Naleśnikowy tort z truskawkami
Składniki:
0,6 l mleka
400 g mąki
6 jaja
50 ml wody gazowanej
szczypta soli
szczypta cukru białego
1 kg truskawek
4 łyżki jogurtu naturalnego
300 g serka homogenizowanego naturalnego
6 łyżek cukru pudru
1/2 kostki masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
150 ml śmietany 30 proc.
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, jaja, mleko, cukier, sól i wodę, a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Roztapiamy pół kostki masła i przelewamy do ciasta. Ciasto przelewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy 10 naleśników. Truskawki myjemy, suszymy i pozbawiamy szypułek. Pół kg truskawek blendujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałe 1/2 kg truskawek kroimy w ćwiartki. Ser miksujemy z jogurtem i resztą cukru pudru. 10 naleśników smarujemy masą serową i układamy jeden na drugim tworząc z nich tort. Przed podaniem polewamy tort truskawkowym musem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę kremówkę. Roztopioną czekoladą polewamy tort naleśnikowy i dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą.
Mrożony jogurt truskawkowo-malinowy
Składniki:
4 filiżanki truskawek
2 filiżanki malin
1 limonka
2 filiżanki jogurtu greckiego
6 łyżek miodu
Przygotowanie:
Truskawki oraz maliny schładzamy ok. 30 min. w zamrażarce. Następnie przekładamy je do blendera, dodajemy jogurt, wyciśnięty sok z limonki oraz miód. Całość blendujemy. Powstały mus przekładamy do pojemniczka i schładzamy w zamrażarce ok. 60 min. Zmrożony mus podajemy ze świeżymi truskawkami i malinami oraz gałązką mięty.
Lemoniada truskawkowo-arbuzowa
Składniki:
2 filiżanki obranych i pokrojonych truskawek
3 filiżanki obranego pokrojonego arbuza bez pestek
1 limonka
1/2 cytryny
1/2 filiżanki cukru pudru
500 ml wody gazowanej
1 garść mięty
1 garść kostek lodu
Przygotowanie:
Truskawki, arbuza, miętę, lód, cukier, wodę oraz wyciśnięty sok z limonki i cytryny wkładamy do blendera i miksujemy. Lemoniadę podajemy z pokrojonymi w ćwiartki świeżymi truskawkami, gałązką mięty, plastrem limonki oraz kostkami lodu.
Chłodnik truskawkowy z zielonym ogórkiem i awokado
Składniki:
1 kg truskawek
3 zielone ogórki
1 dojrzałe awokado
1 czerwona cebula
1 garść mięty
1/2 cytryny
1 kubek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Truskawki obieramy z szypułek. Ogórki oraz awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Truskawki miksujemy z ogórkami i awokado na gładką masę, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy krem wkładamy do lodówki na ok. 40 min. Czerwoną cebulę obieramy i drobno kroimy. Miętę siekamy, mieszamy z cebulą i skrapiamy z sokiem z cytryny. Chłodnik podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i posypujemy cebulką z miętą.
Sałatka z truskawkami i smażonym serem camembert
Składniki :
50 g rukoli
50 g świeżego szpinaku baby
50 g roszponki
115 g świeżych truskawek
1 zielony ogórek
1/2 czerwonej cebuli
6 pomidorków koktajlowych
125 g jogurtu naturalnego
1 pęczek świeżego koperku
1 ser camembert
1 jajko
1/2 szkl. bułki tartej
Przygotowanie:
Rukolę, szpinak i roszponkę dokładnie myjemy, a następnie osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Wszystkie sałaty mieszamy i przekładamy do miski. Truskawki myjemy, pozbywamy je szypułek i kroimy w ćwiartki. 3/4 truskawek przekładamy do miski z sałatami, a resztę blendujemy z jogurtem naturalnym. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. Obieramy ze skóry zielony ogórek, pozbywamy się gniazda nasiennego, a następnie kroimy w plastry i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Ser camebert obtaczamy z dwóch stron w rozbełtanym jajku, następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na odrobinie oleju do otrzymania złocistego koloru. Usmażony ser układamy na wierzchu sałaty wcześniej polanej sosem jogurtowo-truskawkowym i posypujemy świeżym koperkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN