Pyszne, to znaczy pieczone! Wypróbuj przepisy Sebastiana Olmy na obiad i deser

Pyszne, to znaczy pieczone! Wypróbuj przepisy Sebastiana Olmy na obiad i deser
Pieczone pyszności na obiad i deser
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN pieczemy z Sebastianem Olmą. Nie od dzisiaj wiadomo, że pieczone potrawy są znacznie zdrowsze niż te smażone. Jednak nie zawsze wiemy, jakie danie można by przygotować w piekarniku, aby było przepyszne. Poznajcie przepisy naszego kucharza, dzięki którym wyczarujecie pyszne, zdrowe i sycące dania pieczone.

Pieczony w całości kurczak zagrodowy z cytrusami i miodem

Pieczony w całości kurczak zagrodowy z cytrusami i miodem
Pieczony w całości kurczak zagrodowy z cytrusami i miodem
Pieczony w całości kurczak zagrodowy z cytrusami i miodem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 100 g masła,
    • mała łyżka płatków chili,
      • pół pęczka mięty,
        • mała łyżka soli,
          • 1,2-1,5 kg kurczaka w całości,
            • 2 pęczki tymianku,
              • 1 kg cebuli szalotki,
                • 2 główki czosnku,
                  • 0,5 l soku pomarańczowego,
                    • 100 g miodu.

                      Dodatki:

                      • sos z pieczenia,
                        • karmelizowane młode marchewki z pomarańczą.

                          Składniki na farsz:

                          • 2 pomarańcze,
                            • grejpfrut,
                              • cytryna,
                                • sól i pieprz do smaku,
                                  • mięta, kolendra, pietruszka – po pół pęczka.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Cytrusy (pomarańczę, grejpfruta, cytrynę) potnij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski, dodaj sól, czarny pieprz, posiekane zioła (mięta, kolendra i pietruszka), wszystko dokładnie wymieszaj.

                                    W małej misce wymieszaj masło, płatki chili, sól, skórkę z cytryny i posiekaną miętę

                                    Przygotuj kurczaka do pieczenia, odetnij skrzydełka i łapki, nasmaruj dokładnie wcześniej przygotowanym masłem pod skórą, jak i na wierzchu. Gotowy farsz w postaci cytrusów włóż do środka i zawiń sznurkiem. Kurczaka przełóż na blaszkę lub naczynie żaroodporne, dodaj tymianek, cebulę szalotkę i czosnek i polej sokiem pomarańczowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. C na półtorej godziny. Co 20 minut polewaj sokiem, który będzie powstawał przy pieczeniu. Na koniec posmaruj kurczaka za pomocą pędzla miodem wrzosowym i liśćmi tymianku, ustaw piekarnik do 240 st. C na około 15 minut, kurczak się pięknie zarumieni.

                                    Wyjmij kurczaka z pieca, przełóż na deskę i pokrój na element lub pozostaw w całości.

                                    Powstały sos z pieczenia odcedź i zagotuj, podaj go osobno.

                                    Pieczona papryka ramiro z kaszą kuskus i warzywami

                                    Pieczona papryka ramiro z kaszą kuskus i warzywami
                                    Pieczona papryka ramiro z kaszą kuskus i warzywami
                                    Pieczona papryka ramiro z kaszą kuskus i warzywami
                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                    Składniki:

                                    • 2 cukinie żółte,
                                      • 2 cukinie zielone,
                                        • papryka - mix kolorów (po jednej na kolor),
                                          • olej do smażenia,
                                            • cebula biała,
                                              • cebula czerwona,
                                                • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie,
                                                  • 500 g kaszy kuskus,
                                                    • 50 ml oliwy,
                                                      • gałązka rozmarynu,
                                                        • cytryna,
                                                          • sól do smaku,
                                                            • świeże zioła: bazylia, natka pietruszki, koperek - po pęczku.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Cukinię kolorową i paprykę potnij w kostkę, podsmaż na patelni, aby się lekko zeszkliła razem z cebulą białą i czerwoną. Warzywa powinny być chrupkie, po usmażeniu dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

                                                              Kaszę kuskus przełóż do naczynia, dodaj oliwę, rozmaryn, sok z cytryny i sól. Całość zalej gorącą wodą, przemieszaj i zakryj folią spożywczą. Po 5 minutach zacznij "drapać" kaszę widelcem, dzięki czemu ziarna ładnie się podzielą. Gotową kaszę wymieszaj razem z warzywami.

                                                              Paprykę ramiro przetnij wzdłuż, nałóż do środka kaszę i wstaw do piekarnika na 20 minut do temp. 160 st. C.

                                                              Po upieczeniu wyjmij paprykę i udekoruj świeżymi ziołami.

                                                              Tarta bezglutenowa z sezonowymi owocami i kremem waniliowym

                                                              Tarta bezglutenowa z sezonowymi owocami i kremem waniliowym
                                                              Tarta bezglutenowa z sezonowymi owocami i kremem waniliowym
                                                              Tarta bezglutenowa z sezonowymi owocami i kremem waniliowym
                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                              Składniki na ciasto:

                                                              • 200 g mąki bezglutenowej,
                                                                • 200 g mąki migdałowej,
                                                                  • 75 g brązowego cukru,
                                                                    • 200 g masła,
                                                                      • 2 żółtka.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak, aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz w temp 185 st. C przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.

                                                                        Składniki na krem waniliowy:

                                                                        • 6 żółtek,
                                                                          • 2 laski wanilii,
                                                                            • 150 g cukru,
                                                                              • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                                                                • 350 ml mleka 3,2%,
                                                                                  • 250 ml śmietanki 12%,
                                                                                    • 50 g masła,
                                                                                      • 50 g werbeny cytrynowej.

                                                                                        Dodatkowo:

                                                                                        • 3 opakowania malin,
                                                                                          • 1 kg truskawek,
                                                                                            • jeżyna,
                                                                                              • cukier puder do posypania.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                W rondelku zagotuj mleko razem z masłem i odrobiną wody, po zagotowaniu odstaw.

                                                                                                W misce ubij żółtka, nasiona z laski wanilii i cukier na puszystą masę, dodaj mąkę ziemniaczaną i znów ubij. Do puszystej masy wlej 1/3 zagotowanego mleka i wymieszaj (delikatnie zahartuj masę) następnie masę wlej w całości do rondelka z mlekiem i wstaw do grzania na małym ogniu. Za pomocą rózgi mieszaj masę, aby się nie przypaliła, gdy zacznie masa gęstnieć i mieć konsystencje budyniu zdejmij ją z ognia, dodaj posiekaną werbenę i wystudź. Gotową, gęstą i zimną masę przełóż do rękawa cukierniczego.

                                                                                                Gotowy krem waniliowym wylej na wypieczoną tarte, gdzieś na grubość około 1 cm. Następnie nałóż na nią świeże sezonowe owoce (maliny, truskawki i jeżyny), a następnie posyp ją cukrem pudrem i wstaw do piekarnika, aby się lekko spiekła z góry.

                                                                                                Tarte wyjmij i odstaw do ostygnięcia, owoce, które są przypieczone, powinny lekko się rozpuszczać w kremie waniliowym.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                                Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości