Pimientos de padron
Składniki na pimientos de padron:
- 400-500 g papryczek padron
- sól w płatkach lub zwykła
- oliwa
Jak przygotować pimientos de padron
W dużej patelni rozgrzewamy oliwę, powinno jej być dość sporo, ok. 1 cm wysokości. Do gorącej wrzucamy umyte i osuszone papryczki.
Smażymy, co jakiś czas odwracając do czasu, aż będą mocno przysmażone z czarną, gdzieniegdzie przypieczoną skórką. Odsączamy je na ręczniku papierowym, posypujemy sola i serwujemy.
Fideua de pato, czyli makaron z kaczką à la Marieta
Składniki na fideua de pato, czyli makaron z kaczką à la Marieta:
- 3 piersi z kaczki
- 1 cebula
- ok. 300 g makaronu (krótkie, cienkie rurki)
- ½ puszki pomidorów (zmiksowane)
- pęczek cebulki dymki
- ok. 150 g jamon serano
- ok. 600 ml bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 350 g mrożonych grzybów
- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- oliwa
Jak przyrządzić fideua de pato, czyli makaron z kaczką à la Marieta
Grzyby rozmrażamy i kroimy w grube plastry. Piersi kaczki nacinamy od strony skóry, kładziemy na zimną patelnię skórą do dołu i zaczynamy smażyć. Na początku płomień pod patelnią powinien być dość duży, jak skórka zrobi się brązowa, odwracamy piersi i dosmażamy przez kolejne 5-6 minut. Zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 5 minut.
Następnie cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a dymkę kroimy na ok. 2 cm paski. Ściągamy kaczkę z patelni i odkładamy na talerzyku, żeby przestygła. Na patelnię po kaczce dolewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulkę, jak odrobinę zmięknie, dorzucamy czosnek i grzyby. Przesmażamy przez kilka minut i dodajemy pokrojoną w paski szynkę serrano, następnie pomidory. Doprawiamy solą i smażmy.
Piersi z kaczki pozbywamy skóry, kroimy w plastry. Do rondla dorzucamy surowy makaron i przesmażamy, dodajemy dymkę, doprawiamy paprykami i smażymy kolejne 5 minut, często mieszając. Dolewamy stopniowo bulion, odparowujemy przez 3 minuty i dorzucamy pokrojoną kaczkę. Jak całość lekko zgęstnieje, makaron zmięknie i wchłonie znaczną część płynu, możemy całość doprawić w miarę potrzeby i serwujemy.
Churros
Składniki na churros:
- 225 ml wody
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 60 g masła
- 165 g maki
- 3 jaja
- spora szczypta soli
- Olej do smażenia
- Do podania:
- Cukier, cynamon, gorąca czekolada
Jak przyrządzić churros
Wlewamy wodę do rondla, dodajemy masło, sól cukier i miód. Zagotowujemy całość i jak tłuszcz się rozpuści, naraz wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Trzymamy rondelek ma małym gazie i cały czas mieszamy masę najlepiej drewnianą łyżką do czasu, aż rozetrzemy wszystkie grudki mąki, a ciasto będzie gładkie i zacznie się odklejać od ścianek. Następnie przekładamy je do większej miski, rozcieramy trochę i pozostawiamy na ok. 10 minut do przestudzenia.
Przygotowujemy sobie talerzyk z cukrem i cynamonem, mieszamy go i odstawiamy. Następnie wbijamy po całym jaju i mieszamy, aż masa dobrze połączy się z jajkiem i rozluźni. Za każdym razem wbijamy jedno jajko i mieszamy, później kolejne.
W drugim rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak by churros mogły swobodnie pływać w tłuszczu. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy zgrabne paski, najlepiej na kawałki papieru do pieczenia. Następnie łapiemy za papier i wkładamy ciasto do gorącego tłuszczu papierem do góry, po chwili wyławiamy papier i smażymy churros na złoty kolor.
Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i jeszcze gorące obtaczamy w cukrze z cynamonem. Serwujemy z gorącą, gęstą czekoladą.
Zobacz także:
- Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej
- Słodkie upominki DIY na walentynki - sprawdź, jak je zrobić
- Kuchnia według pór roku. Wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
Źródło: Marieta Marecka, Conrado Moreno
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN