Kiszona kapusta. Jaka będzie najlepsza do kiszenia?
Przygotowania do domowego kiszenia należy zacząć od wyboru odpowiedniego warzywa.
- Teraz jest najlepszy sezon na kiszenie kapusty. Te odmiany jesienne to są najlepsze odmiany kapusty. Kapusta musi być biała. Przy wybieraniu zwróćmy uwagę, żeby ona była zwarta, żeby się nie rozchodziła, żeby w środku nie było nic spleśniałego - powiedziała Aleksandra Juszkiewicz.
Po wyborze kapusty należy ją pokroić. Warto wykorzystać do tego np. szatkownicę. Dzięki temu wszystkie kawałki warzywa będą miały identyczny rozmiar i równo się ukiszą. Do samej kapusty warto dodać jabłko i marchewkę.
- Nie są obowiązkowe, ale są wspaniałymi dodatkami. Jabłko - koniecznie szara reneta. Chodzi o jak największą liczbę bakterii fermentacji mlekowej, bo to one są odpowiedzialne za kiszenie kapusty. Poza tym jabłko i marchewka to jest dodatkowy sok, a właśnie o ten cały sok, który powstaje w kiszonej kapuście, nam chodzi - wyjaśniła Aleksandra Juszkiewicz.
Kiszenie kapusty. Jak się do tego zabrać?
Do świeżo poszatkowanej kapusty trzeba dodać sól kamienną bez dodatku jodu.
- Powoduje, że sok, woda z kapusty i jabłek szybciej wydostaną się z warzywa czy owocu. Ta zalewa jest istotna. Musimy sobie dokładnie wygnieść z tą solą, wymieszać - dodała Aleksandra Juszkiewicz.
Kapustę, która puści sok, należy przełożyć do kamiennych naczyń, jeśli ich nie mamy, możemy sięgnąć po zwykłe szklane słoiki.
Co trzeba zrobić w kolejnym kroku? O czym należy pamiętać? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Jakie owoce i warzywa nadają się do kiszenia? "Niech wyobraźnia nam szaleje"
- Sok z kapusty świeżej czy kiszonej? Dowiedz się, jakie ma właściwości i dlaczego warto go pić
- Co zrobić, kiedy bigos jest zbyt kwaśny? Mamy na to 5 sposobów, ale jeden jest szczególnie zaskakujący
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News