Kucharz przyrządził krem z białych szparagów z pieczoną botwinką, makaron rigattoni z brokułem, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto, a także pulchne naleśniki z karmelizowanym bananem i bitą śmietaną. Przepisy poniżej.
Krem z białych szparagów z pieczoną botwinką
Składniki:
- 2 pęczki botwinki,
- oliwa, sól – do smaku,
- 50 g masła,
- 50 ml octu balsamicznego,
- 50 ml oliwy,
- 50 g miodu,
- 4 duże pęczki białych szparagów,
- 50 g masła,
- 2 szalotki,
- świeży tymianek,
- 2 gruszki,
- litr bulionu,
- 250 ml śmietanki 30%,
- sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku,
- kwiaty do dekoracji.
Przygotowanie:
Korzeń botwinki umyj, polej oliwą, posyp solą i wstaw do pieczenia. Liście botwinki potnij w paski, a łodygi drobno posiekaj. Posiekane łodygi podsmaż na maśle, dodając na koniec ocet balsamiczny, oliwę i miód. Gdy patelnia będzie już zdjęta z ognia, dodaj posiekane liście i odstaw.
Białe szparagi dokładnie umyj, potnij na cienkie plasterki (zostaw same główki do dekoracji), a następnie podsmaż na maśle z dodatkiem szalotki, tymianku i gruszki. Podsmażone szparagi lekko podlej bulionem i gotuj do miękkości, a następnie dodaj słodką śmietankę i lekko odparuj. Krem zmiksuj robotem kuchennym do gładkiej konsystencji, na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do miski nalej porcję zupy, dodaj na wierzch przygotowaną wcześniej botwinkę i świeże kwiaty.
Makaron rigattoni z brokułem, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto
Składniki:
- po jednym dużym pęczku natki pietruszki, bazylii i kolendry,
- 100 g migdałów w całości,
- 2 opakowania sera sałatkowego Fellada,
- 250 ml oliwy z oliwek,
- cytryna,
- sól do smaku,
- opakowanie makaronu rigattoni,
- 2 świeże brokuły,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 duże łyżki oleju do smażenia,
- opakowanie młodego szpinaku (liście),
- 100 g płatków migdałów.
Przygotowanie:
Świeże zioła zmiksuj razem z prażonymi migdałami, serkiem sałatkowym i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Gotowe pesto odstaw do wykończenia sosu. Potem makaron rigattoni ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Brokuł potnij na mniejsze różyczki, blanszuj przez około 2 minuty w posolonej wodzie, a następnie przełóż na patelnię z podsmażonym wcześniej czosnkiem w ząbkach. Brokuł i czosnek smaż na patelni przez około 2-3 minuty, dodaj sos pesto i liście młodego szpinaku, a po dodaniu pesto zdejmij patelnię z ognia, aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodaj ugotowany makaron, a całość dokładnie wymieszaj. Przełóż makaron do dużego naczynia, udekoruj kawałkami sera Fellada, świeżymi ziołami i prażonymi płatkami migdałów.
Pulchne naleśniki z karmelizowanym bananem i bitą śmietaną
Składniki:
- 385 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 10 g soli,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 5 g sody,
- po jednej łyżce stołowej suchych przypraw: cynamonu, imbiru i kardamonu,
- kefir naturalny,
- 60 ml oleju roślinnego,
- 10 g ekstraktu z wanilii,
- 50 ml octu jabłkowego,
- 3 jajka.
Składniki na karmelizowane banany:
- 3 banany,
- 50 g cukru brązowego,
- olej do smażenia,
- 80 g masła,
- 2 cytryny,
- opakowanie śmietanki 36%,
- liście mięty do dekoracji.
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki przesyp do miski przez metalowe sitko. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie do suchych dodaj mokre i za pomocą łyżki plastikowej wymieszaj. Wymieszane ciasto zostaw pod przykryciem na 15 minut, aby soda i proszek do pieczenia zaczęły działać. Naleśniki smaż na oleju roślinnym z dodatkiem masła. Po nałożeniu porcji naleśników na patelnię poczekaj, aż ciasto zacznie lekko rosnąć i nabierać złotego koloru. Obróć na druga stronę i smaż przez kilka minut.
Banany potnij na duże kawałki, następnie obtocz w cukrze i smaż na oleju z każdej strony, aż będą ładnie skarmelizowane. Pod koniec smażenia do bananów dodaj zimne kawałki masła i sok z cytryny. Na talerzu ułóż naleśnika, następnie przełóż go bananami i tak zrób 3 razy, na koniec naleśniki polej sosem, który powstał z karmelizowania bananów, kwaśną śmietaną i liśćmi mięty.
Zobacz także:
- Z bazarku na twój talerz. Przepisy Jagny Niedzielskiej na dania z sezonowych warzyw
- Warzywa bulwiaste i korzeniowe błyszczą w kuchni. Co z nich przyrządził Andrzej Polan?
- Ten kolor jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Wypróbuj zielone dania według przepisów Piotra Kucharskiego
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News