Przepisy kulinarne

Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Uczta z jednego garnka
Dzień Dobry TVNUczta z jednego garnka

Risotto z wołowiną oraz potaje de letejas con chorizo z pieca to smaczne dania jednogarnkowe. W naszej kuchni przyrządza je Marieta Marecka. Poznaj jej sprawdzone przepisy na rozgrzewające potrawy.

Risotto z wołowiną

Składniki na risotto z wołowiną:

  • 400 g ryżu arborio (do risotto)
  • ok. 1,5-1,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 120 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g masła
  • 150-170 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 600 g polędwicy wołowej
  • świeży tymianek
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy

Jak przyrządzić risotto z wołowiną

Marchew, cebulę i seler kroimy w drobną kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i czubatą łyżkę masła, przesmażamy na nich pokrojone warzywa, aż się lekko zeszklą.

Dosypujemy ryż i czosnek, przesmażamy, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Następnie dolewamy 1-2 chochle gorącego bulionu, mieszamy i gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewamy kolejną porcję bulionu i znów mieszając czekamy, aż ryż wchłonie całość. Następnie dolewamy wino, odparowujemy i znów dolewamy kolejną porcje bulionu. Postępujemy tak do czasu, aż ryż zacznie robić się prawie miękki.

W tym czasie dodajemy skórkę startą z cytryny i tymianek, polędwicę kroimy w paski. Jak już ryż będzie gotowy, dodajemy pozostałe masło, najlepiej porcjami i mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji, dodajemy wołowinę i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem i jak tylko polędwica lekko się zetnie (po 3-4 minutach). serwujemy risotto przybrane listkami tymianku i ew. posypane dodatkową porcją parmezanu.

Potaje de letejas con chorizo z pieca

Składniki na potaje de letejas con chorizo z pieca:

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 listek laurowy
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 chorizo
  • 2 plastry boczku
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 l wody
  • oliwa
  • sól

Jak przyrządzić potaje de letejas con chorizo z pieca

Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Cebulę , seler, marchew kroimy w drobną kosteczkę, ziemniaka w średniej wielkości kostkę. Chorizo kroimy w plastry grubości ok. 6 mm, a boczek w paski.

Rozgrzewamy w garnku ok. 3-4 łyżek oliwy, najlepiej, żeby był to garnek, który później można wstawić do pieca. Jak tylko tłuszcz lekko się podgrzeje, wrzucamy do niej cebulę i czosnek pokrojony drobno. Podsmażamy, aż zmięknie.

Następnie dodajemy marchewkę, seler, listek laurowy, boczek i chorizo. Podsmażamy, aż warzywa lekko się zarumienią, dodajemy obie papryki i podsmażamy. Mieszamy dokładnie, aż całość pokryje się papryką. Następnie dodajemy soczewicę odsączoną z wody, zalewamy świeżą wodą tak, by pokryła zawartość garnka.

Dodajemy ziemniaki, garnek przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Przyprawiamy do smaku i podajemy gorące, jak tylko warzywa i soczewica będą miękkie.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Marieta Marecka

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości