Przepisy na parmezanowe muffiny, kisz ze szpinakiem i serem oraz tartę kakaową z białą czekoladą zaprezentowała dziś w naszej kuchni Cristina Catese. 

Ciasto Brise

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej (typ 00)
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g zimnej wody
  • Szczypta soli
  • 1 żółtko jajka
  • Potrzebujemy dodatkowo:
  • Tortownicę o średnicy 24 cm
  • Papier do pieczenia
  • Fasolę lub ryż (do obciążenia ciasta przy wypiekaniu)

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki (oprócz wody) miksujemy w mikserze, otrzymując masę o „piaskowej” konsystencji.
  • Następnie wykładamy wszystko na zimny blat. Formujemy klasyczny kopiec i powoli dodajemy wodę, ciągle wyrabiając ciasto – do momentu, w którym będzie ono gładkie i elastyczne.
  • Formujemy ciasto w kuleczkę, którą wkładamy na 40 minut do lodówki.
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 centymentrów i wykładamy je na wcześniej posmarowaną masłem i posypaną mąką formę. Odcinamy nadmiar ciasta z boków formy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut (lub 15 minut w zamrażalniku).
  • Po wyjęciu z lodówki przedziurawiamy dno ząbkami widelca i przykrywamy ciasto papierem do pieczenia. Na papier wykładamy fasolę lub ryż, które nie tylko sprawią, że nasze ciasto nie wyrośnie, ale również pozwoli na równomierne upieczenie się.
  • Pieczemy przez 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, po czym usuwamy z tarty papier do pieczenia z fasolą/ryżem i pieczemy przez kolejne 10-15 aby upewnić się, że ciasto całkowicie wyschło. Wyjmujemy, za pomocą pędzelka smarujemy żółtkiem jajka i wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.

Rady Cristiny:

Ja zawsze robię moje wytrawne tarty w ten sposób – spróbujcie i zobaczcie, jak świetnie działa!

Kisz ze szpinakiem, serem ricotta i gorgonzola oraz migdałami

Składniki

  • 300 g ciasta brise'
  • 100 g zmielonych migdałów (maka migdałowa)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 300 g szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę masła
  • 300 g sera Gorgonzola dolce
  • 150 gr ser ricotta
  • 50 ml mleka
  • 150 g śmietanki kremówki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ciasto na tartę

Potrzebujemy 1 formy o 24 cm średnicy, papier do pieczenia wycięty tak, aby pasował do formy i 1 żółtko jaja.

Rozciągamy masę na około 3-4 mm, rozkładamy w formie (wcześniej nasmarowanej masłem i oprószonej mąką), przycinamy nadmiar ciasta i pozostawiamy na 30 minut w lodówce lub 15 minut w zamrażarce.

Po wyjęciu z lodówki nakłuwamy spód widelcem, układamy papier do pieczenia na cieście i przykrywamy suchą fasolką lub ryżem – dzięki temu obciążymy ciasto, aby nie urosło ale także po to, by ciepło równomiernie się w nim rozprowadziło.

Pieczemy w 200‘ C przez 15-20 minut. Następnie, wyjmujemy papier i fasolę/ryż i wstawiamy jeszcze do piekarnika na 10-15 minut, aby ciasto dobrze wyschło.

Wyjmujemy nasze ciasto, smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty, aby dobrze uszczelnić podstawę.

Wypełnienie

Szpinak czyścimy i płuczemy, a następnie gotujemy go na patelni z małym kawałeczkiem masła, solą, pieprzem i sprasowanym czosnkiem. Miksujemy/blendujemy śmietankę, ser Gorgonzola dolce, zmielone migdały, mleko i jajko. Uduszony szpinak przenosimy w miejsce, gdzie jest pokojowa temperatura i wlewamy na niego powstały krem z serem.

Na kremie, rozrzucamy płatki migdałowe i w dolnej części piekarnika, w temperaturze 180’ C pieczemy około 35 minut. 

    Kakaowa tarta krucha z białą czekoladą

    Składniki na ciasto kruche

    • 450 g mąki 00
    • 50 g gorzkiego kakao w proszku
    • 200 g masła
    • 200 g cukru
    • 2 średnie jajka
    • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
    • Składniki na krem z białej czekolady
    • 500 ml pełnotłustego mleka
    • 4 żółtka
    • 120 g cukru
    • 50 g skrobii ziemniaczanej
    • 160 g białej czekolady
    • 1 laska wanilii
    • Składniki na sos malinowy
    • 50 g cukru pudru
    • 250 g malin
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 gałązki rozmarynu

    Przygotowania ciasta kruchego

    W misce ubijamy jajko z cukrem. Łączymy z kakao i mąka, dodajemy proszek do pieczenia oraz masło w kawałkach. Szybko mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Wkładamy ciasto do lodówki na około 30 – 40 minut.

    Sposób przygotowania kremu

    Kroimy białą czekoladę w kawałki. W rondelku podgrzewamy mleko na niskim ogniu, a do małej miski wbijamy żółtka z cukrem, ubijamy dopóki nie wyjdzie nam jasny krem. Powoli dodajemy skrobię mieszając aby pozbyć się grudek. Dodajemy także podgrzane mleko, kontynnując mieszanie. Umieszczamy naszą płynną mieszaninę w małym rondlu użytym do podgrzania mleka. Gotujemy na średnim ogniu aż do pełnego zagęszczenia. Mieszamy w sposób ciągły, aby zapobiec przyklejaniu się kremu do dna naczynia. Kiedy krem będzie gotowy, zdejmujemy z ognia i dodajemy białą czekoladę w kawałkach; mieszamy aż do momentu, kiedy cała czekolada się rozpuści.

    Sposób przygotowania sosu malinowego (coulis)

    Aby przygotować coulis owocowe z rozmarynem, dajemy: 2 dwie gałązki rozmarynu na patelnię, lekko prażymy i po 3 - 4 minutach dodajemy owoce. Wysuszamy maliny (lub inne owoce) na patelni , z płomieniem, w ciągu 2-3 minut, aby owoce oddały całą wodę (ilość wody zależą od rodzaju owoców). Dodajemy cukier puder, sok z cytryny i przesączamy, ubijamy trzepaczką, aż wszystko się dobrze zmiesza, a następnie gotujemy nadal na niskim ogniu. Przecedzamy mieszaninę, aby usunąć wszelkie nasiona.

    Wykończenie tarty

    Rozwałkowujemy ciasto do grubości 1 cm, wkładamy na forma do pieczenie i przykrywamy spód ciasta papierem do pieczenia i przykrywamy ryżem lub suchą ciecierzycą. Wkładamy do piekarniki na około 30 minut w 180’C (piekarnik wcześniej rozgrzewamy). Po ugotowaniu studzimy i wlewamy do środka biały krem czekoladowy. Dobrze wypełniamy śmietanką, dekorujemy płatkami/wiórkami gorzkiej czekolady oraz coulis.

    Porada: Można tez przygotować dzień wcześniej i zostawić do leżakowania w lodówce i użyć kiedy potrzeba. Gotowanie podstawy tarty zajmuje około 30 minut, ale w przypadku ciastek lub babeczek (koszyczków) do wypełnienia, waha się od 10 do 15 minut w zależności od grubości. 

    Parmezanowe muffiny

    Składniki (na 14-16 muffinów):

    • 250 g mąki pszennej typu 00
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 15 gr baking powder
    • 100 g startego Parmigiano Reggiano
    • 20 g twardego, łagodnego sera (typu szwajcarski Gruyere)
    • 50 g pokrojonego w drobną kostkę boczku
    • 50 g rozpuszczonego masła
    • 250 g mleka
    • Papierowe foremki na muffiny

    Sposób przygotowania:

    Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na muffiny. Przelej ciasto do foremek i piecz muffiny w rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

    Rady Cristiny:

    Te muffiny są przepyszne z nadzieniem z szynki lub świeżych serów i idealnie się sprawdzą zarówno, jako przystawka, jak i jako element śniadania.

    Co sądzisz o tym artykule?
    64
    5
    Wybrane dla Ciebie
    Komentarze
    0