Przepisy Sebastiana Olmy

Pączki na słono z wędzonym pstrągiem, chrzanem i koprem według przepisu Sebastiana Olmy

Przepisy Sebastiana Olmy

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Sebastian Olma
Pączki z wędzonym pstrągiem
Jakub Kamiński/East NewsPączki na słono z wędzonym pstrągiem, chrzanem i koprem według przepisu Sebastiana Olmy

Dawniej pączki podawano na słono, z boczkiem i słoniną. Współcześnie bardziej popularne są pączki na słodko. Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował swój przepis na pączki na słono z wędzonym pstrągiem, chrzanem i koprem. Sprawdź, jak je zrobić.

Pączki na słono z wędzonym pstrągiem - składniki na ciasto i farsz

Składniki na ciasto do pączków na słono:

  • 360 g mleka zwykłego
  • 180 g cukru
  • 60 g drożdży świeżych
  • 300 g jajek
  • 300 g żółtek
  • 1200 g mąki pszennej
  • natka pietruszki, bazylia, kolendra po pęczku
  • 240 g masła
  • łyżka soli
  • świeżo mielony pieprz

Składniki na nadzienie do pączków z wędzonym pstrągiem:

  • mała łyżka soli
  • 3 cytryny
  • 100 g chrzanu w słoiczku
  • 250 g serka śmietanowego twarogowego naturalnego
  • 200 g filetu wędzonego pstrąga
  • duży pęczek koperku świeżego
  • 50 g kawioru czerwonego lub czarnego

Sposób przygotowania pączków na słono z wędzonym pstrągiem

Sposób przygotowania ciasta na słone pączki

Po pierwsze przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.

Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn, posiekane świeże zioła i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane podziel je na kulki po 50 g, a następnie gotowe kulki zostaw, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.

Sposób przygotowania nadzienia z wędzonego pstrąga do pączków

Gotowe i upieczone pączki przetnij na dwie równe części. Serek śmietankowy wymieszaj ze szczyptą soli, sokiem z cytryny i chrzanem w słoiczku. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na przeciętą dolną część pączka. Na krem ułóż kawałki wędzonego pstrąga i filet z cytryny. Na górnej część zrób dokładnie tak samo, ale już mniej - tylko w formie dekoracji.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News

Pozostałe wiadomości