Pieczony kurczak w sosie z jabłek i aronii. Pomysł na aromatyczny, wytrawny obiad

Andrzej Polan
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na obiad? Z pomocą przychodzi Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował pyszne dania z polskich jabłek. Sprawdź, jak według jego przepisu przygotować pieczonego kurczaka w sosie z jabłek i aronii. Ciesz się smakiem sezonowych owoców!

Pieczony kurczak w sosie z jabłek, aronii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kurczak
    • imbir, goździki
      • sól, ostra papryka w proszku
        • młoda dymka ze szczypiorkiem
          • łyżka cukru trzcinowego

            Sposób przygotowania

            1. Kurczaka przed pieczeniem najlepiej wstawić jest do solanki na noc, przyjmując 2 łyżki soli na litr wody. Rano kurczaka wyjmujemy z solanki.
              1. 150ml oleju mieszamy ze zmiksowanymi goździkami, imbirem, ostrą papryką i łyżką cukru trzcinowego.
                1. Do kurczaka wkładamy cebulę dymkę i tak przygotowanego wykładamy do rękawa do pieczenia, wlewając pozostały olej.
                  1. Pieczemy około 1 godziny w temp. 160 stopni.
                    1. Po tym czasie worek przecinamy i wstawiamy ponownie do pieczenia do łagodnego zarumienienia.

                      Sos z jabłek i aronii - przepis krok po kroku

                      Składniki:

                      • 1 kg jabłek polskich
                        • 2 łyżki miodu
                          • łyżka masła klarowanego
                            • 100 ml soku jabłkowego
                              • szczypiorek

                                Sposób przygotowania:

                                1. Jabłka pozbawiamy tylko pestek, nie obieramy. Kroimy w dowolne kształty i wrzucamy na rozgrzane masło i miód.
                                  1. Smażymy do momentu, aż jabłka będą złote ale nie rozprażone.
                                    1. Dodajemy sok jabłkowy, odparowujemy. Na koniec dodajemy szczypiorek i czarny pieprz.
                                      1. Takim sosem polewamy kurczaka i podajemy.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Andrzej Polan

                                        Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana