Pieczony kurczak w sosie z jabłek, aronii - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kurczak
- imbir, goździki
- sól, ostra papryka w proszku
- młoda dymka ze szczypiorkiem
- łyżka cukru trzcinowego
Sposób przygotowania
- Kurczaka przed pieczeniem najlepiej wstawić jest do solanki na noc, przyjmując 2 łyżki soli na litr wody. Rano kurczaka wyjmujemy z solanki.
- 150ml oleju mieszamy ze zmiksowanymi goździkami, imbirem, ostrą papryką i łyżką cukru trzcinowego.
- Do kurczaka wkładamy cebulę dymkę i tak przygotowanego wykładamy do rękawa do pieczenia, wlewając pozostały olej.
- Pieczemy około 1 godziny w temp. 160 stopni.
- Po tym czasie worek przecinamy i wstawiamy ponownie do pieczenia do łagodnego zarumienienia.
Sos z jabłek i aronii - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg jabłek polskich
- 2 łyżki miodu
- łyżka masła klarowanego
- 100 ml soku jabłkowego
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Jabłka pozbawiamy tylko pestek, nie obieramy. Kroimy w dowolne kształty i wrzucamy na rozgrzane masło i miód.
- Smażymy do momentu, aż jabłka będą złote ale nie rozprażone.
- Dodajemy sok jabłkowy, odparowujemy. Na koniec dodajemy szczypiorek i czarny pieprz.
- Takim sosem polewamy kurczaka i podajemy.
Zobacz także:
- Kurczak pieczony na kilka sposobów. Poznaj przepisy Ani Starmach
- Pieczony kurczak z warzywami – kurczak w całości, udka lub pierś z kurczaka – jak zrobić?
- Kurczak pieczony na ryżu sprawdzi się jako pyszny obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: