Sezon na młodą kapustę
Młodą kapustę można znaleźć na straganach od wiosny do wczesnego lata. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w maju i czerwcu, kiedy to jest najświeższa i najsmaczniejsza. Bez względu na to, czy wybierzesz białą, czerwoną, włoską czy pekińską kapustę, zawsze dostarczysz swojemu organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych.
Pamiętaj jednak, że młodą kapustę najlepiej jest spożywać na surowo lub po krótkim podduszeniu, aby zachować jak najwięcej witamin i minerałów. A co można z niej przygotować? Poznaj przepisy naszych kucharzy z Dzień Dobry TVN.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Co można przygotować z młodej kapusty?
- Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami i suszonymi pomidorami Darii Ładochy
- Duszona kapusta z warzywami Piotra Kucharskiego
- Młoda kapusta z koperkiem Szymona Czerwińskiego
- Duszona młoda kapusta z boczkiem i koperkiem Katarzyny Bukowskiej
- Pieczona młoda kapusta z grillowanym halloumi, suszonymi pomidorami, tymiankiem i sosem ziołowym Darii Ładochy
- Chlebek z młodą kapustą i klopsikami Szymona Czerwińskiego
- Pieczona młoda kapusta z fetą i pesto Darii Ładochy
- Gołąbki z młodej kapusty po turecku Katarzyny Bukowskiej
- Młoda kapusta klasyczna z ziemniaczkami i sadzonym jajkiem Darii Ładochy
- Zupa z młodej kapusty Jaśka Kuronia
- Wiosenny Colesław ze sznyclem Piotra Kucharskiego
- Kapuśniak z młodej kapusty z komosą ryżową i orzechami piniowymi Darii Ładochy
- Chrupiąca azjatycka surówka z młodej kapusty Katarzyny Bukowskiej
- Młoda kapusta z chorizo i mascarpone Darii Ładochy
- Młoda kapusta po azjatycku z ziołami, mango i sezamem Darii Ładochy
- Polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue Jaśka Kuronia
Właściwości zdrowotne kapusty
Kapusta to prawdziwa skarbnica - bogata w witaminy C, K, E oraz wiele cennych mikroelementów, takich jak potas, wapń, czy magnez, stanowi doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, wspomaga trawienie oraz działa prozdrowotnie na układ krążenia.
Badania dowodzą, że zawarte w kapuście substancje mogą przeciwdziałać rozwojowi niektórych nowotworów, między innymi raka płuca czy okrężnicy. Ponadto, kapusta ma niską kaloryczność, dzięki czemu jest często wykorzystywana w dietach odchudzających. Ma zaledwie około 25 kcal na 100 g.
Zobacz także:
- Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
- Rozkoszny i jego przepis na obłędną sałatkę z młodej kapusty. "Jest ponętna, a wręcz seksi"
- Młoda kapusta w roli głównej. Przepisy na ciapkapustę, minestrone i zapiekankę chłopską
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: gaffera/Getty Images