Ile warzyw i owoców powinniśmy jeść?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby każdy z nas - w ciągu dnia - zjadał przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Warzyw więcej niż owoców - w proporcji mniej więcej 3/4 do 1/4.
Jedna porcja to od 80 do 100 gramów - tyle ma np. jedno jabłko lub marchewka, pół bakłażana, garść szpinaku czy pół szklanki soczewicy. Za jedną porcję można uznać również szklankę soku owocowego lub warzywnego na podwieczorek.
Kolory warzyw i owoców - co oznaczają
- Czerwone
Warzywa i owoce w tym kolorze są doskonałym źródłem likopenu. To przeciwutleniacz, który szczególnie cenny jest w profilaktyce raka piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn. Co ciekawe, jako jedna z niewielu substancji znacznie lepiej przyswaja się po obróbce.
Czerwony kolor to także potas. Pierwiastek ten jest szczególnie cenny dla układu krążenia. Wzmacnia serce, kontroluje gospodarkę wodno-elektrolitową, a także pomaga wyregulować ciśnienie. Po czerwone owoce i warzywa warto sięgnąć także ze względu na witaminę K oraz kumarynę. Obie substancje odpowiadają za prawidłowe krzepniecie krwi.
- Niebieskie
Barwę tym owocom nadają antocyjany. To przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki i chronią przed rozwojem zmian nowotworowych, a także spowalniają proces starzenia się skóry. Badania pokazują, że chronią przed tzw. zespołem metabolicznym, który charakteryzuje się podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów, glukozy we krwi, nadciśnieniem tętniczym i otyłością brzuszną. Naukowcy z University of East Anglia w Wielkiej Brytanii wspólnie z badaczami z Harvard University w Cambridge dowiedli, że zjadanie 150 gramów borówek amerykańskich zmniejsza ryzyko zachorowania o 15 proc.
Niebieskie owoce i warzywa zawierają sporo witaminy C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale także uszczelnia naczynia krwionośne. Zawierają też błonnik pokarmowy, który poprawia pracę układu pokarmowego.
- Białe
O białych warzywach i owocach warto pamiętać jesienią i zimą, kiedy łatwiej o infekcję. Obecna w nich allicyna zwalcza bakterie, natomiast ajoen niszczy wirusy. Zawierają także sporo flawonoidów. Związki te zaliczane są do przeciwutleniaczy. Chronią przed rozwojem zmian nowotworowych, a także wspomagają pracę serca i całego układu krążenia.
Warto po nie sięgnąć także ze względu na witaminę K czy potas.
- Pomarańczowe
Za ich intensywny kolor odpowiadają karotenoidy. Mają one korzystny wpływ na pracę serca oraz wzrok (zapobiegają tzw. kurzej ślepocie i AMD, czyli zwyrodnieniu plamki żółtej). Do grupy tych związków należy także beta-karoten, który w organizmie zmieniany jest w witaminę A. To dzięki niej włosy są lśniące, paznokcie mocne, a skóra pozbawiona niedoskonałości.
Pomarańczowe warzywa i owoce są dobrym źródłem witaminy C, która - poza wzmacnianiem odporności - chroni przed demencją, zapobiega anemii (bez niej organizm nie będzie mógł przyswoić żelaza, którego brakuje chorym), a także pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
- Zielone
Zielone warzywa i owoce to najlepsze źródło błonnika pokarmowego. Związek ten poprawia metabolizm, a także obniża poziom tzw. złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Są bogate w witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy i łagodzą skutki stresu. Zawierają kwas foliowy, którego potrzebują kobiety w ciąży. Jego niedobór może doprowadzić do wad płodu. Warto po nie sięgnąć również ze względu na witaminę E, która opóźnia proces starzenia się skóry, a także poprawia płodność.
Zobacz wideo:
Jak przechowywać warzywa i owoce?
Zobacz także:
Przetwory z buraków. Poznaj sprawdzone przepisy
Domowe masło klarowane. Jak je zrobić i ile czasu można przechowywać?
Deser - bałagan. Przepis na wegański eton mess
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: E+