Co można przygotować z młodej kapusty? Poznaj najlepsze przepisy Dzień Dobry TVN

Młoda kapusta na desce do krojenia
Co można przygotować z młodej kapusty? Poznaj najlepsze przepisy Dzień Dobry TVN
Źródło: gaffera/Getty Images
Sezon na młodą kapustę w tym roku wypadł bardzo wcześnie i powoli zbliża się ku końcowi. Warto sięgnąć po to pyszne warzywo, kiedy jest szeroko dostępne. Dlaczego warto jeść młodą kapustę? Co z niej zrobić? Poznajcie najlepsze przepisy naszych kucharzy Dzień Dobry TVN.

Sezon na młodą kapustę

Młodą kapustę można znaleźć na straganach od wiosny do wczesnego lata. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w maju i czerwcu, kiedy to jest najświeższa i najsmaczniejsza. Bez względu na to, czy wybierzesz białą, czerwoną, włoską czy pekińską kapustę, zawsze dostarczysz swojemu organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych.

Pamiętaj jednak, że młodą kapustę najlepiej jest spożywać na surowo lub po krótkim podduszeniu, aby zachować jak najwięcej witamin i minerałów. A co można z niej przygotować? Poznaj przepisy naszych kucharzy z Dzień Dobry TVN.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Co można przygotować z młodej kapusty?

Właściwości zdrowotne kapusty

Kapusta to prawdziwa skarbnica - bogata w witaminy C, K, E oraz wiele cennych mikroelementów, takich jak potas, wapń, czy magnez, stanowi doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, wspomaga trawienie oraz działa prozdrowotnie na układ krążenia.

Badania dowodzą, że zawarte w kapuście substancje mogą przeciwdziałać rozwojowi niektórych nowotworów, między innymi raka płuca czy okrężnicy. Ponadto, kapusta ma niską kaloryczność, dzięki czemu jest często wykorzystywana w dietach odchudzających. Ma zaledwie około 25 kcal na 100 g.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: gaffera/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości