Materiał promocyjny

Zupa z pieczonej papryki według przepisu Mariety Mareckiej

Marieta Marecka
Marieta Marecka w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Czekając na nowalijki i wiosnę Marieta Marecka przygotowuje potrawy z warzyw pełne witamin. W naszej kuchni przyrządza zupę z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i ziarnami. Sprawdź przepis na to pyszne danie.

Zupa z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i ziarnami

Składniki na zupę z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i ziarnami (6 porcji):

  • 6 czerwonych papryk,
  • ½ cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łodyga selera,
  • 1 marchew,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • po łyżce ziaren dyni, łuskanego słonecznika, sezamu,
  • ½ opakowania wędzonego twarogu,
  • ew. świeże chili do podania,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki oregano,

Jak przygotować zupę z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i ziarnami

Sposób przygotowania:

  1. Papryki pozbywamy gniazd nasiennych i układamy otworem do dołu na blaszce do pieczenia, wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i przypiekamy, aż skórka zrobi się zupełnie czarna. Następnie przekładamy ją do miski, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  2. Ściągamy skórkę z papryki i kroimy ją drobniej. Marchew, seler, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją do garnka z rozgrzanymi 3-4 łyżkami oliwy. Przesmażamy, ale niezbyt mocno, nie chcemy spalić warzyw, tylko je przyrumienić. Dodajemy czosnek drobno pokrojony i papryki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, następnie wlewamy bulion i gotujemy 15-20 minut.
  3. Miksujemy całość na krem, w tym samym czasie prażymy na suchej patelni ziarenka wraz z wędzoną papryką, aż zaczną pachnieć. Zupę serwujemy posypaną pokruszonym wędzonym twarogiem i prażonymi ziarenkami. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości