Materiał promocyjny

Papryczki, makaron z kaczką oraz churros, czyli kuchnia hiszpańska z Marietą Marecką i Conrado Moreno 

Marieta Marecka i Conrado Moreno 
Marieta Marecka i Conrado Moreno w Dzień Dobry TVN
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN
Hiszpańskie smaki zapanowały w naszej kuchni. Marieta Marecka i Conrado Moreno przygotowują pyszne papryczki pimientos de padron, fideua de pato, czyli makaron z kaczką, a na deser churros z gorącą czekoladą. Poznaj niezwykłe przepisy na hiszpańskie dania.

Pimientos de padron

Składniki na pimientos de padron:

  • 400-500 g papryczek padron
    • sól w płatkach lub zwykła
      • oliwa

        Jak przygotować pimientos de padron

        W dużej patelni rozgrzewamy oliwę, powinno jej być dość sporo, ok. 1 cm wysokości. Do gorącej wrzucamy umyte i osuszone papryczki.

        Smażymy, co jakiś czas odwracając do czasu, aż będą mocno przysmażone z czarną, gdzieniegdzie przypieczoną skórką. Odsączamy je na ręczniku papierowym, posypujemy sola i serwujemy.

        Fideua de pato, czyli makaron z kaczką à la Marieta

        Składniki na fideua de pato, czyli makaron z kaczką à la Marieta:

        • 3 piersi z kaczki
          • 1 cebula
            • ok. 300 g makaronu (krótkie, cienkie rurki)
              • ½ puszki pomidorów (zmiksowane)
                • pęczek cebulki dymki
                  • ok. 150 g jamon serano
                    • ok. 600 ml bulionu drobiowego
                      • 2 ząbki czosnku
                        • 350 g mrożonych grzybów
                          • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
                            • ½ łyżeczki papryki ostrej
                              • sól
                                • oliwa

                                  Jak przyrządzić fideua de pato, czyli makaron z kaczką à la Marieta

                                  Grzyby rozmrażamy i kroimy w grube plastry. Piersi kaczki nacinamy od strony skóry, kładziemy na zimną patelnię skórą do dołu i zaczynamy smażyć. Na początku płomień pod patelnią powinien być dość duży, jak skórka zrobi się brązowa, odwracamy piersi i dosmażamy przez kolejne 5-6 minut. Zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 5 minut.

                                  Następnie cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a dymkę kroimy na ok. 2 cm paski. Ściągamy kaczkę z patelni i odkładamy na talerzyku, żeby przestygła. Na patelnię po kaczce dolewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulkę, jak odrobinę zmięknie, dorzucamy czosnek i grzyby. Przesmażamy przez kilka minut i dodajemy pokrojoną w paski szynkę serrano, następnie pomidory. Doprawiamy solą i smażmy.

                                  Piersi z kaczki pozbywamy skóry, kroimy w plastry. Do rondla dorzucamy surowy makaron i przesmażamy, dodajemy dymkę, doprawiamy paprykami i smażymy kolejne 5 minut, często mieszając. Dolewamy stopniowo bulion, odparowujemy przez 3 minuty i dorzucamy pokrojoną kaczkę. Jak całość lekko zgęstnieje, makaron zmięknie i wchłonie znaczną część płynu, możemy całość doprawić w miarę potrzeby i serwujemy.

                                  Churros

                                  Składniki na churros:

                                  • 225 ml wody
                                    • 30 g cukru
                                      • 1 łyżeczka miodu
                                        • 60 g masła
                                          • 165 g maki
                                            • 3 jaja
                                              • spora szczypta soli
                                                • Olej do smażenia
                                                  • Do podania:
                                                    • Cukier, cynamon, gorąca czekolada

                                                      Jak przyrządzić churros

                                                      Wlewamy wodę do rondla, dodajemy masło, sól cukier i miód. Zagotowujemy całość i jak tłuszcz się rozpuści, naraz wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Trzymamy rondelek ma małym gazie i cały czas mieszamy masę najlepiej drewnianą łyżką do czasu, aż rozetrzemy wszystkie grudki mąki, a ciasto będzie gładkie i zacznie się odklejać od ścianek. Następnie przekładamy je do większej miski, rozcieramy trochę i pozostawiamy na ok. 10 minut do przestudzenia.

                                                      Przygotowujemy sobie talerzyk z cukrem i cynamonem, mieszamy go i odstawiamy. Następnie wbijamy po całym jaju i mieszamy, aż masa dobrze połączy się z jajkiem i rozluźni. Za każdym razem wbijamy jedno jajko i mieszamy, później kolejne.

                                                      W drugim rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak by churros mogły swobodnie pływać w tłuszczu. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy zgrabne paski, najlepiej na kawałki papieru do pieczenia. Następnie łapiemy za papier i wkładamy ciasto do gorącego tłuszczu papierem do góry, po chwili wyławiamy papier i smażymy churros na złoty kolor.

                                                      Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i jeszcze gorące obtaczamy w cukrze z cynamonem. Serwujemy z gorącą, gęstą czekoladą.

                                                      Zobacz także:

                                                      Źródło: Marieta Marecka, Conrado Moreno 

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN

                                                      Materiał promocyjny
                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana