Muffiny na słodko i wytrawnie - przygotuj je według przepisów Mariety Mareckiej

Muffiny uwielbiają dzieci i dorośli, a przepisy są banalnie proste. Można je przygotować na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Poznaj przepisy blogerki kulinarnej na muffiny bananowo-kakaowe, waniliowe z białą czekoladą i wytrawne babeczki z maślanym kremem.

Muffiny bananowo-kakaowe z kawałkami czekolady

Składniki na ok. 14-16 muffinek:

  • 4 banany
  • 1 jajo
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki jogurtu (nie ma obowiązku, ja dodaję głównie jak zmieniam połowę bananów na jabłka)
  • 2-3 garście pokrojonej czekolady lub chocolate chips
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru

Czas przygotowania: 35 minut

Przygotowanie:

Banany, jogurt i olej miksujemy blenderem, dodajemy całe jajo i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, proszek, sodkę, cukier, kakao i kawałki czekolady wrzucamy do drugiej miski i mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i szybkim ruchem, niezbyt dokładnie łączymy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewam ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Waniliowe babeczki z jagodami i białą czekoladą

Składniki Ilość porcji: 12-14 szt.:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 2 jaja (rozmiar „L”)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady
  • około 300 g jagód (mrożonych lub świeżych)

Czas przygotowania: 35 minut

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami. Mokre składniki takie jak jogurt, jaja i olej mieszamy w wysokim dzbanku za pomocą rózgi. W drugim naczyniu łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodkę i sól. Następnie dosypujemy suche składniki do mokrych, łączymy rózgą niezbyt długo tylko aż pozbędziemy się grudek i delikatnie dodajemy jagody i czekoladę. Łączymy szpatułką i rozlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka. Dekorujemy wg gustu.

Krem na bazie mascarpone

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 36 %
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii

Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego dzbanka lub dzieży miksera. Zaczynamy powoli ubijać następnie po chwili zwiększamy moc robota. Ucieramy do połączenia składników pilnując by krem się nie zważył. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki.

Muffiny wytrawne

Składniki na 12-14 szt.:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jaja
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki oliwek
  • 6 Suszonych pomidorów
  • ¾ szklanki startego parmezanu + 1/3 szklanki do posypania
  • Kilka plastrów włoskiej szynki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Czas przygotowania: 40 minut

Przygotowanie:

Oliwki kroimy w plasterki, szynkę w paski, pomidory w większą kostkę. W misce łączymy jaja, mleko, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone warzywa i szynkę. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i starty ser. Łączymy mokre i suche składniki mieszając łopatką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub pociętymi w duże kwadraty kawałkami papieru do pieczenia. Wylewamy ciasto, wierzch obsypujemy parmezanem i papryką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni przez 25-30 minut. Podajemy gorące lub jako zimną przekąskę.

Frosting, czyli krem maślany do babeczek

Składniki:

  • 200 g masła
  • 450 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • pasta z wanilii
  • barwniki i dekoracje cukrowe

Przygotowanie:

Miękkie, ale nie lejące się masło przekładamy je do misy miksera, a cukier puder dokładnie przesiewamy do osobnego naczynia. Zaczynamy ucierać na początku wolno, następnie przez 5 minut na maksymalnych obrotach. Jak masło pojaśnieje, będzie puszyste i delikatne dodajemy 1/3 porcji cukru i znów na początku ubijamy wolno, za chwile zwiększając obroty do maksimum. Dodajemy kolejną partię cukru i znów powtarzamy ubijanie. Następnie dodajemy wanilię i mleko oraz cukier i ucieramy. Masa powinna być puszysta jak ubita śmietana, całość robimy za pomocą berła (czyli końcówki w mikserze do ubijania piany z białek). Masę maślaną rozkładamy na mniejsze miseczki, do każdej dodajemy wybrane barwniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do rękawów cukierniczych z ozdobnymi tylkami i dekorujemy kremem upieczone i całkowicie wystudzone babeczki. Dodatkowo możemy dołożyć owoce i delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Ciasta, babeczki udekorowane frostingiem przechowujemy w lodówce.

Zobacz też:

Wędzona makrela - ciekawe przepisy Kasi Bukowskiej

Kurczak pieczony na kilka sposobów. Poznaj przepisy Ani Starmach

Otręby na śniadanie, czyli zdrowy początek dnia według Darii Ładochy. Przepis na chleb na otrębach

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości