Pierwsze nowalijki pojawiły się w sklepach. Sprawdź, co możesz z nich wyczarować

Pieczone rzodkiewki z dorszem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosenna kuchnia Sebastiana Olmy
Wiosenna kuchnia Sebastiana Olmy
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy

Wiosna to czas, gdy na straganach i w sklepach pojawiają się pierwsze nowalijki - świeże, chrupiące warzywa, pełne witamin i smaku. Rzodkiewki, młoda marchewka, botwinka czy szczypiorek to doskonała baza do lekkich, kolorowych dań, które dodadzą energii i wprowadzą na talerze powiew świeżości. Przepisy na kilka z nich zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma.

Kucharz przyrządził chrupiącą rzodkiewkę z różnymi sosami, krem selerowy z sałatką na bazie łodygi, sałatkę z młodymi warzywami i kurczakiem, a także truskawki macerowane z syropem z kwiatów bzu i miętą.

Chrupiąca rzodkiewka z różnymi sosami

Składniki:

  • 5 pęczków rzodkiewki, różne rodzaje,
  • lód.

Sos z curry:

  • 500 ml cieciorki w puszce,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka pasty curry żółtej,
  • sól,
  • cytryna do smaku.

Sos z zielonym groszkiem:

  • 500 g zielonego groszku mrożonego,
  • 200 g serka w twoim ulubionym smaku,
  • po jednym pęczku świeżych ziół (koperek, natka, mięta),
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Sos chrzanowy:

  • 500 g twarożku,
  • 100 g chrzanu w słoiczku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • sok z cytryny do smaku.

Dodatki:

  • zioła do dekoracji,
  • bagietka pszenna.

Przygotowanie:

Różne rodzaje rzodkiewki dokładnie umyj i zamocz w wodzie z lodem, aby stała się twarda i chrupiąca. 

Sos z curry: Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj razem z czosnkiem, pastą curry, solą i sokiem z cytryny.

Sos z zielonym groszkiem: Zielony groszek zmiksuj razem z twarożkiem i ziołami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

Sos chrzanowy: Twarożek zmiksuj razem z chrzanem i czosnkiem, dodając sól oraz sok z cytryny.

Gotowe sosy ułóż na talerzu, dodaj kawałki rzodkiewek razem z liśćmi, a także zioła do dekoracji i grzanki. 

Krem selerowy z sałatką na bazie łodygi

Składniki:

  • 2 selery z łodygą i liśćmi,
  • 3 szalotki,
  • por,
  • pęczek tymianku,
  • 2 l bulionu,
  • 0,5 l śmietany 36%,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cytryna,
  • 100 g płatków migdałów.

Przygotowanie:

Korzeń obierz i pokrój w kostkę, a potem podduś w rondelku razem z szalotką i porem. Dodaj świeży tymianek i zalej bulionem lub rosołem. Gotuj do momentu, aż seler będzie miękki i dodaj słodką śmietanę. Zmiksuj całość do gładkiej konsystencji i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Łodygę obierz i potnij na małe kawałki, przełóż do miski, dodając sól, sok z cytryny i cukier. Zostaw na 15 minut, aby łodyga zmiękła. Do miski nalej porcję kremu, a potem dodaj kawałki łodyg z selera. Zupę udekoruj liśćmi selera i prażonymi migdałami.

Sałatka z młodymi warzywami i kurczakiem lub krewetkami

Składniki:

  • 2 pęczki włoszczyzny,
  • opakowanie mini cukinii,
  • opakowanie groszku zielonego płaskiego,
  • pęczek tymianku,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 300 ml oliwy z oliwek,
  • 2 żółtka,
  • duża łyżka musztardy dijon,
  • sól, miód, ocet do smaku,
  • szczypiorek drobny, natka pietruszki - po jednym pęczku,
  • 300 g krewetek 16/20,
  • 2 piersi kurczaka,
  • 100 g zielonego groszku mrożonego,
  • sałata rzymska młoda,
  • pęczek rzodkiewki,
  • bagietka pszenna,
  • świeże zioła do dekoracji.

Przygotowanie:

Młode warzywa obierz i ugotuj w wodzie razem z liściem laurowym, tymiankiem i zielem angielskim. Gdy warzywa będą al dente, zdejmij je z ognia, aby ostygły. Warzywa po wyjęciu potnij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Oliwę wymieszaj razem z żółtkiem, musztardą, solą, miodem i octem winnym. Gdy konsystencja będzie zwarta i spójna, dodaj posiekane świeże zioła (szczypiorek, natka pietruszki). Gotowy sos wymieszaj razem z ugotowanymi warzywami.

Krewetki lub pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem, a potem obsmaż na patelni na złoty kolor, dodając na koniec sok z cytryny. W głębokim naczyniu ułóż porcję warzyw z dressingiem. Dodaj zielony groszek, liście sałaty rzymskiej, rzodkiewkę, grzanki oraz świeże zioła. Na koniec dodaj kurczaka lub krewetki.

Truskawki macerowane z syropem z kwiatów bzu i miętą

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek,
  • 150 ml syropu z kwiatów bzu jasnego,
  • pęczek mięty,
  • 50 g imbiru,
  • 3 limonki,
  • 150 ml śmietany 36%,
  • 150 g cukru pudru.

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie umyj, przetnij na ćwiartki i przełóż do głębokiego naczynia. Dodaj do nich syrop z kwiatów bzu, posiekane listki mięty, tarty imbir i skórkę z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby truskawki przeszły aromatem.

W misce ubij śmietanę razem z cukrem pudrem, dodając odrobinę stabilizatora i doprawiając na koniec sokiem z limonki. W głębokim naczyniu ułóż porcję truskawek, podlej sosem, który został na dnie naczynia i nałóż na wierzch porcję bitej śmietany oraz udekoruj liśćmi mięty.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości