Naleśniki z truskawkami, czyli truskawkowa słodycz i sycący posiłek. Sprawdź, jak je zrobić!

Źródło: Dzień Dobry TVN
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Pomysł na truskawkowe risotto
Pomysł na truskawkowe risotto
Słodko i truskawkowo
Słodko i truskawkowo
Pomysł na truskawkowe risotto
Pomysł na truskawkowe risotto
Truskawki na stole - lato za rogiem
Truskawki na stole - lato za rogiem
Naleśniki uwielbiane przez wszystkich. Słodycz i soczystość truskawek, sycący i pyszny naleśnik. Danie idealne na lato – na śniadanie, deser czy obiad. Naleśniki z truskawkami znakomicie smakują z serem, który dodaje aksamitnej konsystencji.

Elita naleśników, czyli naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną

Naleśniki z truskawkami to rozkosz dla podniebienia, a tej potrzebuje każdy z nas. Jak najlepiej je przygotować? Ważne, by mieć świeże, soczyste i słodkie truskawki. Gdy mamy do dyspozycji owoce najwyższej jakości, nie musimy do ciasta naleśnikowego dodawać cukru. Dzięki truskawkom będą słodkie i soczyste, z lekko kwaśnym posmakiem. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych truskawek, możemy użyć mrożonych, musimy tylko poczekać, aż zmiękną. Pierwszy krok w przygotowaniu naleśników z truskawkami to przyrządzenie ciasta naleśnikowego.

Przepis na ciasto na naleśniki z truskawkami

Składniki:

  • 200 g mąki,
    • 200 ml mleka,
      • 150 ml wody,
        • jajko,
          • łyżka cukru,
            • łyżka roztopionego masła,
              • szczypta soli.

                Sposób przygotowania:

                Łączymy powyższe składniki – jajko rozbijamy do miski, dodajemy dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody i mieszamy mikserem. Następnie stopniowo dodajemy mleko i wodę, a na końcu odrobinę masła. Ważne, by masa była jednolitej konsystencji, dlatego nie możemy zapominać o jej częstym mieszaniu. Otrzymane ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 min. Jeśli po tym czasie konsystencja ciasta nas nie zadowala, dolewamy wody lub dosypujemy mąki.

                Następnie, najlepiej chochlą, wlewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy placki. Na przyrządzonych naleśnikach układamy oczyszczone z szypułek, pokrojone w plasterki truskawki i zawijamy według uznania. Do naleśników z bitą śmietaną wykorzystać możemy gotową śmietanę z dozownika lub ubić śmietanę kremówkę – w obu przypadkach otrzymujemy te same pyszne doznania smakowe.

                Jak zrobić naleśniki z truskawkami i serem​?

                Ciasto naleśnikowe przygotowujemy z przepisu, który jest nam najbliższy i zawsze wychodzi. Naleśniki z truskawkami i serem wymagają przede wszystkim świeżych owoców, oraz sera – do wyboru mamy kilka rodzajów. Najbardziej popularnym i łatwo dostępnym jest twaróg, półtłusty lub chudy, w zależności od tego, ile kalorii chcemy zaoszczędzić.

                Kolejnym, bardzo smakowitym serem, który świetnie nadaje się do nadzienia naleśnikowego, jest ser mascarpone. Dlaczego? Jest lekko słodki i wręcz aksamitny w konsystencji. Smarujemy nim naleśnika, po czym układamy plasterki truskawek. Możemy też zblendować z nim część truskawek. Ten sposób sprawdzi się zwłaszcza w przypadku truskawek mrożonych, które po odtajeniu mogą być miękkie i trudne do krojenia. Truskawkowo-serowym nadzieniem smarujemy naleśnika i dodatkowo kładziemy na niego pokrojone truskawki, zawijamy i mamy gotowe danie.

                Całość przyozdabiamy listkami mięty. Możemy też polać naleśnika roztopioną czekoladą. Tak przygotowane naleśniki z truskawkami i serem mascarpone będą idealne na romantyczną kolację czy pobudzające śniadanie.

                Zobacz także:

                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                Źródło zdjęcia głównego: GMVozd

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości