Pączki na słono z wędzonym pstrągiem - składniki na ciasto i farsz
Składniki na ciasto do pączków na słono:
- 360 g mleka zwykłego
- 180 g cukru
- 60 g drożdży świeżych
- 300 g jajek
- 300 g żółtek
- 1200 g mąki pszennej
- natka pietruszki, bazylia, kolendra po pęczku
- 240 g masła
- łyżka soli
- świeżo mielony pieprz
Składniki na nadzienie do pączków z wędzonym pstrągiem:
- mała łyżka soli
- 3 cytryny
- 100 g chrzanu w słoiczku
- 250 g serka śmietanowego twarogowego naturalnego
- 200 g filetu wędzonego pstrąga
- duży pęczek koperku świeżego
- 50 g kawioru czerwonego lub czarnego
Sposób przygotowania pączków na słono z wędzonym pstrągiem
Sposób przygotowania ciasta na słone pączki
Po pierwsze przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.
Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn, posiekane świeże zioła i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane podziel je na kulki po 50 g, a następnie gotowe kulki zostaw, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.
Sposób przygotowania nadzienia z wędzonego pstrąga do pączków
Gotowe i upieczone pączki przetnij na dwie równe części. Serek śmietankowy wymieszaj ze szczyptą soli, sokiem z cytryny i chrzanem w słoiczku. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na przeciętą dolną część pączka. Na krem ułóż kawałki wędzonego pstrąga i filet z cytryny. Na górnej część zrób dokładnie tak samo, ale już mniej - tylko w formie dekoracji.
Zobacz także:
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze pączki. Prościej się nie da!
- Pączki faworki serowe i inne tradycyjne smaki inspirowane Tłustym Czwartkiem. Przepisy Anety i Jaśka Kuroniów
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News