Materiał promocyjny

Zupa z pieczonej papryki według przepisu Mariety Mareckiej

Marieta Marecka
Marieta Marecka w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Czekając na nowalijki i wiosnę Marieta Marecka przygotowuje potrawy z warzyw pełne witamin. W naszej kuchni przyrządza zupę z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i ziarnami. Sprawdź przepis na to pyszne danie.

Zupa z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i ziarnami

Składniki na zupę z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i ziarnami (6 porcji):

  • 6 czerwonych papryk,
    • ½ cebuli,
      • 2 ząbki czosnku,
        • 1 łodyga selera,
          • 1 marchew,
            • oliwa,
              • sól, pieprz,
                • ok. 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
                  • po łyżce ziaren dyni, łuskanego słonecznika, sezamu,
                    • ½ opakowania wędzonego twarogu,
                      • ew. świeże chili do podania,
                        • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
                          • ½ łyżeczki oregano,

                            Jak przygotować zupę z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i ziarnami

                            Sposób przygotowania:

                            1. Papryki pozbywamy gniazd nasiennych i układamy otworem do dołu na blaszce do pieczenia, wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i przypiekamy, aż skórka zrobi się zupełnie czarna. Następnie przekładamy ją do miski, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
                              1. Ściągamy skórkę z papryki i kroimy ją drobniej. Marchew, seler, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją do garnka z rozgrzanymi 3-4 łyżkami oliwy. Przesmażamy, ale niezbyt mocno, nie chcemy spalić warzyw, tylko je przyrumienić. Dodajemy czosnek drobno pokrojony i papryki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, następnie wlewamy bulion i gotujemy 15-20 minut.
                                1. Miksujemy całość na krem, w tym samym czasie prażymy na suchej patelni ziarenka wraz z wędzoną papryką, aż zaczną pachnieć. Zupę serwujemy posypaną pokruszonym wędzonym twarogiem i prażonymi ziarenkami. 

                                  Zobacz także:

                                  Źródło: Marieta Marecka

                                  Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                  Materiał promocyjny
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana