Kuchnia roślinna nie tylko dla wegan. Pyszne, zdrowe i proste przepisy

Katarzyna Cichoń, Katarzyna Czarnecka
Katarzyna Cichoń, Katarzyna Czarnecka
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kuchnia roślinna zyskuje na popularności wraz ze wzrostem liczby wegetarian i wegan, ale nie trzeba być jaroszem, aby rozsmakować się w pysznych daniach bez grama mięsa i nabiału. Nawet jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez schabowego, koniecznie sprawdźcie przepisy autorek książki ,,Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj”.
Kuchnia roślinna dla każdego

Argumentów za przejściem na dietę roślinną jest tyle, ile osób ją wybierających. Wśród najważniejszych wymienić można troskę o planetę i własne zdrowie.

Przepisy proponowane przez Idę Kulawik, Katarzynę Czarnecką i Katarzynę Cichoń nadają się jednak nie tylko dla wegan czy wegetarian. Są najzwyczajniej smaczne, zdrowe i nieszczególnie skomplikowane w przygotowaniu.

Przepis na grzybowy ramen z masłem orzechowym

Składniki na grzybowy ramen:

  • 1 pęczek włoszczyzny
    • 1 cebula
      • 250 g suszonych grzybów leśnych
        • 400 g pieczarek
          • 5 łyżek masła orzechowego
            • 2 ząbki czosnku
              • 2 liście laurowe
                • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
                  • kilka ziarenek ziela angielskiego
                    • 4 cm kawałek świeżego imbiru
                      • 5 łyżek sosu sojowego
                        • 1 łyżka oleju kokosowego
                          • 2 łyżki pasty miso
                            • sól do smaku
                              • chilli do smaku
                                • 2 łyżki octu jabłkowego
                                  • nasiona czarnuszki do posypania
                                    • świeża kolendra do podania
                                      • makaron ryżowy wstążki do podania

                                        Jak przygotować grzybowy ramen?

                                        1. Włoszczyznę obierz i włóż do garnka. Dodaj suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej 3 litrami wody i gotuj na małym ogniu przez minimum godzinę. 
                                          1. W międzyczasie na patelni na oleju kokosowym podsmaż poszatkowaną cebulę, korzeń imbiru i czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda. Następnie wrzuć je do wywaru. 
                                            1. Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe, gałkę muszkatołową oraz dokładnie wymieszane w kubeczku pastę miso, sos sojowy oraz ocet jabłkowy. Dopraw solą i chilli.
                                              1. Ramen podawaj z makaronem ryżowym, posypany nasionami czarnuszki i świeżą kolendrą.

                                                Wskazówki:

                                                Suszone leśne grzyby są dużo bardziej aromatyczne niż świeże. Dlatego właśnie na ich bazie przygotowuj wywar do ramenu. Do suszenia wybierz grzyby o twardych kapeluszach, na przykład podgrzybki i prawdziwki. Przechowuj je w szczelnie zamkniętych słoikach, bo łatwo chłoną wilgoć, która sprzyja pojawianiu się pleśni. Warto suszyć swoje grzybowe zbiory i korzystać z ich aromatu przez cały rok.

                                                Przepis na caponate

                                                Składniki na caponate:

                                                • 2 średnie bakłażany
                                                  • 2 pomidory
                                                    • 1 cebula
                                                      • 2 łodygi selera naciowego
                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                          • garść zielonych oliwek
                                                            • garść czarnych oliwek
                                                              • 3 łyżki rodzynek
                                                                • 2 łyżki kaparów
                                                                  • 2 łyżki octu balsamicznego
                                                                    • 1 łyżka brązowego cukru
                                                                      • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina 
                                                                        • oliwa z oliwek – do smażenia
                                                                          • sól – do smaku

                                                                            Jak przygotować caponate:

                                                                            1. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, posól i odstaw na 10–15 minut, żeby puścił sok. 
                                                                              1. W międzyczasie pokrój cebulę, czosnek, chilli i laski selera naciowego. 
                                                                                1. Skórkę pomidorów natnij na krzyż i zalej wrzątkiem na kilka minut. Następnie obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę. 
                                                                                  1. Odlej sok, który puściły bakłażany. 
                                                                                    1. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojonego bakłażana. Smaż, aż zacznie się rumienić, a następnie dodaj seler naciowy, czosnek i cebulę, kontynuując jeszcze przez kilka minut i mieszając od czasu do czasu. 
                                                                                      1. Dodaj pokrojone pomidory i duś razem z resztą warzyw. 
                                                                                        1. W międzyczasie lekko podgrzej wino razem z rodzynkami, po czym dodaj do warzyw. Następnie dodaj oliwki, kapary i cukier. Smaż przez chwilę razem, mieszając. 
                                                                                          1. Na koniec dodaj ocet balsamiczny i posól do smaku. 
                                                                                            1. Podaj samodzielnie lub w towarzystwie lekko podpieczonego z oliwą chleba bezglutenowego. 

                                                                                              Wskazówki:

                                                                                              Jeśli nie zjesz całej caponaty na kolację, będzie doskonała na zimno na śniadanie, podana na grzance lub świeżym pieczywie. W tej formie też jest pyszna.

                                                                                              Przepis na aksamitne masło z cukinii

                                                                                              Składniki na masło z cukinii:

                                                                                              • 1 nieduża cukinia
                                                                                                • 1 szklanka (250 ml) orzechów nerkowca
                                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                      • sól – do smaku

                                                                                                        Jak przygotować masło z cukinii?

                                                                                                        1. Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą na minimum pół godziny lub letnią wodą na całą noc.
                                                                                                          1. Cukinię obierz i pokrój w kosteczkę.
                                                                                                            1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cukinię i rozgniecione ząbki czosnku. Podsmaż przez kilka minut, mieszając, aż cukinia się zarumieni. 
                                                                                                              1. Orzechy nerkowca przepłucz wodą, odsącz i przełóż do blendera. Dodaj podsmażoną cukinię i sól do smaku.
                                                                                                                1. Blenduj na gładkie masło.

                                                                                                                  Wskazówki:

                                                                                                                  Gotowe masełko cukiniowe możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do tygodnia. Będzie pysznym urozmaiceniem porannych kanapek lub awaryjnym dipem do maczania pokrojonych w słupki świeżych warzyw.

                                                                                                                  Przepis na śliwki wypiekane pod migdałową kruszonką z wodą różaną 

                                                                                                                  Składniki na śliwki pod migdałową kruszonką:

                                                                                                                  • 1 szklanka (250 ml) mąki migdałowej
                                                                                                                    • pół szklanki (125 ml) cukru trzcinowego, ksylitolu lub erytrolu
                                                                                                                      • 4 łyżki oleju kokosowego
                                                                                                                        • pół kilo śliwek
                                                                                                                          • 3 łyżki wody różanej

                                                                                                                            Jak przygotować śliwki pod migdałową kruszonką?

                                                                                                                            1. Przygotowuj kruszonkę. W misce zmieszaj mąkę migdałową, cukier i olej kokosowy. Z powstałej masy ulep kulę, przełóż ją do woreczka i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
                                                                                                                              1. Śliwki przekrawaj na pół, wypestkowuj i wymieszaj z wodą różaną. Przełóż do żaroodpornego naczynia. 
                                                                                                                                1. Posyp kruszonką i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny, aż kruszonka się zarumieni.
                                                                                                                                  1. Nakładaj łyżką na talerzyki lub miseczki.

                                                                                                                                    Wskazówki:

                                                                                                                                    Crumble jest pyszne w towarzystwie kremowych lodów. Wystarczy, że zblendujesz zamrożone plasterki bananów z dodatkiem wanilii.

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    Autor: Michalina Kobla

                                                                                                                                    Źródło: Ida Kulawik, Katarzyna Czarnecka, Katarzyna Cichoń

                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana