Kotlety mielone, proziaki, prażuchy i ciasto drożdżowe, czyli najlepsze babcine przepisy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania jak u babci
Dania jak u babci
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Dzień Babci to idealna okazja, aby przygotować dania, których smak pamiętamy z dzieciństwa. Tego zadania podjął się Janek Kuroń. Poznaj przepisy na proziaki, prażuchy, kotlety mielone z zasmażanymi buraczkami, schab w sosie koperkowym i ciasto drożdżowe z jabłkami. Co ugotujesz dziś na obiad?

Proziaki - przepis krok po kroku

Składniki na proziaki:

  • 500 gramów mąki pszennej
    • 1 szklanka kefiru lub maślanki
      • 1 jajko
        • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
          • pół płaskiej łyżeczki soli
            • pół łyżeczki cukru

              Jak przygotować proziaki?

              Wszystkie składniki połącz w dużej misce. Zagniataj do uzyskania elastycznego ciasta. Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm i za pomocą szklanki wycinaj koła. Smaż placuszki na suchej patelni na niedużym ogniu po 4 minuty z każdej strony.

              Proziaki - placki pszenne smażone na suchej patelni.
              Proziaki
              Proziaki - placki pszenne smażone na suchej patelni.
              Źródło: Paweł Wodzyński/East News

              Prażuchy - przepis krok po kroku

              Składniki na prażuchy:

              • 1 kg sypkich ziemniaków
                • 1/3 szklanki mąki pszennej
                  • 1 płaska łyżeczka soli

                    Jak przygotować prażuchy?

                    Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź (zachowaj 2/3 szklanki wody z gotowania) i ugnieć w garnku. Dodaj do ziemniaków mąkę i zachowaną wodę. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 4 minuty. Całość wymieszaj. Za pomocą natłuszczonej łyżki formuj kluseczki.

                    Przepis na prażuchy - kluski z ziemniaków.
                    Prażuchy
                    Przepis na prażuchy - kluski z ziemniaków.
                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                    Kotlety mielone z buraczkami zasmażanymi - przepis krok po kroku

                    Składniki na kotlety mielone:

                    • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
                      • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
                        • 1 cebula
                          • 1 jajko
                            • bułka tarta
                              • smalec wieprzowy do smażenia
                                • sól i pieprz
                                  • łyżeczka suszonego majeranku

                                    Jak przygotować kotlety mielone?

                                    Mięso dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem. Dodaj jajko, kaszę oraz zeszkloną, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wyrabiaj rękoma przez 4 – 5 minut. Wilgotnymi rękoma formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym smalcu.

                                    Składniki na buraczki zasmażane:

                                    • 1 kg buraków ugotowanych i obranych
                                      • 1 cebula
                                        • 2 ząbki czosnku
                                          • łyżka masła
                                            • łyżka oleju
                                              • łyżka mąki
                                                • 2 kwaśne jabłka
                                                  • sól, pieprz

                                                    Jak przygotować buraczki zasmażane?

                                                    Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym drobno czosnkiem. Dodaj mąkę i smaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj starte buraki oraz jabłka. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu do odpowiedniej konsystencji.

                                                    Przepis Jaśka Kuronia na domowy obiad.
                                                    Kotlet mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi
                                                    Przepis Jaśka Kuronia na domowy obiad.
                                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                    Schab w sosie koperkowym - przepis krok po kroku

                                                    Składniki na schab w sosie koperkowym:

                                                    • 500 g schabu pokrojonego w plastry
                                                      • ząbek czosnku
                                                        • łyżeczka otartego majeranku
                                                          • 200 ml śmietany 12%
                                                            • pęczek koperku
                                                              • 1 mała cebula
                                                                • 1 łyżka oleju rzepakowego
                                                                  • sól, pieprz
                                                                    • 4 listki laurowe
                                                                      • 8 sztuk ziela angielskiego
                                                                        • 2 szklanki bulionu
                                                                          • 2 łyżki mąki pszennej

                                                                            Jak przygotować schab w sosie koperkowym?

                                                                            Schab natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso na rumiano, po czym je zdejmij.

                                                                            Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę posiekaną w kostkę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj mąkę i mieszaj smaż 2 minuty. Po tym czasie wlej bulion. Dodaj posiekany koperek. Włóż mięso do sosu i duś przez 15 minut, do zagęszczenia się sosu. Dopraw solą i pieprzem

                                                                            Przepis Jaśka Kuronia na domowy obiad.
                                                                            Kotlet mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi
                                                                            Przepis Jaśka Kuronia na domowy obiad.
                                                                            Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                            Ciasto drożdżowe z jabłkami - przepis krok po kroku

                                                                            Składniki na ciasto drożdżowe z jabłkami:

                                                                            • 600 g mąki pszennej
                                                                              • 6 łyżek cukru
                                                                                • 3 jajka
                                                                                  • 20 g drożdży świeżych
                                                                                    • 250 ml mleka
                                                                                      • 1/3 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
                                                                                        • solidna szczypta soli
                                                                                          • łyżka cynamonu
                                                                                            • 1 kg prażonych jabłek
                                                                                              • garść orzechów włoskich

                                                                                                Jak przygotować ciasto drożdżowe z jabłkami?

                                                                                                Z drożdży, cukru, ciepłego mleka i mąki zrób zaczyn, odstaw na 15 minut. Po tym czasie połącz zaczyn z mąką, jajkami, masłem, solą i cynamonem. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw na 1,5 godziny pod przykryciem. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na nie prażone jabłka oraz orzechy. Zwiń w rulon i pokrój na kilkanaście kawałków. Na otłuszczonej blasze wyłóż pokrojone kawałki ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 C i piecz przez 35 minut.

                                                                                                Drożdżowe według przepisu Jaśka Kuronia.
                                                                                                Ciasto drożdżowe z jabłkami
                                                                                                Drożdżowe według przepisu Jaśka Kuronia.
                                                                                                Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Jola Marat

                                                                                                Źródło: Janek Kuroń

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości