Materiał promocyjny

Sezonowe warzywa i nabiał w wiosennym menu. Przepisy Sebastiana Olmy

Pulchne naleśniki z karmelizowanym bananem i bitą śmietaną
Wiosna na talerzu, w kuchni Sebastian Olma
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak najlepiej wykorzystać świeże, wiosenne warzywa, gdy na straganach królują szparagi, botwinka i młoda marchewka? Połącz je z delikatnym twarogiem, jogurtem lub kremowym serem śródziemnomorskim, by stworzyć lekkie, aromatyczne dania idealne na cieplejsze dni. Kilka propozycji zaprezentował Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharz przyrządził krem z białych szparagów z pieczoną botwinką, makaron rigattoni z brokułem, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto, a także pulchne naleśniki z karmelizowanym bananem i bitą śmietaną. Przepisy poniżej.

Krem z białych szparagów z pieczoną botwinką 

Krem z białych szparagów z pieczoną botwinką
Krem z białych szparagów z pieczoną botwinką
Krem z białych szparagów z pieczoną botwinką
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • oliwa, sól – do smaku,
  • 50 g masła,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • 50 ml oliwy,
  • 50 g miodu,
  • 4 duże pęczki białych szparagów,
  • 50 g masła,
  • 2 szalotki,
  • świeży tymianek,
  • 2 gruszki,
  • litr bulionu,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku,
  • kwiaty do dekoracji.

Przygotowanie:

Korzeń botwinki umyj, polej oliwą, posyp solą i wstaw do pieczenia. Liście botwinki potnij w paski, a łodygi drobno posiekaj. Posiekane łodygi podsmaż na maśle, dodając na koniec ocet balsamiczny, oliwę i miód. Gdy patelnia będzie już zdjęta z ognia, dodaj posiekane liście i odstaw.

Białe szparagi dokładnie umyj, potnij na cienkie plasterki (zostaw same główki do dekoracji), a następnie podsmaż na maśle z dodatkiem szalotki, tymianku i gruszki. Podsmażone szparagi lekko podlej bulionem i gotuj do miękkości, a następnie dodaj słodką śmietankę i lekko odparuj. Krem zmiksuj robotem kuchennym do gładkiej konsystencji, na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do miski nalej porcję zupy, dodaj na wierzch przygotowaną wcześniej botwinkę i świeże kwiaty.

Makaron rigattoni z brokułem, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto 

Makaron rigattoni z brokułem, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto 
Makaron rigattoni z brokułem, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto 
Makaron rigattoni z brokułem, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto 
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • po jednym dużym pęczku natki pietruszki, bazylii i kolendry,
  • 100 g migdałów w całości,
  • 2 opakowania sera sałatkowego Fellada,
  • 250 ml oliwy z oliwek,
  • cytryna,
  • sól do smaku,
  • opakowanie makaronu rigattoni,
  • 2 świeże brokuły,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 duże łyżki oleju do smażenia,
  • opakowanie młodego szpinaku (liście),
  • 100 g płatków migdałów.

Przygotowanie:

Świeże zioła zmiksuj razem z prażonymi migdałami, serkiem sałatkowym i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Gotowe pesto odstaw do wykończenia sosu. Potem makaron rigattoni ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Brokuł potnij na mniejsze różyczki, blanszuj przez około 2 minuty w posolonej wodzie, a następnie przełóż na patelnię z podsmażonym wcześniej czosnkiem w ząbkach. Brokuł i czosnek smaż na patelni przez około 2-3 minuty, dodaj sos pesto i liście młodego szpinaku, a po dodaniu pesto zdejmij patelnię z ognia, aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodaj ugotowany makaron, a całość dokładnie wymieszaj. Przełóż makaron do dużego naczynia, udekoruj kawałkami sera Fellada, świeżymi ziołami i prażonymi płatkami migdałów.

Pulchne naleśniki z karmelizowanym bananem i bitą śmietaną 

Pulchne naleśniki z karmelizowanym bananem i bitą śmietaną
Pulchne naleśniki z karmelizowanym bananem i bitą śmietaną
Pulchne naleśniki z karmelizowanym bananem i bitą śmietaną
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 385 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 10 g soli,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 5 g sody,
  • po jednej łyżce stołowej suchych przypraw: cynamonu, imbiru i kardamonu,
  • kefir naturalny,
  • 60 ml oleju roślinnego,
  • 10 g ekstraktu z wanilii,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • 3 jajka.

Składniki na karmelizowane banany:

  • 3 banany,
  • 50 g cukru brązowego,
  • olej do smażenia,
  • 80 g masła,
  • 2 cytryny,
  • opakowanie śmietanki 36%,
  • liście mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki przesyp do miski przez metalowe sitko. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie do suchych dodaj mokre i za pomocą łyżki plastikowej wymieszaj. Wymieszane ciasto zostaw pod przykryciem na 15 minut, aby soda i proszek do pieczenia zaczęły działać. Naleśniki smaż na oleju roślinnym z dodatkiem masła. Po nałożeniu porcji naleśników na patelnię poczekaj, aż ciasto zacznie lekko rosnąć i nabierać złotego koloru. Obróć na druga stronę i smaż przez kilka minut.

Banany potnij na duże kawałki, następnie obtocz w cukrze i smaż na oleju z każdej strony, aż będą ładnie skarmelizowane. Pod koniec smażenia do bananów dodaj zimne kawałki masła i sok z cytryny. Na talerzu ułóż naleśnika, następnie przełóż go bananami i tak zrób 3 razy, na koniec naleśniki polej sosem, który powstał z karmelizowania bananów, kwaśną śmietaną i liśćmi mięty.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości