Przepisy kulinarne

Weekendowy obiad zrób w piątek. Daria Ładocha proponuje kurczaka, krem z pora, pieczone ziemniaki i sałatkę ze szpinakiem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Weekend powinien być zdecydowanie czasem odpoczynku i relaksu, a nie stania w kuchni i gotowania, by zapełnić żołądki domowników. Dlatego to, co masz przygotować w sobotę i w niedzielę, zrób w piątek. Raz ugotowane dania wystarczą na cały weekend. Sprawdź przepisy Darii Ładochy na pieczonego kurczaka, ziemniaki w sosie ziołowym, ekspresowy krem z pora, sałatkę ze szpinakiem oraz kanapki z awokado.

Kurczak pieczony w całości

Składniki na kurczaka pieczonego w całości:

  • 1 kurczak oczyszczony i osuszony ręcznikiem
  • 6 cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: czerwona papryka, oregano, sól, pieprz, cząber
  • 2 łyżki harissy (pasta z papryki i czosnku)
  • 3 łyżki masła roztopionego

Do nadziewania kurczaka:

  • natka pietruszki
  • 2 cebule
  • liście laurowe
  • gałązka rozmarynu
  • 1 cytryna

Dodatkowo:

  • kolorowe papryki: zielona, żółta i czerwona
  • gałązki pomidorków cherry
  • podgotowane małe ziemniaki

Sposób przygotowania pieczonego kurczaka:

  1. 1Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę pokrojone na ćwiartki, tak by przykryły całe dno. Następnie połącz olej z przyprawami oraz harissą i dokładnie natrzyj kurczaka. Następnie włóż mu do środka zioła, cebulę oraz cytrynę pokrojoną na ćwiartki.
  2. 2Piekarnik nastaw na 190 stopni. Wstaw naczynie z kurczakiem. Po 30 minutach obróć kurczaka na drugą stronę i polej roztopionym masłem. Po kolejnych 30 minutach znowu przewróć na kolejne 30 minut.
  3. 3Następnie dodaj pokrojone papryki, ziemniaki oraz pomidorki cherry. Piecz jeszcze kolejne 30 minut.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pieczone ziemniaki w sosie ziołowym

Składniki na pieczone ziemniaki w sosie ziołowym:

  • 1 kg ziemniaków małych (koniecznie malutkie)
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • szczypta oregano

Sposób przygotowania pieczonych ziemniaków:

  1. 1Ziemniaki podgotuj we wrzącej wodzie około 12 minut. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wstaw blachę z ziemniakami skropionymi oliwą z dodatkiem soli i pieprzu.
  2. 2Zioła połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz oliwą, solą, pieprzem i oregano. Upieczone ziemniaki polej przygotowanym dipem.

Sałatka ze szpinakiem, pieczonym kurczakiem, granatem i ziemniakami

Składniki na sałatkę ze szpinakiem, pieczonym kurczakiem, granatem i ziemniakami:

  • 200 g liści szpinaku
  • 200 upieczonego kurczaka
  • 6 upieczonych ziemniaków
  • 6 suszonych pomidorów pociętych na paseczki
  • 3 łyżki ziarenek granatu
  • garść orzechów włoskich
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Składniki sosu:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Sposób przygotowania sałatki:

  1. 1Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce.
  2. 2Na półmisku wysyp liście szpinaku. Dodaj kurczaka, ziemniaki pokrojone na plasterki, suszone pomidory, orzechy, granat i kiełki rzodkiewki.
  3. 3Całość polej przygotowanym sosem i dodaj parmezan.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Ekspresowy krem z pora z pieczonymi ziemniakami i pistacjami

Składniki na ekspresowy krem z pora:

  • 3 sztuki pora
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l bulionu
  • sól, pieprz
  • 100 g sera feta
  • 4 upieczone ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść obranych pistacji

Sposób przygotowania:

  1. 1Na maśle podsmaż cebulę oraz pora pokrojonego w talarki. Dodaj posiekane dwa ząbki czosnku. Następnie całość zalej wywarem i gotuj 15 minut.
  2. 2Następnie dodaj ser feta i zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem posyp koperkiem, dodaj ziemniaczki oraz pistacje.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Kanapki z pastą z awokado i szarpanym kurczakiem i serem kozim

Składniki na kanapki z pastą z awokado:

  • 2 dojrzałe, miękkie awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sok z cytryny
  • chleb żytni na zakwasie
  • ser kozi w roladzie
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 pomidory malinowe
  • garść kaparów
  • poszarpany pieczony kurczak
  • kiełki pora (lub dowolne inne kiełki)
  • wędzona papryka w przyprawie

Sposób przygotowania:

  1. 1W misce rozgnieć miękkie awokado obrane ze skórki. Dodaj posiekaną kolendrę, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, sok z cytryny oraz przyprawy.
  2. 2Chleb żytni pokrój na kromki. Posmaruj pastą. Dodaj pomidory i ogórki pokrojone w plastry. Dodaj szarpanego kurczaka, kozi ser oraz kiełki. Przed podaniem posyp wędzoną papryką.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Daria Ładocha

Pozostałe wiadomości