Roślinny łosoś wędzony, czyli kuchnia wegańsko-kreatywna. Sprawdź przepis

GettyImages-1197938220.jpg
GettyImages-1197938220.jpg
To kolejny wegański hit, który wykorzystuje techniki marynowania i nadawania wędzonego posmaku. Kuchnia roślinna nieustannie zaskakuje i udowadnia, że możemy uzyskać smak wędzonej ryby... bez ryby. To o wiele zdrowsze rozwiązanie od łososia hodowlanego. Taką nie-rybkę można użyć do kanapek z serkiem twarogowym, rolad szpinakowych i wegańskiego sushi! Sprawdź przepis i daj się zaskoczyć wegańskiej kuchni.

Łosoś wegański to idealna alternatywa dla fanów ryb. Smak jest wyrazisty i esencjonalny. Nie-ryba będzie wykonana z marchewki, która doskonale wchłania smaki i zapachy. Zamiast marchewki, można też użyć papryki pomarańczowej. Taki przysmak może z powodzeniem zająć miejsce prawdziwego łososia i być na wyciągnięcie ręki każdego dnia, prosto ze słoika. Jest też o wiele zdrowszy: nie zawiera rtęci, ołowiu, dioksyn i toksyn.

Wegański łosoś - przepis

Składniki:

  • 4 marchewki;
    • łyżka oleju kokosowego;
      • 2 łyżki sosu sojowego;
        • 2 arkusze nori;
          • wędzona słodka papryka;
            • sól wędzona;
              • olej lniany lub inny tłoczony na zimno;
                • ząbek czosnku;
                  • 2 łyżki soku z cytryny;
                    • 200 ml gorącej wody.

                      Przygotowanie:

                      1. Jeśli masz paprykę, rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Paprykę pokrój w plastry usuwając gniazda nasienne. Piecz przez 20 minut, aż skórka stanie się brązowa. Odłóż do wystudzenia i obierz ze skórki.
                        1. Jeśli masz marchewkę, obierz ją ze skórki. W misce wymieszaj olej kokosowy, sos sojowy i pokrojony arkusz nori. Przy pomocy obieraczki do warzyw stwórz długie wstęgi marchewki i odłóż je do miski. Zanurz wstęgi marchewki w mieszance. Piecz przez 20 minut w 220 stopniach Celsjusza pod przykryciem, by marchew nie obeschła.
                          1. W blenderze łączymy gorącą wodę, pokrojony arkusz nori, łyżeczkę wędzonej papryki, sok z cytryny, sos sojowy, sól wędzoną, czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę, łyżkę oleju lnianego.
                            1. Miksuj, aż wszystko się połączy.
                              1. Przełóż marchewkę/paprykę do słoika i wlej zalewę.
                                1. Wstaw słoik do lodówki na całą noc.

                                  Gotowe!

                                  Jak podawać wegańskiego łososia?

                                  Przed podaniem, odciśnij nadmiar zalewy ze swojej nie-ryby. Przyciśnij ją do papierowego ręcznika. Możesz delikatnie ponacinać nożem strukturę warzywa, by dodać wyglądu ryby. Dla większego efektu, możesz posmarować sokiem z buraka przed podaniem i posypać sezamem lub koprem. Wypróbuj ten przepis i sprawdź smak nie-ryby jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczywa, rolad i sushi.

                                  Zobacz także:

                                  Zobacz wideo: Projekt Plaża cz. II: Wegański grill nad morzem

                                  Dzień Dobry TVN

                                  Autor: Karolina Kubicka

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana