Łosoś wegański to idealna alternatywa dla fanów ryb. Smak jest wyrazisty i esencjonalny. Nie-ryba będzie wykonana z marchewki, która doskonale wchłania smaki i zapachy. Zamiast marchewki, można też użyć papryki pomarańczowej. Taki przysmak może z powodzeniem zająć miejsce prawdziwego łososia i być na wyciągnięcie ręki każdego dnia, prosto ze słoika. Jest też o wiele zdrowszy: nie zawiera rtęci, ołowiu, dioksyn i toksyn.
Wegański łosoś - przepis
Składniki:
- 4 marchewki;
- łyżka oleju kokosowego;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 2 arkusze nori;
- wędzona słodka papryka;
- sól wędzona;
- olej lniany lub inny tłoczony na zimno;
- ząbek czosnku;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 200 ml gorącej wody.
Przygotowanie:
- Jeśli masz paprykę, rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Paprykę pokrój w plastry usuwając gniazda nasienne. Piecz przez 20 minut, aż skórka stanie się brązowa. Odłóż do wystudzenia i obierz ze skórki.
- Jeśli masz marchewkę, obierz ją ze skórki. W misce wymieszaj olej kokosowy, sos sojowy i pokrojony arkusz nori. Przy pomocy obieraczki do warzyw stwórz długie wstęgi marchewki i odłóż je do miski. Zanurz wstęgi marchewki w mieszance. Piecz przez 20 minut w 220 stopniach Celsjusza pod przykryciem, by marchew nie obeschła.
- W blenderze łączymy gorącą wodę, pokrojony arkusz nori, łyżeczkę wędzonej papryki, sok z cytryny, sos sojowy, sól wędzoną, czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę, łyżkę oleju lnianego.
- Miksuj, aż wszystko się połączy.
- Przełóż marchewkę/paprykę do słoika i wlej zalewę.
- Wstaw słoik do lodówki na całą noc.
Gotowe!
Jak podawać wegańskiego łososia?
Przed podaniem, odciśnij nadmiar zalewy ze swojej nie-ryby. Przyciśnij ją do papierowego ręcznika. Możesz delikatnie ponacinać nożem strukturę warzywa, by dodać wyglądu ryby. Dla większego efektu, możesz posmarować sokiem z buraka przed podaniem i posypać sezamem lub koprem. Wypróbuj ten przepis i sprawdź smak nie-ryby jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczywa, rolad i sushi.
Zobacz także:
- Wegańskie jajko na twardo! Jak powstał kulinarny wynalazek z Singapuru?
- Jak smakuje grill w wersji wegańskiej? "To opcja dla tych osób, które chcą przejść na dietę fleksitariańską"
- Tęcza na talerzu, czyli co oznaczają kolory warzyw i owoców?
Zobacz wideo: Projekt Plaża cz. II: Wegański grill nad morzem
Autor: Karolina Kubicka