Pączki to deser znikający z talerzy w mgnieniu oka, nie tylko w tłusty czwartek. Zrobienie samemu puszystych i delikatnych pączków, które dorównują smakiem tym z cukierni, to nie lada wyczyn. W sieci pod hasłem “przepis na pączki z marmoladą” znajdziemy mnóstwo przepisów, ale który z nich jest naprawdę dobry i sprawdzony? Poza tym można je robić na wiele różnych sposobów, co udowadniają przepisy zebrane w tym artykule. Na samym jego dole znajdziesz również wiele pączkowych porad, np. co zrobić z tymi czerstwymi itd.
Łatwy przepis na domowe pączki?
Przepis na pączki tradycyjne mówi, iż powinny być smażone na smalcu. Podobno dzięki temu są najsmaczniejsze. Chcąc jednak przygotować deser, który spróbują również wegetarianie, smalec można zastąpić po prostu olejem roślinnym. Jakie składniki potrzebne są do przygotowania pysznych, domowych pączków?
Składniki:
- 500 g mąki,
- 1/4 l mleka 3,2%,
- 50 g drożdży,
- szczypta soli,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 70 g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 45 g masła,
- 2 łyżki wódki, spirytusu lub rumu,
- 1 litr oleju do smażenia,
- cukier puder do smaku,
- marmolada.
Jak zrobić domowe pączki?
- Mąkę przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli.
- Podgrzać mleko, by rozpuścić w nim drożdże i pozostawić je na mniej więcej 10 minut, by podrosły.
- Do przesianej mąki należy dodać podrośnięte drożdże, roztrzepane jajko z żółtkami, cukrem oraz cukrem waniliowym.
- Potem należy zmiksować masę na gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie jego wyrabiania dodać stopione masło oraz wódkę lub spirytus. Ciasto najlepiej zostawić w ciemniejszym miejscu, przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę.
- Po upływie godziny, podrośnięte ciasto trzeba wyrobić ponownie na stolnicy bądź blacie wysypanym mąką.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, pokroić na kwadraty luk okręgi, na które nakładać należy po łyżeczce twardej marmolady. Gotowy kawałek ciasta wypełniony marmoladą, trzeba uformować w kulki. Ulepione pączki pozostawić na desce obsypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Olej trzeba rozgrzać w odpowiednio wysokim garnku i wrzucić na niego kawałek ciasta. Jeśli opada na dno, oznacza to, że tłuszcz jeszcze jest za zimny. Gdy utrzyma się na powierzchni, a ciasto nabierze brązowego koloru, oznacza że jest gotowy.
- Pączki powinny być usmażone na złoto-brązowy kolor, smażone po 2-2,5 minuty z każdej strony. Gotowe pączki najlepiej przełożyć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym, tak by mógł w niego wsiąknąć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem
Domowe pączki – kilka dobrych rad
Po pierwsze - nadzienie. Szybkie pączki mogą być przygotowywane z różnymi nadzieniami: z dżemem, budyniem, bitą śmietaną, serem itd. Wszystko zależy od naszych smaków i wyobraźni. Przepis na pączki serowe nie różni się od standardowego, jedyna różnica to inne nadzienie, w tym przypadku zamiast marmolady, dodajemy twaróg.
Połową sukcesu jest przede wszystkim dobrze wyrobione ciasto drożdżowe – luźne, ale również elastyczne, tak aby dało się je formować. Trzeba uważać na zbyt dużą ilość mąki, aby ciasto nie było zbyt sztywne.
Ciasto nie powinno też być zbyt słodkie. Zbyt duża ilość cukru w cieście spowoduje, że szybciej się rumienią przy smażeniu. Dodatkowo, nadzienie samo w sobie jest słodkie, dlatego ciasto na pączki powinno mieć umiarkowany poziom słodkości. Dlatego dodajemy niewielką ilość cukru, maksymalnie do 10% cukru w stosunku do masy mąki.
Ważne, by dobrze zlepić pączki po umieszczeniu w nich nadzienia! Jeśli zrobimy to odpowiednio, nadzienie na pewno nie wypłynie podczas smażenia.
Pączki powinno się smażyć partiami. Jeśli w garnku będzie zbyt duża ilość pączków na raz, temperatura tłuszczu znacznie się obniży.
Pączki przed podaniem, można różnorako udekorować. Lukrowanie, pudrowanie, dekorowanie skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Możliwości jest naprawdę wiele, wystarczy wybrać swoją ulubioną.
Prosty przepis na pączki to tajemnica ich pysznego smaku i klucz do zadowolenia domowników. Przygotowywanie pysznych pączków wymaga wprawy, jednak zdecydowanie nie jest to skomplikowany przepis. Liczy się motywacja, chęci i pomysłowość. Nadzienie pączków zadecyduje o ich charakterze.
Pączki na słodko z różnymi nadzieniami - przepisy
- Pączki w 15 minut według przepisu Szymona Czerwińskiego
- Jak powstają słynne pączki Magdy Gessler? Sprawdź przepis "bez żadnych polepszaczy"
- Przepis na pyszne wegańskie pączki
- Wegańskie pączki pieczone
- Pączki bezglutenowe - najlepszy przepis krok po kroku
- Pączki twarogowe - prosty przepis na zdrowszy tłusty czwartek
- Koreańskie pączki - przepis
- Pieczone pączki i faworki Piotra Kucharskiego
- Pączki kładzione łyżką - prosty przepis
- Pączki z ricotty - przepis na tłusty czwartek i nie tylko
- Pączki na słodko ze słonym karmelem i bitą śmietaną według przepisu Sebastiana Olmy
- Keto-pączki. Przepis na tłusty czwartek dla osób na diecie ketogenicznej
- Pączki z Podlasia. W czym tkwi ich sekret?
- Pączki na słodko z nadzieniem różanym
- Domowe pączki na tłusty czwartek - przepis Szymona Czerwińskiego
- Pączki z ciasta ziemniaczanego - wyjątkowy przepis
- Pączki na słodko z budyniem
- Pieczone donuty w wersji fit
Pączki na słono z różnymi nadzieniami - przepisy
- Pączki na słono z wędzoną kaczką i kremowym pasztetem
- Pączki na słono z wędzonym pstrągiem, chrzanem i koprem
- Pączki na słono z pesto bazyliowym, serem mozzarella i pomidorami
Pączkowe porady
- Dlaczego pączki powinny mieć jasne obwódki? Jak je zrobić?
- Co zrobić z czerstwymi pączkami? Jak przywrócić im świeżość
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić?
- Ile kalorii mają pączki? Jak na ich kaloryczność wpływa lukier i różne nadzienia?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/GettyImages