Dania z kiszonkami. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego

Dania z kiszonkami. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Dobre, bo kiszone
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kiszonki to nie tylko bomba zdrowia, ale też smaczna opcja do wykorzystania w innych daniach. Udowodnił to Szymon Czerwiński. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował m.in. kurczaka pieczonego po marokańsku z kiszonymi cytrynami i ziołami, grzanki z pastą z kiszonych buraków i fety, a także tatara z kiszonych ogórków i wędzonego pstrąga z kiszonymi oliwkami.

Cytryny po marokańsku

Składniki:

  • 1 kg cytryn małych z cienką skórką
  • 500 g sól kamienna 

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Każdą natnij na krzyż do 3/4 głębokości i napełnij solą. Układaj ciasno w słoiku. Następnie dociśnij, zamknij słoik i pozostaw na 2–3 tygodnie.

Kurczak pieczony po marokańsku z kiszonymi cytrynami i ziołami

Składniki:

  • cały kurczak (ok. 1,5–2 kg)
  • 8 ud z kurczaka
  • 2 kiszone cytryny (skórka drobno posiekana)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka majeranku
  • garść świeżej kolendry i pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 4 cytryny kiszone pokrojona w plastry (do środka rękawa)
  • szklanka kaszy bulgur

Przygotowanie:

Kurczaka natrzyj mieszanką przypraw, miodu, czosnku, oliwy i drobno posiekanych kiszonych cytryn. Włóż do rękawa do pieczenia i obłóż plasterkami świeżej cytryny. Piecz ok. 1,5 godziny w 190°C, aż mięso będzie miękkie i aromatyczne. Na koniec rozetnij rękaw, by kurczak nabrał rumieńców.

Pieczone warzywa z ziołami i oliwą

Pieczone warzywa z ziołami i oliwą
Pieczone warzywa z ziołami i oliwą
Pieczone warzywa z ziołami i oliwą
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 2 marchewki
  • pietruszka (korzeń)
  • 1/4 bulwy selera
  • 2 ziemniaki lub bataty
  • cebula czerwona
  • papryka
  • 1/2 cukinii lub bakłażana
  • 1/2 brokułu lub kalafiora
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku (w łupinach lub posiekany)
  • zioła świeże lub suszone – np. tymianek, rozmaryn, oregano
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • świeżo mielony pieprz – do smaku
  • łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra–dół). Wszystkie warzywa umyj i obierz w razie potrzeby. Pokrój w podobnej wielkości kawałki (ok. 2–3 cm), żeby upiekły się równomiernie. Brokuł/kalafior podziel na małe różyczki.

W dużej misce wymieszaj warzywa z oliwą, solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Możesz dodać łyżkę soku z cytryny, syropu klonowego lub octu balsamicznego dla głębszego smaku. Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz ok. 35–45 minut, mieszając 1–2 razy w trakcie, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane. Podawaj od razu po upieczeniu, posypane świeżymi ziołami, sezamem lub pestkami granatu. Świetne jako dodatek do dań głównych lub samodzielna potrawa z hummusem, jogurtem lub kaszą.

Polskie kimchi

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 100 g buraków
  • 100 g marchewki
  • 25 świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1–2 papryczki chili
  • 200 ml sosu sojowego
  • 1 l sosu ponzu
  • 20 g nasion sezamu
  • skórka z limonki z 1/2 owocu
  • sól – ok. łyżka na każdy kilogram warzyw

Przygotowanie:

Pokrój warzywa, zasyp solą i odstaw, aż puszczą soki. Dodaj starte buraki, imbir, czosnek, chili, sosy i sezam. Przełóż do słoika, dociśnij, by warzywa były zanurzone w płynie. Fermentuj 3 dni w cieple, potem przenieś do chłodu.

Grzanki z pastą z kiszonych buraków i fety

Grzanki z pastą z kiszonych buraków i fety
Grzanki z pastą z kiszonych buraków i fety
Grzanki z pastą z kiszonych buraków i fety
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 2 kiszone buraki
  • 100 g sera feta
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • garść rukoli
  • chleb żytni
  • 2 jajka
  • 2 miękkie awokado

Przygotowanie:

Buraki i fetę zmiksuj z oliwą i czosnkiem na gładką masę. Dopraw tymiankiem, rozsmaruj na grzankach, udekoruj rukolą. Można też dodać kilka kropli soku z kiszonych buraków dla mocniejszego koloru. Do dekoracji użyj jajka oraz awokado – będzie pięknie i kolorowo. Możesz podawać z polskim Kimchi.

Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy, sera halloumi i pomidorków cherry

Składniki:

  • 2 kiszone buraki
  • pomarańcza
  • 100 g sera halloumi
  • garść rukoli
  • kilka pomidorków cherry
  • łyżka miodu
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki i pomidorki pokrój, halloumi ugrilluj na patelni. Wymieszaj wszystko z rukolą i cząstkami pomarańczy. Skrop oliwą, miodem, dopraw solą i pieprzem.

Tatar z kiszonych ogórków i wędzonego pstrąga z kiszonymi oliwkami

Składniki:

  • 150 g wędzonego pstrąga
  • 2 kiszone ogórki
  • 4 kiszone oliwki
  • mała czerwona cebula
  • łyżka oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, koperek
  • chleb pumpernikiel (do podania)
  • dodatki: pędy groszku i kwiaty małe jadalne

Przygotowanie:

Pstrąga rozdrobnij widelcem, dodaj drobno pokrojone ogórki, oliwki i cebulę. Skrop oliwą i cytryną, dopraw pieprzem i koperkiem. Uformuj w krążki i podaj na kromkach pumpernikla.

Zupa krem z kiszonej kapusty i kiszonego czosnku z prażonym porem

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty (najlepiej domowej, lekko kwaśnej)
  • 3 ząbki kiszonego czosnku
  • 3–4 korzenie pasternaku
  • 800 g ziemniaków
  • duża cebula
  • por
  • 1 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
  • 200 ml śmietanki kokosowej lub tłustej krowiej
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • łyżeczka majeranku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • łyżeczka soku z kiszonych warzyw (np. z buraków lub ogórków – opcjonalnie, do podbicia smaku)

Przygotowanie:

Kapustę przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż zmięknie. W osobnym garnku podsmaż na maśle cebulę z pasternakiem i ziemniakami, aż lekko się zrumienią – to nada zupie głębszy smak. Po chwili dodaj kiszony czosnek (przeciśnięty lub posiekany) i smaż jeszcze minutę, by uwolnił aromat.

Połącz zawartość obu garnków, gotuj razem 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj całość blenderem na aksamitny krem, stopniowo dodając śmietankę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, dodaj łyżeczkę soku z kiszonek – podbije smak i lekko „ożywi” zupę.

Na osobnej patelni podsmaż cienko pokrojonego pora na maśle – tylko do lekkiego zarumienienia. Możesz udekorować również polskim Kimchi. Ułóż go na wierzchu zupy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości