Elita naleśników, czyli naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną
Naleśniki z truskawkami to rozkosz dla podniebienia, a tej potrzebuje każdy z nas. Jak najlepiej je przygotować? Ważne, by mieć świeże, soczyste i słodkie truskawki. Gdy mamy do dyspozycji owoce najwyższej jakości, nie musimy do ciasta naleśnikowego dodawać cukru. Dzięki truskawkom będą słodkie i soczyste, z lekko kwaśnym posmakiem. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych truskawek, możemy użyć mrożonych, musimy tylko poczekać, aż zmiękną. Pierwszy krok w przygotowaniu naleśników z truskawkami to przyrządzenie ciasta naleśnikowego.
Przepis na ciasto na naleśniki z truskawkami
Składniki:
- 200 g mąki,
- 200 ml mleka,
- 150 ml wody,
- jajko,
- łyżka cukru,
- łyżka roztopionego masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Łączymy powyższe składniki – jajko rozbijamy do miski, dodajemy dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody i mieszamy mikserem. Następnie stopniowo dodajemy mleko i wodę, a na końcu odrobinę masła. Ważne, by masa była jednolitej konsystencji, dlatego nie możemy zapominać o jej częstym mieszaniu. Otrzymane ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 min. Jeśli po tym czasie konsystencja ciasta nas nie zadowala, dolewamy wody lub dosypujemy mąki.
Następnie, najlepiej chochlą, wlewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy placki. Na przyrządzonych naleśnikach układamy oczyszczone z szypułek, pokrojone w plasterki truskawki i zawijamy według uznania. Do naleśników z bitą śmietaną wykorzystać możemy gotową śmietanę z dozownika lub ubić śmietanę kremówkę – w obu przypadkach otrzymujemy te same pyszne doznania smakowe.
Jak zrobić naleśniki z truskawkami i serem?
Ciasto naleśnikowe przygotowujemy z przepisu, który jest nam najbliższy i zawsze wychodzi. Naleśniki z truskawkami i serem wymagają przede wszystkim świeżych owoców, oraz sera – do wyboru mamy kilka rodzajów. Najbardziej popularnym i łatwo dostępnym jest twaróg, półtłusty lub chudy, w zależności od tego, ile kalorii chcemy zaoszczędzić.
Kolejnym, bardzo smakowitym serem, który świetnie nadaje się do nadzienia naleśnikowego, jest ser mascarpone. Dlaczego? Jest lekko słodki i wręcz aksamitny w konsystencji. Smarujemy nim naleśnika, po czym układamy plasterki truskawek. Możemy też zblendować z nim część truskawek. Ten sposób sprawdzi się zwłaszcza w przypadku truskawek mrożonych, które po odtajeniu mogą być miękkie i trudne do krojenia. Truskawkowo-serowym nadzieniem smarujemy naleśnika i dodatkowo kładziemy na niego pokrojone truskawki, zawijamy i mamy gotowe danie.
Całość przyozdabiamy listkami mięty. Możemy też polać naleśnika roztopioną czekoladą. Tak przygotowane naleśniki z truskawkami i serem mascarpone będą idealne na romantyczną kolację czy pobudzające śniadanie.
Zobacz także:
- Na Dzień Dziecka i nie tylko: naleśnikowy tort z truskawkami
- Czy truskawki tuczą i ile dziennie można ich zjeść?
- Knedle z truskawkami - prosty przepis krok po kroku
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: GMVozd