Przepisy kulinarne

Kotlety mielone, proziaki, prażuchy i ciasto drożdżowe, czyli najlepsze babcine przepisy

Przepisy kulinarne

Autor:
Jola
Marat
Źródło:
Janek Kuroń
Dania jak u babci
Dania jak u babci Dzień Dobry TVN
wideo 2/4
Dzień Dobry TVNDania jak u babci

Dzień Babci to idealna okazja, aby przygotować dania, których smak pamiętamy z dzieciństwa. Tego zadania podjął się Janek Kuroń. Poznaj przepisy na proziaki, prażuchy, kotlety mielone z zasmażanymi buraczkami, schab w sosie koperkowym i ciasto drożdżowe z jabłkami. Co ugotujesz dziś na obiad?

Proziaki - przepis krok po kroku

Składniki na proziaki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Jak przygotować proziaki?

Wszystkie składniki połącz w dużej misce. Zagniataj do uzyskania elastycznego ciasta. Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm i za pomocą szklanki wycinaj koła. Smaż placuszki na suchej patelni na niedużym ogniu po 4 minuty z każdej strony.

Proziaki - placki pszenne smażone na suchej patelni.
ProziakiProziaki - placki pszenne smażone na suchej patelni.
Paweł Wodzyński/East News

Prażuchy - przepis krok po kroku

Składniki na prażuchy:

  • 1 kg sypkich ziemniaków
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli

Jak przygotować prażuchy?

Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź (zachowaj 2/3 szklanki wody z gotowania) i ugnieć w garnku. Dodaj do ziemniaków mąkę i zachowaną wodę. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 4 minuty. Całość wymieszaj. Za pomocą natłuszczonej łyżki formuj kluseczki.

Przepis na prażuchy - kluski z ziemniaków.
PrażuchyPrzepis na prażuchy - kluski z ziemniaków.
Paweł Wodzyński/East News

Kotlety mielone z buraczkami zasmażanymi - przepis krok po kroku

Składniki na kotlety mielone:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • smalec wieprzowy do smażenia
  • sól i pieprz
  • łyżeczka suszonego majeranku

Jak przygotować kotlety mielone?

Mięso dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem. Dodaj jajko, kaszę oraz zeszkloną, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wyrabiaj rękoma przez 4 – 5 minut. Wilgotnymi rękoma formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym smalcu.

Składniki na buraczki zasmażane:

  • 1 kg buraków ugotowanych i obranych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • łyżka mąki
  • 2 kwaśne jabłka
  • sól, pieprz

Jak przygotować buraczki zasmażane?

Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym drobno czosnkiem. Dodaj mąkę i smaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj starte buraki oraz jabłka. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu do odpowiedniej konsystencji.

Przepis Jaśka Kuronia na domowy obiad: mielony z buraczkami i ziemniakami.
Kotlet mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymiPrzepis Jaśka Kuronia na domowy obiad.
Paweł Wodzyński/East News

Schab w sosie koperkowym - przepis krok po kroku

Składniki na schab w sosie koperkowym:

  • 500 g schabu pokrojonego w plastry
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka otartego majeranku
  • 200 ml śmietany 12%
  • pęczek koperku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 4 listki laurowe
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki mąki pszennej

Jak przygotować schab w sosie koperkowym?

Schab natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso na rumiano, po czym je zdejmij.

Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę posiekaną w kostkę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj mąkę i mieszaj smaż 2 minuty. Po tym czasie wlej bulion. Dodaj posiekany koperek. Włóż mięso do sosu i duś przez 15 minut, do zagęszczenia się sosu. Dopraw solą i pieprzem

Przepis Jaśka Kuronia na domowy obiad: mielony z buraczkami i ziemniakami.
Kotlet mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymiPrzepis Jaśka Kuronia na domowy obiad.
Paweł Wodzyński/East News

Ciasto drożdżowe z jabłkami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto drożdżowe z jabłkami:

  • 600 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 1/3 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
  • solidna szczypta soli
  • łyżka cynamonu
  • 1 kg prażonych jabłek
  • garść orzechów włoskich

Jak przygotować ciasto drożdżowe z jabłkami?

Z drożdży, cukru, ciepłego mleka i mąki zrób zaczyn, odstaw na 15 minut. Po tym czasie połącz zaczyn z mąką, jajkami, masłem, solą i cynamonem. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw na 1,5 godziny pod przykryciem. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na nie prażone jabłka oraz orzechy. Zwiń w rulon i pokrój na kilkanaście kawałków. Na otłuszczonej blasze wyłóż pokrojone kawałki ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 C i piecz przez 35 minut.

Drożdżowe według przepisu Jaśka Kuronia.
Ciasto drożdżowe z jabłkamiDrożdżowe według przepisu Jaśka Kuronia.
Paweł Wodzyński/East News

Zobacz także:

Autor:Jola Marat

Źródło: Janek Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości