Kuchnia roślinna nie tylko dla wegan. Pyszne, zdrowe i proste przepisy

Katarzyna Cichoń, Katarzyna Czarnecka
Katarzyna Cichoń, Katarzyna Czarnecka
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kuchnia roślinna zyskuje na popularności wraz ze wzrostem liczby wegetarian i wegan, ale nie trzeba być jaroszem, aby rozsmakować się w pysznych daniach bez grama mięsa i nabiału. Nawet jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez schabowego, koniecznie sprawdźcie przepisy autorek książki ,,Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj”.
Kuchnia roślinna dla każdego

Argumentów za przejściem na dietę roślinną jest tyle, ile osób ją wybierających. Wśród najważniejszych wymienić można troskę o planetę i własne zdrowie.

Przepisy proponowane przez Idę Kulawik, Katarzynę Czarnecką i Katarzynę Cichoń nadają się jednak nie tylko dla wegan czy wegetarian. Są najzwyczajniej smaczne, zdrowe i nieszczególnie skomplikowane w przygotowaniu.

Przepis na grzybowy ramen z masłem orzechowym

Składniki na grzybowy ramen:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 250 g suszonych grzybów leśnych
  • 400 g pieczarek
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki pasty miso
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • nasiona czarnuszki do posypania
  • świeża kolendra do podania
  • makaron ryżowy wstążki do podania

Jak przygotować grzybowy ramen?

  1. Włoszczyznę obierz i włóż do garnka. Dodaj suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej 3 litrami wody i gotuj na małym ogniu przez minimum godzinę. 
  2. W międzyczasie na patelni na oleju kokosowym podsmaż poszatkowaną cebulę, korzeń imbiru i czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda. Następnie wrzuć je do wywaru. 
  3. Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe, gałkę muszkatołową oraz dokładnie wymieszane w kubeczku pastę miso, sos sojowy oraz ocet jabłkowy. Dopraw solą i chilli.
  4. Ramen podawaj z makaronem ryżowym, posypany nasionami czarnuszki i świeżą kolendrą.

Wskazówki:

Suszone leśne grzyby są dużo bardziej aromatyczne niż świeże. Dlatego właśnie na ich bazie przygotowuj wywar do ramenu. Do suszenia wybierz grzyby o twardych kapeluszach, na przykład podgrzybki i prawdziwki. Przechowuj je w szczelnie zamkniętych słoikach, bo łatwo chłoną wilgoć, która sprzyja pojawianiu się pleśni. Warto suszyć swoje grzybowe zbiory i korzystać z ich aromatu przez cały rok.

Przepis na caponate

Składniki na caponate:

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść zielonych oliwek
  • garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina 
  • oliwa z oliwek – do smażenia
  • sól – do smaku

Jak przygotować caponate:

  1. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, posól i odstaw na 10–15 minut, żeby puścił sok. 
  2. W międzyczasie pokrój cebulę, czosnek, chilli i laski selera naciowego. 
  3. Skórkę pomidorów natnij na krzyż i zalej wrzątkiem na kilka minut. Następnie obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę. 
  4. Odlej sok, który puściły bakłażany. 
  5. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojonego bakłażana. Smaż, aż zacznie się rumienić, a następnie dodaj seler naciowy, czosnek i cebulę, kontynuując jeszcze przez kilka minut i mieszając od czasu do czasu. 
  6. Dodaj pokrojone pomidory i duś razem z resztą warzyw. 
  7. W międzyczasie lekko podgrzej wino razem z rodzynkami, po czym dodaj do warzyw. Następnie dodaj oliwki, kapary i cukier. Smaż przez chwilę razem, mieszając. 
  8. Na koniec dodaj ocet balsamiczny i posól do smaku. 
  9. Podaj samodzielnie lub w towarzystwie lekko podpieczonego z oliwą chleba bezglutenowego. 

Wskazówki:

Jeśli nie zjesz całej caponaty na kolację, będzie doskonała na zimno na śniadanie, podana na grzance lub świeżym pieczywie. W tej formie też jest pyszna.

Przepis na aksamitne masło z cukinii

Składniki na masło z cukinii:

  • 1 nieduża cukinia
  • 1 szklanka (250 ml) orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól – do smaku

Jak przygotować masło z cukinii?

  1. Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą na minimum pół godziny lub letnią wodą na całą noc.
  2. Cukinię obierz i pokrój w kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cukinię i rozgniecione ząbki czosnku. Podsmaż przez kilka minut, mieszając, aż cukinia się zarumieni. 
  4. Orzechy nerkowca przepłucz wodą, odsącz i przełóż do blendera. Dodaj podsmażoną cukinię i sól do smaku.
  5. Blenduj na gładkie masło.

Wskazówki:

Gotowe masełko cukiniowe możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do tygodnia. Będzie pysznym urozmaiceniem porannych kanapek lub awaryjnym dipem do maczania pokrojonych w słupki świeżych warzyw.

Przepis na śliwki wypiekane pod migdałową kruszonką z wodą różaną 

Składniki na śliwki pod migdałową kruszonką:

  • 1 szklanka (250 ml) mąki migdałowej
  • pół szklanki (125 ml) cukru trzcinowego, ksylitolu lub erytrolu
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • pół kilo śliwek
  • 3 łyżki wody różanej

Jak przygotować śliwki pod migdałową kruszonką?

  1. Przygotowuj kruszonkę. W misce zmieszaj mąkę migdałową, cukier i olej kokosowy. Z powstałej masy ulep kulę, przełóż ją do woreczka i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Śliwki przekrawaj na pół, wypestkowuj i wymieszaj z wodą różaną. Przełóż do żaroodpornego naczynia. 
  3. Posyp kruszonką i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny, aż kruszonka się zarumieni.
  4. Nakładaj łyżką na talerzyki lub miseczki.

Wskazówki:

Crumble jest pyszne w towarzystwie kremowych lodów. Wystarczy, że zblendujesz zamrożone plasterki bananów z dodatkiem wanilii.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości