Wegański twaróg na bazie wody po kiszonych ogórkach. Jak go zrobić?

wegański twaróg na kanapkach
Sebastiana Raw/Getty Images (1)
Zachwalaliśmy już wspaniałe właściwości i możliwości, jakie daje woda po ogórkach kiszonych. Tak bardzo zależy nam, aby się nie marnowała, że przychodzimy z kolejnym pomysłem. Tym razem jest to... wegański twaróg! Jest naprawdę pyszny i banalnie prosty w wykonaniu. Sprawdź przepis.

Wegański twaróg na bazie wody z ogórków kiszonych

Woda po ogórkach kiszonych ma wiele witamin i zastosowań w kuchni, również tej wegańskiej. Świetnie wzbogaca smak tofu, co daje możliwość zrobienia pysznej, roślinnej alternatywy dla twarogu lub sera feta.

Wystarczy dolać odrobinę wody po kiszonych ogórkach do rozdrobionego tofu, doprawić ulubionymi przyprawami, wymieszać - i gotowe. Można od razu jeść, nakładać na kanapki, dodawać do potraw. Jeśli chwilę odstoi w lodówce, smak będzie jeszcze lepszy, głębszy. Dodatkowym wzmacniaczem smaku, dodającym "serowości" mogą być płatki drożdżowe. Nie podajemy tu dokładnych proporcji, ponieważ w tym przepisie wszystko robimy "na oko".

Takiego twarogu można użyć również do przygotowania farszu na pierogi ruskie lub innych dań, w których wykorzystany jest twaróg lub ser feta. Z powodzeniem można posypać nim pizzę, zapiekanki czy sosy do makaronu. Jest tak pyszny, że posmakuje nie tylko osobom, które zrezygnowały z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Zobacz też inne proste przepisy kuchni wegańskiej

Zobacz wideo: Nowe badania pokazują, że roślinna dieta podkręca metabolizm

Cover Video/x-news

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości