"Idealne tapas, przegryzka czy też zamiennik popcornu".
Hiszpańskie smaki zapanowały w naszej kuchni. Marieta Marecka i Conrado Moreno przygotowują pyszne papryczki pimientos de padron, fideua de pato, czyli makaron z kaczką, a na deser churros z gorącą czekoladą. Poznaj niezwykłe przepisy na hiszpańskie dania.
Jakie są najostrzejsze papryczki na świecie? Jak łagodzić ich ostry smak? Martyna Chomacka jest ekspertką w tym temacie. W naszym studiu nie tylko opowiedziała o walorach pikantnych smaków, ale także o ich łagodzeniu. Mikołaj Rey natomiast udał się na Śląsk, żeby poznać największych twardzieli polskiej gastronomii. Z jego reportażu dowiemy się m.in. kim są chilliheadzi. Wszystkie te ciekawostki przypominamy z okazji Dnia Czerwonej Ostrej Papryczki Chili.
Z okazji Światowego Dnia Ostrego Jedzenia dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer sprawdził, czy Polacy lubią dania z ostrymi przyprawami. Trafiło się też towarzystwo z zagranicy. Kto lubi na ostro, a kto nie? Zobaczcie!