Wiele osób kojarzy dietę wegańską przede wszystkim z owocami i warzywami. Ten sposób odżywiania nieustannie się zmienia, a osoby na diecie roślinnej wymyślają coraz to nowe wersje tradycyjnych przepisów. Wegańskie pączki to doskonały przykład na to, że dieta roślinna może być naprawdę smaczna i pełna ukochanych przez Polaków deserów.

Przepis na wegańskie pączki nie wymaga zastosowania żadnych składników odzwierzęcych – mleka krowiego, jajek czy smalcu. Bazuje on wyłącznie na składnikach roślinnych. Dzięki temu wegańskie pączki są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych – doskonale nadają się dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie.


Więcej:

Domowe wegańskie pączki – dlaczego warto je przygotować?

Niewiele jest osób, które mogą powiedzieć, że nie lubią pączków. Ten słodki przysmak z chrupiącą, słodką skórką, niezwykle miękkim ciastem w środku i słodkim nadzieniem ma ogromne grono zwolenników. Zdrowa, wegańska wersja pączków nie zawiera tak wiele cukru i tłuszczu jak wersja tradycyjna – dzięki temu warto przygotowywać je częściej, a nie tylko w Tłusty Czwartek. Dzięki wykorzystaniu roślinnych składników wegańskie pączki nie zawierają tak wiele złego cholesterolu, przez co nie powodują obciążenia układu trawiennego oraz nie przyczyniają się do powstawania schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego mają one mniej kalorii niż wersja tradycyjna – dzięki temu ich spożywanie nie musi pociągać za sobą silnych wyrzutów sumienia u osób, które pragną pozbyć się kilka zbędnych kilogramów. Wiele osób obawia się, że przygotowanie wegańskich potraw wymaga dużych umiejętności oraz skomplikowanych, trudno dostępnych składników. Nic bardziej mylnego – przepis na wegańskie pączki bazuje na składnikach, które są ogólnodostępne, a samo ich przygotowanie jest banalnie proste.

Wegańskie pączki – przepis

Aby przygotować 4 porcje wegańskich pączków, potrzebne są następujące składniki:

· 500 g mąki – może to być mąka pszenna dobrej jakości,

· pół łyżeczki soli,

· 90 g cukru,

· 50 g oleju kokosowego extra virgin,

· 300 ml mleka roślinnego – może to być mleko owsiane lub kokosowe, ponieważ są one słodsze niż mleko sojowe,

· 22 g suchych drożdży,

· nadzienie: dżem, czekolada, wegańska nutella lub inne ulubione.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami. Po wyrobieniu ciasta dodaj olej kokosowy – należy go podgrzać i przestudzić, aby miał odpowiednią konsystencją, która ułatwi wyrabianie ciasta.

2. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, przykryj je ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie ciasto wyrośnie i będzie gotowe do przygotowania pączków. W międzyczasie kontroluj, czy ciasto rośnie – jeśli nie, rozpocznij cały proces od początku.

3. Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, rozwałkuj je na przysypanym mąką blacie. Użyj wagi kuchennej, aby odmierzać kawałki ciasta mające około 50 gramów.

4. Każdy kawałek ciasta uformuj na kształt pączka – w tym momencie umieść w nim nadzienie, Możesz to zrobić przy pomocy specjalnej strzykawki silikonowej, służącej do nadziewania mięs i deserów. Zwróć uwagę, aby ciasto po nadzianiu było dobrze sklejone – dzięki temu nadzienie nie wypłynie podczas smażenia. Kiedy wszystkie pączki będą już uformowane, przykryj je ręcznikiem i odstaw na około 20–30 minut.

5. Ostatnim etapem przygotowania wegańskich pączków jest oczywiście smażenie. Tłuszcz powinien być rozgrzany do temperatury około 175 stopni. Jeśli będzie wyższa, ciasto będzie się palić, a jeśli niższa – pozostanie surowe. Każdego pączka smaż przez chwilę z jednej i z drugiej strony, aby uzyskać pożądany, delikatnie złoty kolor. Po tym czasie odłóż go na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Osuszone pączki możesz posypać cukrem pudrem, polać wegańskim lukrem lub czekoladą. Warto nieco poeksperymentować, wybierając różne rodzaje posypki lub polewy czy nadzienia. Ciekawym pomysłem jest nadzienie z cynamonu wymieszanego z roztopionym cukrem lub posypanie pączka cynamonem – w połączeniu z dżemem jabłkowym można uzyskać naprawdę wyśmienity smak.

„Proces produkcji pączków nie jest ani prosty, ani trudny”


Wegańskie pączki pieczone czy smażone?

Przepis na wegańskie pączki jest bardzo podobny do tradycyjnego, jednak nie wymaga zastosowania składników odzwierzęcych. Osoby, które szukają zdrowszej alternatywy, na przykład na Tłusty Czwartek, mogą skusić się na przygotowanie wegańskich pączków w różnych ciekawych wersjach – z owocami czy wegańskimi dodatkami. Dzięki temu ta słodka przekąska będzie nieco zdrowsza, a jednocześnie zachowa pełnię ukochanego przez wielu smaku pączków. Jeszcze zdrowszą wersją są wegańskie pączki pieczone – do ich wykonania potrzeba jeszcze mniej tłuszczu niż do zrobienia wegańskich pączków smażonych.

Co sądzisz o tym artykule?
89
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0