Wiosna to czas, gdy na straganach i w sklepach pojawiają się pierwsze nowalijki - świeże, chrupiące warzywa, pełne witamin i smaku. Rzodkiewki, młoda marchewka, botwinka czy szczypiorek to doskonała baza do lekkich, kolorowych dań, które dodadzą energii i wprowadzą na talerze powiew świeżości. Przepisy na kilka z nich zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma.
Kucharz przyrządził chrupiącą rzodkiewkę z różnymi sosami, krem selerowy z sałatką na bazie łodygi, sałatkę z młodymi warzywami i kurczakiem, a także truskawki macerowane z syropem z kwiatów bzu i miętą.
Chrupiąca rzodkiewka z różnymi sosami
Składniki:
- 5 pęczków rzodkiewki, różne rodzaje,
- lód.
Sos z curry:
- 500 ml cieciorki w puszce,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka pasty curry żółtej,
- sól,
- cytryna do smaku.
Sos z zielonym groszkiem:
- 500 g zielonego groszku mrożonego,
- 200 g serka w twoim ulubionym smaku,
- po jednym pęczku świeżych ziół (koperek, natka, mięta),
- sól,
- pieprz do smaku.
Sos chrzanowy:
- 500 g twarożku,
- 100 g chrzanu w słoiczku,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- sok z cytryny do smaku.
Dodatki:
- zioła do dekoracji,
- bagietka pszenna.
Przygotowanie:
Różne rodzaje rzodkiewki dokładnie umyj i zamocz w wodzie z lodem, aby stała się twarda i chrupiąca.
Sos z curry: Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj razem z czosnkiem, pastą curry, solą i sokiem z cytryny.
Sos z zielonym groszkiem: Zielony groszek zmiksuj razem z twarożkiem i ziołami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Sos chrzanowy: Twarożek zmiksuj razem z chrzanem i czosnkiem, dodając sól oraz sok z cytryny.
Gotowe sosy ułóż na talerzu, dodaj kawałki rzodkiewek razem z liśćmi, a także zioła do dekoracji i grzanki.
Krem selerowy z sałatką na bazie łodygi
Składniki:
- 2 selery z łodygą i liśćmi,
- 3 szalotki,
- por,
- pęczek tymianku,
- 2 l bulionu,
- 0,5 l śmietany 36%,
- sól i pieprz do smaku,
- cytryna,
- 100 g płatków migdałów.
Przygotowanie:
Korzeń obierz i pokrój w kostkę, a potem podduś w rondelku razem z szalotką i porem. Dodaj świeży tymianek i zalej bulionem lub rosołem. Gotuj do momentu, aż seler będzie miękki i dodaj słodką śmietanę. Zmiksuj całość do gładkiej konsystencji i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Łodygę obierz i potnij na małe kawałki, przełóż do miski, dodając sól, sok z cytryny i cukier. Zostaw na 15 minut, aby łodyga zmiękła. Do miski nalej porcję kremu, a potem dodaj kawałki łodyg z selera. Zupę udekoruj liśćmi selera i prażonymi migdałami.
Sałatka z młodymi warzywami i kurczakiem lub krewetkami
Składniki:
- 2 pęczki włoszczyzny,
- opakowanie mini cukinii,
- opakowanie groszku zielonego płaskiego,
- pęczek tymianku,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- 300 ml oliwy z oliwek,
- 2 żółtka,
- duża łyżka musztardy dijon,
- sól, miód, ocet do smaku,
- szczypiorek drobny, natka pietruszki - po jednym pęczku,
- 300 g krewetek 16/20,
- 2 piersi kurczaka,
- 100 g zielonego groszku mrożonego,
- sałata rzymska młoda,
- pęczek rzodkiewki,
- bagietka pszenna,
- świeże zioła do dekoracji.
Przygotowanie:
Młode warzywa obierz i ugotuj w wodzie razem z liściem laurowym, tymiankiem i zielem angielskim. Gdy warzywa będą al dente, zdejmij je z ognia, aby ostygły. Warzywa po wyjęciu potnij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Oliwę wymieszaj razem z żółtkiem, musztardą, solą, miodem i octem winnym. Gdy konsystencja będzie zwarta i spójna, dodaj posiekane świeże zioła (szczypiorek, natka pietruszki). Gotowy sos wymieszaj razem z ugotowanymi warzywami.
Krewetki lub pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem, a potem obsmaż na patelni na złoty kolor, dodając na koniec sok z cytryny. W głębokim naczyniu ułóż porcję warzyw z dressingiem. Dodaj zielony groszek, liście sałaty rzymskiej, rzodkiewkę, grzanki oraz świeże zioła. Na koniec dodaj kurczaka lub krewetki.
Truskawki macerowane z syropem z kwiatów bzu i miętą
Składniki:
- 1 kg świeżych truskawek,
- 150 ml syropu z kwiatów bzu jasnego,
- pęczek mięty,
- 50 g imbiru,
- 3 limonki,
- 150 ml śmietany 36%,
- 150 g cukru pudru.
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie umyj, przetnij na ćwiartki i przełóż do głębokiego naczynia. Dodaj do nich syrop z kwiatów bzu, posiekane listki mięty, tarty imbir i skórkę z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby truskawki przeszły aromatem.
W misce ubij śmietanę razem z cukrem pudrem, dodając odrobinę stabilizatora i doprawiając na koniec sokiem z limonki. W głębokim naczyniu ułóż porcję truskawek, podlej sosem, który został na dnie naczynia i nałóż na wierzch porcję bitej śmietany oraz udekoruj liśćmi mięty.
Zobacz także:
- Wiosenne warzywa na talerzu. Pyszne i zdrowe nowalijki w daniach Piotra Kucharskiego
- Wiosenne zupy i makaron z dodatkiem nowalijek. Kolorowe przepisy Sylwii Garskiej
- Szybki makaron z nowalijkami – przepis Mariety Mareckiej
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News