Risotto z wołowiną
Składniki na risotto z wołowiną:
- 400 g ryżu arborio (do risotto)
 - ok. 1,5-1,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego
 - 120 ml białego, wytrawnego wina
 - 1 łodyga selera naciowego
 - 1 marchew
 - 1 mała cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 120 g masła
 - 150-170 g startego parmezanu
 - sól, pieprz
 - 600 g polędwicy wołowej
 - świeży tymianek
 - skórka starta z połowy cytryny
 - 3 łyżki oliwy
 
Jak przyrządzić risotto z wołowiną
Marchew, cebulę i seler kroimy w drobną kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i czubatą łyżkę masła, przesmażamy na nich pokrojone warzywa, aż się lekko zeszklą.
Dosypujemy ryż i czosnek, przesmażamy, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Następnie dolewamy 1-2 chochle gorącego bulionu, mieszamy i gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewamy kolejną porcję bulionu i znów mieszając czekamy, aż ryż wchłonie całość. Następnie dolewamy wino, odparowujemy i znów dolewamy kolejną porcje bulionu. Postępujemy tak do czasu, aż ryż zacznie robić się prawie miękki.
W tym czasie dodajemy skórkę startą z cytryny i tymianek, polędwicę kroimy w paski. Jak już ryż będzie gotowy, dodajemy pozostałe masło, najlepiej porcjami i mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji, dodajemy wołowinę i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem i jak tylko polędwica lekko się zetnie (po 3-4 minutach). serwujemy risotto przybrane listkami tymianku i ew. posypane dodatkową porcją parmezanu.
Potaje de letejas con chorizo z pieca
Składniki na potaje de letejas con chorizo z pieca:
- 250 g zielonej soczewicy
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 marchew
 - 1 listek laurowy
 - 1 łodyga selera naciowego
 - 1 chorizo
 - 2 plastry boczku
 - 1 ziemniak
 - 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
 - ½ łyżeczki ostrej papryki
 - 1 l wody
 - oliwa
 - sól
 
Jak przyrządzić potaje de letejas con chorizo z pieca
Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Cebulę , seler, marchew kroimy w drobną kosteczkę, ziemniaka w średniej wielkości kostkę. Chorizo kroimy w plastry grubości ok. 6 mm, a boczek w paski.
Rozgrzewamy w garnku ok. 3-4 łyżek oliwy, najlepiej, żeby był to garnek, który później można wstawić do pieca. Jak tylko tłuszcz lekko się podgrzeje, wrzucamy do niej cebulę i czosnek pokrojony drobno. Podsmażamy, aż zmięknie.
Następnie dodajemy marchewkę, seler, listek laurowy, boczek i chorizo. Podsmażamy, aż warzywa lekko się zarumienią, dodajemy obie papryki i podsmażamy. Mieszamy dokładnie, aż całość pokryje się papryką. Następnie dodajemy soczewicę odsączoną z wody, zalewamy świeżą wodą tak, by pokryła zawartość garnka.
Dodajemy ziemniaki, garnek przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Przyprawiamy do smaku i podajemy gorące, jak tylko warzywa i soczewica będą miękkie.
Zobacz także:
- Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
 - Kotlety mielone, proziaki, prażuchy i ciasto drożdżowe, czyli najlepsze babcine przepisy
 - Dania inspirowane Trylogią Sienkiewicza: polewka, podpłomyki, legumina i pieczeń wołowa
 
Marieta Marecka
Autor: Luiza Bebłot
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN