Materiał promocyjny

Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej

Uczta z jednego garnka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Risotto z wołowiną oraz potaje de letejas con chorizo z pieca to smaczne dania jednogarnkowe. W naszej kuchni przyrządza je Marieta Marecka. Poznaj jej sprawdzone przepisy na rozgrzewające potrawy.

Risotto z wołowiną

Składniki na risotto z wołowiną:

  • 400 g ryżu arborio (do risotto)
    • ok. 1,5-1,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego
      • 120 ml białego, wytrawnego wina
        • 1 łodyga selera naciowego
          • 1 marchew
            • 1 mała cebula
              • 2 ząbki czosnku
                • 120 g masła
                  • 150-170 g startego parmezanu
                    • sól, pieprz
                      • 600 g polędwicy wołowej
                        • świeży tymianek
                          • skórka starta z połowy cytryny
                            • 3 łyżki oliwy

                              Jak przyrządzić risotto z wołowiną

                              Marchew, cebulę i seler kroimy w drobną kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i czubatą łyżkę masła, przesmażamy na nich pokrojone warzywa, aż się lekko zeszklą.

                              Dosypujemy ryż i czosnek, przesmażamy, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Następnie dolewamy 1-2 chochle gorącego bulionu, mieszamy i gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewamy kolejną porcję bulionu i znów mieszając czekamy, aż ryż wchłonie całość. Następnie dolewamy wino, odparowujemy i znów dolewamy kolejną porcje bulionu. Postępujemy tak do czasu, aż ryż zacznie robić się prawie miękki.

                              W tym czasie dodajemy skórkę startą z cytryny i tymianek, polędwicę kroimy w paski. Jak już ryż będzie gotowy, dodajemy pozostałe masło, najlepiej porcjami i mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji, dodajemy wołowinę i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem i jak tylko polędwica lekko się zetnie (po 3-4 minutach). serwujemy risotto przybrane listkami tymianku i ew. posypane dodatkową porcją parmezanu.

                              Potaje de letejas con chorizo z pieca

                              Składniki na potaje de letejas con chorizo z pieca:

                              • 250 g zielonej soczewicy
                                • 1 cebula
                                  • 2 ząbki czosnku
                                    • 1 marchew
                                      • 1 listek laurowy
                                        • 1 łodyga selera naciowego
                                          • 1 chorizo
                                            • 2 plastry boczku
                                              • 1 ziemniak
                                                • 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
                                                  • ½ łyżeczki ostrej papryki
                                                    • 1 l wody
                                                      • oliwa
                                                        • sól

                                                          Jak przyrządzić potaje de letejas con chorizo z pieca

                                                          Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Cebulę , seler, marchew kroimy w drobną kosteczkę, ziemniaka w średniej wielkości kostkę. Chorizo kroimy w plastry grubości ok. 6 mm, a boczek w paski.

                                                          Rozgrzewamy w garnku ok. 3-4 łyżek oliwy, najlepiej, żeby był to garnek, który później można wstawić do pieca. Jak tylko tłuszcz lekko się podgrzeje, wrzucamy do niej cebulę i czosnek pokrojony drobno. Podsmażamy, aż zmięknie.

                                                          Następnie dodajemy marchewkę, seler, listek laurowy, boczek i chorizo. Podsmażamy, aż warzywa lekko się zarumienią, dodajemy obie papryki i podsmażamy. Mieszamy dokładnie, aż całość pokryje się papryką. Następnie dodajemy soczewicę odsączoną z wody, zalewamy świeżą wodą tak, by pokryła zawartość garnka.

                                                          Dodajemy ziemniaki, garnek przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Przyprawiamy do smaku i podajemy gorące, jak tylko warzywa i soczewica będą miękkie.

                                                          Zobacz także:

                                                          Marieta Marecka

                                                          Autor: Luiza Bebłot

                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                          Materiał promocyjny
                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości

                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                          Materiał promocyjny

                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana