Pieczony w całości kurczak zagrodowy z cytrusami i miodem
Składniki:
- 100 g masła,
- mała łyżka płatków chili,
- pół pęczka mięty,
- mała łyżka soli,
- 1,2-1,5 kg kurczaka w całości,
- 2 pęczki tymianku,
- 1 kg cebuli szalotki,
- 2 główki czosnku,
- 0,5 l soku pomarańczowego,
- 100 g miodu.
Dodatki:
- sos z pieczenia,
- karmelizowane młode marchewki z pomarańczą.
Składniki na farsz:
- 2 pomarańcze,
- grejpfrut,
- cytryna,
- sól i pieprz do smaku,
- mięta, kolendra, pietruszka – po pół pęczka.
Sposób przygotowania:
Cytrusy (pomarańczę, grejpfruta, cytrynę) potnij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski, dodaj sól, czarny pieprz, posiekane zioła (mięta, kolendra i pietruszka), wszystko dokładnie wymieszaj.
W małej misce wymieszaj masło, płatki chili, sól, skórkę z cytryny i posiekaną miętę
Przygotuj kurczaka do pieczenia, odetnij skrzydełka i łapki, nasmaruj dokładnie wcześniej przygotowanym masłem pod skórą, jak i na wierzchu. Gotowy farsz w postaci cytrusów włóż do środka i zawiń sznurkiem. Kurczaka przełóż na blaszkę lub naczynie żaroodporne, dodaj tymianek, cebulę szalotkę i czosnek i polej sokiem pomarańczowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. C na półtorej godziny. Co 20 minut polewaj sokiem, który będzie powstawał przy pieczeniu. Na koniec posmaruj kurczaka za pomocą pędzla miodem wrzosowym i liśćmi tymianku, ustaw piekarnik do 240 st. C na około 15 minut, kurczak się pięknie zarumieni.
Wyjmij kurczaka z pieca, przełóż na deskę i pokrój na element lub pozostaw w całości.
Powstały sos z pieczenia odcedź i zagotuj, podaj go osobno.
Pieczona papryka ramiro z kaszą kuskus i warzywami
Składniki:
- 2 cukinie żółte,
- 2 cukinie zielone,
- papryka - mix kolorów (po jednej na kolor),
- olej do smażenia,
- cebula biała,
- cebula czerwona,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- 500 g kaszy kuskus,
- 50 ml oliwy,
- gałązka rozmarynu,
- cytryna,
- sól do smaku,
- świeże zioła: bazylia, natka pietruszki, koperek - po pęczku.
Sposób przygotowania:
Cukinię kolorową i paprykę potnij w kostkę, podsmaż na patelni, aby się lekko zeszkliła razem z cebulą białą i czerwoną. Warzywa powinny być chrupkie, po usmażeniu dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Kaszę kuskus przełóż do naczynia, dodaj oliwę, rozmaryn, sok z cytryny i sól. Całość zalej gorącą wodą, przemieszaj i zakryj folią spożywczą. Po 5 minutach zacznij "drapać" kaszę widelcem, dzięki czemu ziarna ładnie się podzielą. Gotową kaszę wymieszaj razem z warzywami.
Paprykę ramiro przetnij wzdłuż, nałóż do środka kaszę i wstaw do piekarnika na 20 minut do temp. 160 st. C.
Po upieczeniu wyjmij paprykę i udekoruj świeżymi ziołami.
Tarta bezglutenowa z sezonowymi owocami i kremem waniliowym
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki bezglutenowej,
- 200 g mąki migdałowej,
- 75 g brązowego cukru,
- 200 g masła,
- 2 żółtka.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak, aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz w temp 185 st. C przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.
Składniki na krem waniliowy:
- 6 żółtek,
- 2 laski wanilii,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 350 ml mleka 3,2%,
- 250 ml śmietanki 12%,
- 50 g masła,
- 50 g werbeny cytrynowej.
Dodatkowo:
- 3 opakowania malin,
- 1 kg truskawek,
- jeżyna,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotuj mleko razem z masłem i odrobiną wody, po zagotowaniu odstaw.
W misce ubij żółtka, nasiona z laski wanilii i cukier na puszystą masę, dodaj mąkę ziemniaczaną i znów ubij. Do puszystej masy wlej 1/3 zagotowanego mleka i wymieszaj (delikatnie zahartuj masę) następnie masę wlej w całości do rondelka z mlekiem i wstaw do grzania na małym ogniu. Za pomocą rózgi mieszaj masę, aby się nie przypaliła, gdy zacznie masa gęstnieć i mieć konsystencje budyniu zdejmij ją z ognia, dodaj posiekaną werbenę i wystudź. Gotową, gęstą i zimną masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Gotowy krem waniliowym wylej na wypieczoną tarte, gdzieś na grubość około 1 cm. Następnie nałóż na nią świeże sezonowe owoce (maliny, truskawki i jeżyny), a następnie posyp ją cukrem pudrem i wstaw do piekarnika, aby się lekko spiekła z góry.
Tarte wyjmij i odstaw do ostygnięcia, owoce, które są przypieczone, powinny lekko się rozpuszczać w kremie waniliowym.
Zobacz także:
- Pieczony kurczak w sosie z jabłek i aronii. Pomysł na aromatyczny, wytrawny obiad
- Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
- Zupa z pieczonej papryki według przepisu Mariety Mareckiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News