolejne 30 minut.

                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                    Pieczone ziemniaki w sosie ziołowym

                                    Składniki na pieczone ziemniaki w sosie ziołowym:

                                    • 1 kg ziemniaków małych (koniecznie malutkie)
                                      • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
                                        • 1 łyżka posiekanej bazylii
                                          • 1 łyżka posiekanej kolendry
                                            • 1 łyżka posiekanego koperku
                                              • 2 ząbki czosnku
                                                • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                  • sól, pieprz
                                                    • szczypta oregano

                                                      Sposób przygotowania pieczonych ziemniaków:

                                                      1. Ziemniaki podgotuj we wrzącej wodzie około 12 minut. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wstaw blachę z ziemniakami skropionymi oliwą z dodatkiem soli i pieprzu.
                                                        1. Zioła połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz oliwą, solą, pieprzem i oregano. Upieczone ziemniaki polej przygotowanym dipem.

                                                          Sałatka ze szpinakiem, pieczonym kurczakiem, granatem i ziemniakami

                                                          Składniki na sałatkę ze szpinakiem, pieczonym kurczakiem, granatem i ziemniakami:

                                                          • 200 g liści szpinaku
                                                            • 200 upieczonego kurczaka
                                                              • 6 upieczonych ziemniaków
                                                                • 6 suszonych pomidorów pociętych na paseczki
                                                                  • 3 łyżki ziarenek granatu
                                                                    • garść orzechów włoskich
                                                                      • garść kiełków rzodkiewki
                                                                        • 2 łyżki tartego parmezanu

                                                                          Składniki sosu:

                                                                          • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                            • 2 łyżki octu balsamicznego
                                                                              • 1 łyżeczka miodu
                                                                                • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

                                                                                  Sposób przygotowania sałatki:

                                                                                  1. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce.
                                                                                    1. Na półmisku wysyp liście szpinaku. Dodaj kurczaka, ziemniaki pokrojone na plasterki, suszone pomidory, orzechy, granat i kiełki rzodkiewki.
                                                                                      1. Całość polej przygotowanym sosem i dodaj parmezan.

                                                                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                        Ekspresowy krem z pora z pieczonymi ziemniakami i pistacjami

                                                                                        Składniki na ekspresowy krem z pora:

                                                                                        • 3 sztuki pora
                                                                                          • 1 cebula czosnkowa
                                                                                            • 1 łyżka masła
                                                                                              • 1,5 l bulionu
                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                  • 100 g sera feta
                                                                                                    • 4 upieczone ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki
                                                                                                      • koperek
                                                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                                                          • garść obranych pistacji

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            1. Na maśle podsmaż cebulę oraz pora pokrojonego w talarki. Dodaj posiekane dwa ząbki czosnku. Następnie całość zalej wywarem i gotuj 15 minut.
                                                                                                              1. Następnie dodaj ser feta i zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem posyp koperkiem, dodaj ziemniaczki oraz pistacje.

                                                                                                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                Kanapki z pastą z awokado i szarpanym kurczakiem i serem kozim

                                                                                                                Składniki na kanapki z pastą z awokado:

                                                                                                                • 2 dojrzałe, miękkie awokado
                                                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                      • świeża kolendra
                                                                                                                        • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                                                                                          • sok z cytryny
                                                                                                                            • chleb żytni na zakwasie
                                                                                                                              • ser kozi w roladzie
                                                                                                                                • 2 ogórki kiszone
                                                                                                                                  • 2 pomidory malinowe
                                                                                                                                    • garść kaparów
                                                                                                                                      • poszarpany pieczony kurczak
                                                                                                                                        • kiełki pora (lub dowolne inne kiełki)
                                                                                                                                          • wędzona papryka w przyprawie

                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                            1. W misce rozgnieć miękkie awokado obrane ze skórki. Dodaj posiekaną kolendrę, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, sok z cytryny oraz przyprawy.
                                                                                                                                              1. Chleb żytni pokrój na kromki. Posmaruj pastą. Dodaj pomidory i ogórki pokrojone w plastry. Dodaj szarpanego kurczaka, kozi ser oraz kiełki. Przed podaniem posyp wędzoną papryką.

                                                                                                                                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                                                                Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                                                Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

                                                                                                                                                Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień

                                                                                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości