Zapomniane owoce o cennych właściwościach. Dlaczego warto jeść poziomki?

poziomki z biedronką
Avalon_Studio/Getty Images
Źródło: E+
Lato rozpieszcza sezonowymi owocami. W tym czasie na naszych talerzach lądują maliny, truskawki, borówki czy bardziej egzotyczne mango oraz melony. Co z poziomkami? Małe, słodkie i lokalne owoce są nie tylko pyszną przekąską, ale i skarbnicą witamin oraz substancji odżywczych. O ich istnieniu przypomniała nam niedawno Maja Bohosiewicz.

Poziomka – smak dzieciństwa

Maja Bohosiewicz niedawno pochwaliła się w mediach społecznościowych letnią przekąską idealną na upały. Aktorka opublikowała w sieci zdjęcie smakowitych poziomek i zadała fanom pytanie.

- Czy na świecie ludzie znają poziomki? Czy tylko my jesteśmy tymi szczęśliwcami? – czytamy na Instagramie.

Pod postem natychmiast pojawiło się mnóstwo komentarzy, a wierni fani poziomek dzieli się swoimi opiniami na temat tych letnich owoców. Jak przyznali, polskie poziomki nie są w stanie pobić smaku egzotycznych przekąsek. Wielu osobom owoc ten kojarzy się także z czasami dzieciństwa, kiedy to, biegając po ogrodzie, zrywało się z krzaczka słodkie co nieco. Jak się okazuje, przysmak nie jest dostępny w każdym kraju.

- W Dubaju wypijesz kawę z czystym złotem, ale biedaki poziomek nie znają. - W Holandii nie znalazłam. - Na pewno znają na Sycylii. Robią z nich mega pożytek w deserach – dodała jedna z fanek. - Mamy swój krzaczek w doniczce na balkonie i choć uwielbiam, to nie mam serca zjeść choć jednej, bo syn kocha równie bardzo – napisała kolejna internautka.

Poziomka – mały owoc, wiele cennych właściwości

Małe, niepozorne owoce są skarbnicą witaminy C, co oznacza, że pozytywnie wpływają na naszą odporność, chronią przed wirusami i drobnoustrojami. Co więcej, poziomki uszczelniają naczynia krwionośne, a także idealnie nadają się do leczenia wszelkich ran i oparzeń. Owoc ten także pozwala pozbyć się toksyn z organizmu oraz zbawiennie wpływa na cerę trądzikową. Wyciąg z poziomek pomaga m.in. wyciszyć zmiany skórne, a także zmniejsza stany zapalne. Spożywanie poziomek wpływa także na układ moczowy, usprawnia prace nerek i zapobiega kamicy nerkowej. Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak delektować się smakiem owoców i cieszyć się zdrowiem.

Jeśli od zawsze marzyliście, by posiadać krzaczek poziomki w ogrodzie bądź na balkonie, zobaczcie, jak uprawiać owoce w domowych warunkach.

Poziomki – co z nich zrobić?

Poziomki idealnie smakują zerwane prosto z krzaka lub podane z jogurtem naturalnym bądź śmietaną. Jeśli jednak chcecie poeksperymentować w kuchni, polecamy zrobić:

Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lata przez cały rok, idealnym rozwiązaniem będą dżemy, konfitury i kompoty.

Owoce a cukrzyca. Jakie przysmaki są najlepsze dla diabetyków?

Cover Media/x-news

Zobacz także:

Truskawki w wersji wytrawnej. Poznaj ciekawe pomysły Jaśka Kuronia

Truskawki nareszcie tanieją. Gdzie zapłacimy za nie najmniej?

Truskawki nie tylko na słodko. Wypróbuj je w daniach obiadowych z kurczakiem i łososiem

Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: E+

podziel się:

Pozostałe wiadomości