Naleśniki uwielbiane przez wszystkich. Słodycz i soczystość truskawek, sycący i pyszny naleśnik. Danie idealne na lato – na śniadanie, deser czy obiad. Naleśniki z truskawkami znakomicie smakują z serem, który dodaje aksamitnej konsystencji.

Grzechem byłoby w sezonie truskawkowym nie przygotować naleśników z truskawkami.Wtedy smakują zdecydowanie najlepiej. Największym plusem tego pysznego dania jest jego proste przygotowanie i niedługi czas przyrządzania. Nic tylko zabierać się do smażenia.

  • Elita naleśników, czyli naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną
  • Jak zrobić naleśniki z truskawkami i serem​

Elita naleśników, czyli naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną

Naleśniki z truskawkami to rozkosz dla podniebienia, a tej potrzebuje każdy z nas. Jak najlepiej je przygotować? Ważne, by mieć świeże, soczyste i słodkie truskawki. Gdy mamy do dyspozycji owoce najwyższej jakości, nie musimy do ciasta naleśnikowego dodawać cukru. Dzięki truskawkom będą słodkie i soczyste, z lekko kwaśnym posmakiem. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych truskawek, możemy użyć mrożonych, musimy tylko poczekać, aż zmiękną. Pierwszy krok w przygotowaniu naleśników z truskawkami to przyrządzenie ciasta naleśnikowego. Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe to:

· 200 g mąki

· 200 ml mleka

· 150 ml wody

· 1 jajko

· 1 łyżka cukru

· 1 łyżka roztopionego masła

· szczypta soli

Łączymy powyższe składniki – jajko rozbijamy do miski, dodajemy dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody i mieszamy mikserem. Następnie stopniowo dodajemy mleko i wodę, a na końcu odrobinę masła. Ważne, by masa była jednolitej konsystencji, dlatego nie możemy zapominać o jej częstym mieszaniu. Otrzymane ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 min. Jeśli po tym czasie konsystencja ciasta nas nie zadowala, dolewamy wody lub dosypujemy mąki. Następnie, najlepiej chochlą, wlewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy placki. Na przyrządzonych naleśnikach układamy oczyszczone z szypułek, pokrojone w plasterki truskawki i zawijamy według uznania. Do naleśników z bitą śmietaną wykorzystać możemy gotową śmietanę z dozownika lub ubić śmietanę kremówkę – w obu przypadkach otrzymujemy te same pyszne doznania smakowe.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto z truskawkami bez pieczenia

Jak zrobić naleśniki z truskawkami i serem​

Ciasto naleśnikowe przygotowujemy z przepisu, który jest nam najbliższy i zawsze wychodzi. Naleśniki z truskawkami i serem wymagają przede wszystkim świeżych owoców, oraz sea – do wyboru mamy kilka rodzajów. Najbardziej popularnym i łatwo dostępnym jest twaróg, półtłusty lub chudy, w zależności od tego, ile kalorii chcemy zaoszczędzić. Kolejnym, bardzo smakowitym serem, który świetnie nadaje się do nadzienia naleśnikowego, jest ser mascarpone . Dlaczego? Jest lekko słodki i wręcz aksamitny w konsystencji. Smarujemy nim naleśnika, po czym układamy plasterki truskawek. Możemy też zblendować z nim część truskawek. Ten sposób sprawdzi się zwłaszcza w przypadku truskawek mrożonych, które po odtajeniu mogą być miękkie i trudne do krojenia. Truskawkowo-serowym nadzieniem smarujemy naleśnika i dodatkowo kładziemy na niego pokrojone truskawki, zawijamy i mamy gotowe danie. Całość przyozdabiamy listkami mięty. Możemy też polać naleśnika roztopioną czekoladą. Tak przygotowane naleśniki z truskawkami i serem mascarpone będą idealne na romantyczną kolację czy pobudzające śniadanie.

Zobacz też: Garść przepisów na deser z truskawkami

Zobacz film: Naleśniki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0