Smażone kotleciki z warzywami, jarmużem, serem halloumi i dressingiem z chili
Składniki na smażone kotleciki z warzywami:
- Marchew x 3 szt.
- Zielona cukinia x 2 szt.
- Sól zwykła do posypania
- Ser Halloumi x 300g
- Jarmuż x 200g
- Kolendra, cebula dymka, mięta po 1 pęczku
- Jajka całe x 3 szt.
- Bułka tarta x 3 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Jak przyrządzić smażone kotleciki z warzywami:
Marchew i zieloną cukinie zetrzyj na grubych oczkach i przełóż na sitko, posyp solą, zamieszaj i poczekaj kilka minut, aż warzywa zaczną puszczać wodę. Na koniec odciśnij nadmiar wody i przełóż warzywa do dużej miski.
Jarmuż sparz na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjmij i drobno posiekaj odcinając łodygę. Następnie razem z posiekaną kolendrą, cebulą dymką i miętą, dodaj wszystkie zioła do wcześniej odciśniętych warzyw. Do miski dodaj jeszcze tarty ser halloumi, jajka, bułkę tarta i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta i zwarta masa, jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj jeszcze do niej bułki tartej.
Z masy uformuj kotleciki grubości 2 cm i średnicy 6 cm, kotleciki odłóż na 30 minut do lodówki, aby zastygły i się ściągnęły w niskiej temp. Następnie smaż kotleciki na oleju z każdej strony, aż będą złote.
Dressing z chili:
- Czerwone chili x 1 szt.
- Cukier brązowy x 2 duże łyżki
- Imbir świeży x 100g
- Ocet ryżowy x 50 ml
- Oliwa z oliwek x 150 ml
W moździerzu rozbij kawałki czerwonego chili z cukrem i kawałkami obranego imbiru - tak długo, aż cukier się rozpuści, następnie dodaj ocet ryżowy i oliwę z oliwek. Do dekoracji użyj świeżych ziół jak roszponka lub liście rukoli.
Sałatka z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim
Składniki na sałatkę z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim:
- Pomarańcze x 3 szt.
- Grejpfrut x 3 szt.
- Limonka x 4 szt.
- Oliwa x 100 ml
- Komosa ryżowa x 200g
- Natka pietruszki x 1 duży pęczek
- Ogórek zielony x 2 szt.
- Pomidorki cherry żółte i czerwone po 200g
- Cebula szalotka x 5 szt.
- Arbuz x 1 szt.
- Seler naciowy x 1 szt.
- Płatki migdałów x 100g
- Cytryna x 2 szt.
- Oliwa, sól i pieprz do smaku
- Koper włoski x 3 szt.
- Sól, sok z cytryny do smaku
- Mięta x 1 pęczek
Jak przyrządzić sałatkę z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim:
Pomarańcze i grejpfruty wyfiletuj, ułóż na jeden obok drugiego na płaskim talerzu, polej oliwą i skrop sokiem z limonki.
Ugotuj komosę ryżową z posolonej wodzie do momentu aż nie zacznie się „otwierać”, następnie kaszę przelej na sitko i wrzuć do miski. Gdy ostygnie, dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki, pokrojonego ogórka zielonego, pomidorki cherry, cebule szalotkę, pokrojonego arbuza, seler naciowy i prażone płatki migdałów. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Koper włoski dokładnie umyj, potnij na cienkie plastry i dopraw do smaku płatkami soli, sokiem z cytryn i posiekaną miętą. Na ułożone filety dodaj sałatkę z komosy i warzyw, a następnie na wierzch dodaj listki kopru włoskiego.
Grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Składniki na grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi:
- Gruszka, najlepiej twarda x 5 szt.
- Biagietka pszenna x 1 szt.
- Oliwa do polania
- Serek pleśniowy typu camembert x 3 szt.
- Orzechy włoskie x 100g
- Tymianek świeży x 1 pęczek
- Miód x 50 ml
- Rucola x 1 opak.
Jak przyrządzić grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Ciabattę lub pszenną bagietkę przetnij wzdłuż, przelej oliwą i połóż na grilla, aby pieczywo było chrupkie i soczyste w środku.
Gruszkę potnij na plastry, tak samo ser pleśniowy, a orzechy spraż na patelni.
Na grzankę ułóż pocięte plastry gruszki na przemian z serem pleśniowym. Po ułożeniu przełóż grzanki do piekarnika z funkcją górnego pieczenia, aby grzanki mogły się zapiec. Po wyjęciu ułóż na górę pokruszone kawałki orzechów, listki tymianku, polej delikatnie miodem i ułóż kilka listków rukoli.
Krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną
Składniki na krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną:
- Ugotowane czerwone buraki 1 kg
- Czerwona cebula x 200g
- Czosnek x 3 ząbki
- Wędzona śliwka lub suszona x 150g
- Czerwone wino x 0,5 l
- Bulion x 2 l
- Sól, miód i pieprz cayene do smaku
- Kwaśna śmietana
- Świeże zioła
Jak przyrządzić krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną
Ugotowane buraki zetrzyj na grubych oczkach i podsmaż w garnku razem z czerwoną cebulą, czosnkiem i wędzoną śliwką.
Buraki po usmażeniu zalej czerwonym winem, a gdy odparuje, dodaj bulion i gotuj, aż buraki zmiękną. Całość zmiksuj za pomocą miksera kuchennego do gładkiej konsystencji i dopraw do smaku sola, miodem i pieprzem cayene. Nalej porcję zupy do miski i udekoruj kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.
Zobacz także:
- Kuchnia o smaku umami: tabbouleh, wszechpalacek i tadżin. Pyszne dania Joanny Brodzik
- Dania idealne na karnawał. Przepisy Beaty Śniechowskiej
- Karnawał po włosku w kuchni Dzień Dobry TVN: bugie, słodkie ravioli i frytki jabłkowe
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN