Kotlety ziemniaczane z piekarnika i mizeria z jabłkiem
Składniki:
- 4 ziemniaki
- jajko
- 60 g oscypka
- łyżka masła
- sól
- pieprz czarny
- szczypiorek drobny
- koperek
Mizeria:
- jabłko zielone
- 3 ogórki gruntowe
- koperek
- 100 ml śmietanki 18 proc.
- sól
- pieprz czarny
- cukier do smaku
- kilka kropel octu jabłkowego
- 2 łyżki brusznicy
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na grubszych oczkach i wrzucamy do zimnej kąpieli. W ten sposób pozbawiamy ziemniaka nadmiaru skrobi. Ziemniaki odciskamy z wody i odciśnięte łączymy z jajkami, tartym oscypkiem, posiekanym szczypiorkiem i rozpuszczonym masłem, i jeszcze koperek - wiadomo, ziemniak z masłem i koperkiem smakuje super. Doprawiamy solą, pieprzem. Na arkusz pergaminu wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego, formujemy na kształt mielonego kotleta i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 minut w temperaturze 200 st. C.
Mizeria: ogórki kroimy w cienkie plastry, zasypujemy solą i po chwili odciskamy. Do ogórków dodajemy jabłka pokrojone podobnie. Śmietankę łączymy z przyprawami, koperkiem. Sosem zalewamy ogórki i jabłka, mieszamy i gotowe. Kotlety podajemy z mizerią i brusznicą.
Ziemniak na kiju znany wszystkim z wakacji
Składniki:
- 4 ziemniaki najlepiej podłużne
- 2 łyżki sera dojrzewającego tartego albo oscypka
- 2 łyżki masła rozpuszczonego
- sól
- pasta paprykowa ostra
Dodatki:
- 2 pomidory
- mozzarella w zalewie
- kilka owoców wiśni, o tej porze mrożonych
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- bazylia świeża
Przygotowanie:
Ziemniaki nabijamy na długie patyki do szaszłyków. Pod niedużym kątem wbijamy nóż i nacinamy ziemniaka, cały czas go obracając. Naciętego ziemniaka rozciągamy na ile się da, posypujemy solą. Smarujemy masłem wymieszanym z pastą paprykową. Obsypujemy z każdej strony serem i wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. W czasie pieczenia warto zaglądać do piekarnika, aby sprawdzać stan ziemniaka. Po wyjęciu ziemniaka podajemy go z dodatkami.
Placki
Składniki:
- 3-4 młode ziemniaki
- jajko
- szczypiorek
- koperek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- cząber
- masło klarowane do smażenia
Dodatki:
- gotowany burak
- 100 ml śmietanki 18 proc.
- łyżka majonez
- szczaw ze słoika lub kilka listków świeżego
- kilka listków szpinaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na drobnym oczku, wrzucamy na sitko, odciskamy i odciśnięte łączymy z jajkami, posiekanymi ziołami i przyprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli zbyt słabo odciśniemy ziemniaki, można dodać dla właściwej konsystencji troszkę mąki pszennej lub otrębów. Placki smażymy na złoty kolor z każdej strony. Buraka miksujemy ze śmietanką i majonezem. Placki podajemy ze szpinakiem, skrapiamy szczawiem ze słoika.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
- Lane ciasto na słono i na słodko. Przepisy Andrzeja Polana
- Andrzej Polan poleca proste przepisy na pyszne dania z makaronem
- Jak nauczyć się gotować? Porady dla początkujących
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf