Kurczak pieczony w całości
Składniki na kurczaka pieczonego w całości:
- 1 kurczak oczyszczony i osuszony ręcznikiem
- 6 cebuli
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: czerwona papryka, oregano, sól, pieprz, cząber
- 2 łyżki harissy (pasta z papryki i czosnku)
- 3 łyżki masła roztopionego
Do nadziewania kurczaka:
- natka pietruszki
- 2 cebule
- liście laurowe
- gałązka rozmarynu
- 1 cytryna
Dodatkowo:
- kolorowe papryki: zielona, żółta i czerwona
- gałązki pomidorków cherry
- podgotowane małe ziemniaki
Sposób przygotowania pieczonego kurczaka:
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę pokrojone na ćwiartki, tak by przykryły całe dno. Następnie połącz olej z przyprawami oraz harissą i dokładnie natrzyj kurczaka. Następnie włóż mu do środka zioła, cebulę oraz cytrynę pokrojoną na ćwiartki.
- Piekarnik nastaw na 190 stopni. Wstaw naczynie z kurczakiem. Po 30 minutach obróć kurczaka na drugą stronę i polej roztopionym masłem. Po kolejnych 30 minutach znowu przewróć na kolejne 30 minut.
- Następnie dodaj pokrojone papryki, ziemniaki oraz pomidorki cherry. Piecz jeszcze kolejne 30 minut.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Pieczone ziemniaki w sosie ziołowym
Składniki na pieczone ziemniaki w sosie ziołowym:
- 1 kg ziemniaków małych (koniecznie malutkie)
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- szczypta oregano
Sposób przygotowania pieczonych ziemniaków:
- Ziemniaki podgotuj we wrzącej wodzie około 12 minut. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wstaw blachę z ziemniakami skropionymi oliwą z dodatkiem soli i pieprzu.
- Zioła połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz oliwą, solą, pieprzem i oregano. Upieczone ziemniaki polej przygotowanym dipem.
Sałatka ze szpinakiem, pieczonym kurczakiem, granatem i ziemniakami
Składniki na sałatkę ze szpinakiem, pieczonym kurczakiem, granatem i ziemniakami:
- 200 g liści szpinaku
- 200 upieczonego kurczaka
- 6 upieczonych ziemniaków
- 6 suszonych pomidorów pociętych na paseczki
- 3 łyżki ziarenek granatu
- garść orzechów włoskich
- garść kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki tartego parmezanu
Składniki sosu:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania sałatki:
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce.
- Na półmisku wysyp liście szpinaku. Dodaj kurczaka, ziemniaki pokrojone na plasterki, suszone pomidory, orzechy, granat i kiełki rzodkiewki.
- Całość polej przygotowanym sosem i dodaj parmezan.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Ekspresowy krem z pora z pieczonymi ziemniakami i pistacjami
Składniki na ekspresowy krem z pora:
- 3 sztuki pora
- 1 cebula czosnkowa
- 1 łyżka masła
- 1,5 l bulionu
- sól, pieprz
- 100 g sera feta
- 4 upieczone ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki
- koperek
- 2 ząbki czosnku
- garść obranych pistacji
Sposób przygotowania:
- Na maśle podsmaż cebulę oraz pora pokrojonego w talarki. Dodaj posiekane dwa ząbki czosnku. Następnie całość zalej wywarem i gotuj 15 minut.
- Następnie dodaj ser feta i zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem posyp koperkiem, dodaj ziemniaczki oraz pistacje.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kanapki z pastą z awokado i szarpanym kurczakiem i serem kozim
Składniki na kanapki z pastą z awokado:
- 2 dojrzałe, miękkie awokado
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- świeża kolendra
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sok z cytryny
- chleb żytni na zakwasie
- ser kozi w roladzie
- 2 ogórki kiszone
- 2 pomidory malinowe
- garść kaparów
- poszarpany pieczony kurczak
- kiełki pora (lub dowolne inne kiełki)
- wędzona papryka w przyprawie
Sposób przygotowania:
- W misce rozgnieć miękkie awokado obrane ze skórki. Dodaj posiekaną kolendrę, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, sok z cytryny oraz przyprawy.
- Chleb żytni pokrój na kromki. Posmaruj pastą. Dodaj pomidory i ogórki pokrojone w plastry. Dodaj szarpanego kurczaka, kozi ser oraz kiełki. Przed podaniem posyp wędzoną papryką.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha
podziel się: