Pan Con Tomate
Najbardziej klasyczna katalońska przekąska, podawana we wszystkich barach, knajpkach i restauracjach. Wydaje się być prosta w przygotowaniu, ale zrobiona perfekcyjnie ma swój bardzo charakterystyczny smak. Smak lata.
Składniki:
wysokiej jakości bagietka najlepiej rustykalna
sól morska
oliwa z oliwek
słodkie pomidory
opcjonalnie czosnek
Bagietkę kroimy na pól, nacieramy czosnkiem i oliwą i podgrzewamy chwilę na patelni. Pomidory ścieramy na tarce. Starty miąższ pomidorowy mieszamy z oliwą i mocno nasączamy nim pieczywo. Doprawiamy solą.
Małe zielne papryczki - kolejne danie bardzo popularne w całej Hiszpanii. Pochodzą z Galicji. To małe zielone papryczki o unikalnym, delikatnym smaku. W większości wypadków. Podobno 10 proc. z tych papryczek, w zależności od dostępu do słońca i wody, potrafi być całkiem ostra. Jedzenie ich to taka mała loteria, bo nigdy nie wiesz czy trafisz na ostrego zawodnika.
papryczki padron
sól morsa
oliwa
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy papryczki, obsmażamy je aż się zarumienią i posypujemy solą.
Hiszpański chłodnik pomidorowy wywodzący się z Andaluzji. Kiedyś wszystkie składniki bardzo drobno się kroiło i jadło mocząc w nich chleb. Teraz na szczęście możemy wszystko super szybko zmiksować. Podaje się go z różnymi dodatkami, szynką białym serem, a nawet jajkiem. Nasza wersja będzie z czereśniami.
1 kg słodkich, obranych ze skórki pomidorów
2 zielone ogórki
1/2 czerwonej cebuli
szklanka czereśni bez pestek
oliwa
sól
pieprz
ocet winny czerwony - 2 łyżki
limonka - sok i skórka
czerwona papryka
bazylia
oregano
1 kromka miąższu z białego pieczywa - namoczone w wodzie
Wszystkie składniki miksujemy, dla ozdoby możemy wykorzystać świeże zioła, oliwę i czereśnie. Przygotowany chłodnik podajemy mocno schłodzony.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN