Pyszne, to znaczy pieczone! Wypróbuj przepisy Sebastiana Olmy na obiad i deser

Pyszne, to znaczy pieczone! Wypróbuj przepisy Sebastiana Olmy na obiad i deser
Pieczone pyszności na obiad i deser
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN pieczemy z Sebastianem Olmą. Nie od dzisiaj wiadomo, że pieczone potrawy są znacznie zdrowsze niż te smażone. Jednak nie zawsze wiemy, jakie danie można by przygotować w piekarniku, aby było przepyszne. Poznajcie przepisy naszego kucharza, dzięki którym wyczarujecie pyszne, zdrowe i sycące dania pieczone.

Pieczony w całości kurczak zagrodowy z cytrusami i miodem

Pieczony w całości kurczak zagrodowy z cytrusami i miodem
Pieczony w całości kurczak zagrodowy z cytrusami i miodem
Pieczony w całości kurczak zagrodowy z cytrusami i miodem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 100 g masła,
  • mała łyżka płatków chili,
  • pół pęczka mięty,
  • mała łyżka soli,
  • 1,2-1,5 kg kurczaka w całości,
  • 2 pęczki tymianku,
  • 1 kg cebuli szalotki,
  • 2 główki czosnku,
  • 0,5 l soku pomarańczowego,
  • 100 g miodu.

Dodatki:

  • sos z pieczenia,
  • karmelizowane młode marchewki z pomarańczą.

Składniki na farsz:

  • 2 pomarańcze,
  • grejpfrut,
  • cytryna,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mięta, kolendra, pietruszka – po pół pęczka.

Sposób przygotowania:

Cytrusy (pomarańczę, grejpfruta, cytrynę) potnij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski, dodaj sól, czarny pieprz, posiekane zioła (mięta, kolendra i pietruszka), wszystko dokładnie wymieszaj.

W małej misce wymieszaj masło, płatki chili, sól, skórkę z cytryny i posiekaną miętę

Przygotuj kurczaka do pieczenia, odetnij skrzydełka i łapki, nasmaruj dokładnie wcześniej przygotowanym masłem pod skórą, jak i na wierzchu. Gotowy farsz w postaci cytrusów włóż do środka i zawiń sznurkiem. Kurczaka przełóż na blaszkę lub naczynie żaroodporne, dodaj tymianek, cebulę szalotkę i czosnek i polej sokiem pomarańczowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. C na półtorej godziny. Co 20 minut polewaj sokiem, który będzie powstawał przy pieczeniu. Na koniec posmaruj kurczaka za pomocą pędzla miodem wrzosowym i liśćmi tymianku, ustaw piekarnik do 240 st. C na około 15 minut, kurczak się pięknie zarumieni.

Wyjmij kurczaka z pieca, przełóż na deskę i pokrój na element lub pozostaw w całości.

Powstały sos z pieczenia odcedź i zagotuj, podaj go osobno.

Pieczona papryka ramiro z kaszą kuskus i warzywami

Pieczona papryka ramiro z kaszą kuskus i warzywami
Pieczona papryka ramiro z kaszą kuskus i warzywami
Pieczona papryka ramiro z kaszą kuskus i warzywami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 cukinie żółte,
  • 2 cukinie zielone,
  • papryka - mix kolorów (po jednej na kolor),
  • olej do smażenia,
  • cebula biała,
  • cebula czerwona,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • 500 g kaszy kuskus,
  • 50 ml oliwy,
  • gałązka rozmarynu,
  • cytryna,
  • sól do smaku,
  • świeże zioła: bazylia, natka pietruszki, koperek - po pęczku.

Sposób przygotowania:

Cukinię kolorową i paprykę potnij w kostkę, podsmaż na patelni, aby się lekko zeszkliła razem z cebulą białą i czerwoną. Warzywa powinny być chrupkie, po usmażeniu dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Kaszę kuskus przełóż do naczynia, dodaj oliwę, rozmaryn, sok z cytryny i sól. Całość zalej gorącą wodą, przemieszaj i zakryj folią spożywczą. Po 5 minutach zacznij "drapać" kaszę widelcem, dzięki czemu ziarna ładnie się podzielą. Gotową kaszę wymieszaj razem z warzywami.

Paprykę ramiro przetnij wzdłuż, nałóż do środka kaszę i wstaw do piekarnika na 20 minut do temp. 160 st. C.

Po upieczeniu wyjmij paprykę i udekoruj świeżymi ziołami.

Tarta bezglutenowa z sezonowymi owocami i kremem waniliowym

Tarta bezglutenowa z sezonowymi owocami i kremem waniliowym
Tarta bezglutenowa z sezonowymi owocami i kremem waniliowym
Tarta bezglutenowa z sezonowymi owocami i kremem waniliowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki bezglutenowej,
  • 200 g mąki migdałowej,
  • 75 g brązowego cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 żółtka.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak, aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz w temp 185 st. C przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.

Składniki na krem waniliowy:

  • 6 żółtek,
  • 2 laski wanilii,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 350 ml mleka 3,2%,
  • 250 ml śmietanki 12%,
  • 50 g masła,
  • 50 g werbeny cytrynowej.

Dodatkowo:

  • 3 opakowania malin,
  • 1 kg truskawek,
  • jeżyna,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotuj mleko razem z masłem i odrobiną wody, po zagotowaniu odstaw.

W misce ubij żółtka, nasiona z laski wanilii i cukier na puszystą masę, dodaj mąkę ziemniaczaną i znów ubij. Do puszystej masy wlej 1/3 zagotowanego mleka i wymieszaj (delikatnie zahartuj masę) następnie masę wlej w całości do rondelka z mlekiem i wstaw do grzania na małym ogniu. Za pomocą rózgi mieszaj masę, aby się nie przypaliła, gdy zacznie masa gęstnieć i mieć konsystencje budyniu zdejmij ją z ognia, dodaj posiekaną werbenę i wystudź. Gotową, gęstą i zimną masę przełóż do rękawa cukierniczego.

Gotowy krem waniliowym wylej na wypieczoną tarte, gdzieś na grubość około 1 cm. Następnie nałóż na nią świeże sezonowe owoce (maliny, truskawki i jeżyny), a następnie posyp ją cukrem pudrem i wstaw do piekarnika, aby się lekko spiekła z góry.

Tarte wyjmij i odstaw do ostygnięcia, owoce, które są przypieczone, powinny lekko się rozpuszczać w kremie waniliowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości