Co można przygotować z młodej kapusty? Poznaj najlepsze przepisy Dzień Dobry TVN

Młoda kapusta na desce do krojenia
Co można przygotować z młodej kapusty? Poznaj najlepsze przepisy Dzień Dobry TVN
Źródło: gaffera/Getty Images
Sezon na młodą kapustę trwa. Warto zatem sięgnąć po to pyszne warzywo, właśnie teraz, kiedy jest szeroko dostępne. Dlaczego warto jeść młodą kapustę? Co z niej zrobić? Poznajcie najlepsze przepisy kucharzy Dzień Dobry TVN.
Artykuł w skrócie:
  • Sezon na młodą kapustę trwa - to idealny moment, by korzystać z jej świeżości i wartości odżywczych, szczególnie w maju i czerwcu.
  • Młoda kapusta zawiera m.in. witaminy C, K, E, potas i magnez, wspiera trawienie, układ krążenia i może działać przeciwnowotworowo.
  • Kucharze "Dzień Dobry TVN" proponują wiele dań z tym warzywem - od klasyków, takich jak zupa kapuściana czy kapusta z koperkiem, po nowoczesne wersje z chorizo, mango, halloumi czy w stylu azjatyckim. Poznaj ich przepisy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

W kuchni Dzień Dobry TVN kisimy kapustę. Co z niej potem przygotować?
Kapusta kiszona z miłością
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sezon na młodą kapustę

Młodą kapustę można znaleźć na straganach od wiosny do wczesnego lata. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w maju i czerwcu, kiedy to jest najświeższa i najsmaczniejsza. Bez względu na to, czy wybierzesz białą, czerwoną, włoską czy pekińską kapustę, zawsze dostarczysz swojemu organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych.

Pamiętaj jednak, że młodą kapustę najlepiej jest spożywać na surowo lub po krótkim podduszeniu, aby zachować jak najwięcej witamin i minerałów. A co można z niej przygotować? Poznaj przepisy naszych kucharzy z Dzień Dobry TVN.

Co można przygotować z młodej kapusty?

Właściwości zdrowotne kapusty

Kapusta to prawdziwa skarbnica - bogata w witaminy C, K, E oraz wiele cennych mikroelementów, takich jak potas, wapń, czy magnez, stanowi doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, wspomaga trawienie oraz działa prozdrowotnie na układ krążenia.

Badania dowodzą, że zawarte w kapuście substancje mogą przeciwdziałać rozwojowi niektórych nowotworów, między innymi raka płuca czy okrężnicy. Ponadto, kapusta ma niską kaloryczność, dzięki czemu jest często wykorzystywana w dietach odchudzających. Ma zaledwie około 25 kcal na 100 g.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości