Zupa z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i ziarnami
Składniki na zupę z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i ziarnami (6 porcji):
- 6 czerwonych papryk,
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łodyga selera,
- 1 marchew,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- ok. 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- po łyżce ziaren dyni, łuskanego słonecznika, sezamu,
- ½ opakowania wędzonego twarogu,
- ew. świeże chili do podania,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- ½ łyżeczki oregano,
Jak przygotować zupę z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i ziarnami
Sposób przygotowania:
- Papryki pozbywamy gniazd nasiennych i układamy otworem do dołu na blaszce do pieczenia, wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i przypiekamy, aż skórka zrobi się zupełnie czarna. Następnie przekładamy ją do miski, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Ściągamy skórkę z papryki i kroimy ją drobniej. Marchew, seler, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją do garnka z rozgrzanymi 3-4 łyżkami oliwy. Przesmażamy, ale niezbyt mocno, nie chcemy spalić warzyw, tylko je przyrumienić. Dodajemy czosnek drobno pokrojony i papryki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, następnie wlewamy bulion i gotujemy 15-20 minut.
- Miksujemy całość na krem, w tym samym czasie prażymy na suchej patelni ziarenka wraz z wędzoną papryką, aż zaczną pachnieć. Zupę serwujemy posypaną pokruszonym wędzonym twarogiem i prażonymi ziarenkami.
Zobacz także:
- Polędwica wieprzowa a'la MasterChef. Oto przepis, za który dałby się pokroić Jakub Kurzepa
- Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - przepis
- Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: