Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie

Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, Andrzej Polan poleca dania z ziemniakami w roli głównej: placki oraz kotlety ziemniaczane z mizerią z jabłkiem. Smacznego!

Kotlety ziemniaczane z piekarnika i mizeria z jabłkiem

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • jajko
  • 60 g oscypka
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypiorek drobny
  • koperek

Mizeria:

  • jabłko zielone
  • 3 ogórki gruntowe
  • koperek
  • 100 ml śmietanki 18 proc.
  • sól
  • pieprz czarny
  • cukier do smaku
  • kilka kropel octu jabłkowego
  • 2 łyżki brusznicy

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na grubszych oczkach i wrzucamy do zimnej kąpieli. W ten sposób pozbawiamy ziemniaka nadmiaru skrobi. Ziemniaki odciskamy z wody i odciśnięte łączymy z jajkami, tartym oscypkiem, posiekanym szczypiorkiem i rozpuszczonym masłem, i jeszcze koperek - wiadomo, ziemniak z masłem i koperkiem smakuje super. Doprawiamy solą, pieprzem. Na arkusz pergaminu wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego, formujemy na kształt mielonego kotleta i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 minut w temperaturze 200 st. C.

Mizeria: ogórki kroimy w cienkie plastry, zasypujemy solą i po chwili odciskamy. Do ogórków dodajemy jabłka pokrojone podobnie. Śmietankę łączymy z przyprawami, koperkiem. Sosem zalewamy ogórki i jabłka, mieszamy i gotowe. Kotlety podajemy z mizerią i brusznicą.

Ziemniak na kiju znany wszystkim z wakacji

Składniki:

  • 4 ziemniaki najlepiej podłużne
  • 2 łyżki sera dojrzewającego tartego albo oscypka
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego
  • sól
  • pasta paprykowa ostra

Dodatki:

  • 2 pomidory
  • mozzarella w zalewie
  • kilka owoców wiśni, o tej porze mrożonych
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia świeża

Przygotowanie:

Ziemniaki nabijamy na długie patyki do szaszłyków. Pod niedużym kątem wbijamy nóż i nacinamy ziemniaka, cały czas go obracając. Naciętego ziemniaka rozciągamy na ile się da, posypujemy solą. Smarujemy masłem wymieszanym z pastą paprykową. Obsypujemy z każdej strony serem i wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. W czasie pieczenia warto zaglądać do piekarnika, aby sprawdzać stan ziemniaka. Po wyjęciu ziemniaka podajemy go z dodatkami.

Placki

Składniki:

  • 3-4 młode ziemniaki
  • jajko
  • szczypiorek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cząber
  • masło klarowane do smażenia

Dodatki:

  • gotowany burak
  • 100 ml śmietanki 18 proc.
  • łyżka majonez
  • szczaw ze słoika lub kilka listków świeżego
  • kilka listków szpinaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na drobnym oczku, wrzucamy na sitko, odciskamy i odciśnięte łączymy z jajkami, posiekanymi ziołami i przyprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli zbyt słabo odciśniemy ziemniaki, można dodać dla właściwej konsystencji troszkę mąki pszennej lub otrębów. Placki smażymy na złoty kolor z każdej strony. Buraka miksujemy ze śmietanką i majonezem. Placki podajemy ze szpinakiem, skrapiamy szczawiem ze słoika.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości