Pieczony kurczak w sosie z jabłek i aronii. Pomysł na aromatyczny, wytrawny obiad

Andrzej Polan
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na obiad? Z pomocą przychodzi Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował pyszne dania z polskich jabłek. Sprawdź, jak według jego przepisu przygotować pieczonego kurczaka w sosie z jabłek i aronii. Ciesz się smakiem sezonowych owoców!

Pieczony kurczak w sosie z jabłek, aronii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kurczak
  • imbir, goździki
  • sól, ostra papryka w proszku
  • młoda dymka ze szczypiorkiem
  • łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka przed pieczeniem najlepiej wstawić jest do solanki na noc, przyjmując 2 łyżki soli na litr wody. Rano kurczaka wyjmujemy z solanki.
  2. 150ml oleju mieszamy ze zmiksowanymi goździkami, imbirem, ostrą papryką i łyżką cukru trzcinowego.
  3. Do kurczaka wkładamy cebulę dymkę i tak przygotowanego wykładamy do rękawa do pieczenia, wlewając pozostały olej.
  4. Pieczemy około 1 godziny w temp. 160 stopni.
  5. Po tym czasie worek przecinamy i wstawiamy ponownie do pieczenia do łagodnego zarumienienia.

Sos z jabłek i aronii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg jabłek polskich
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła klarowanego
  • 100 ml soku jabłkowego
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pozbawiamy tylko pestek, nie obieramy. Kroimy w dowolne kształty i wrzucamy na rozgrzane masło i miód.
  2. Smażymy do momentu, aż jabłka będą złote ale nie rozprażone.
  3. Dodajemy sok jabłkowy, odparowujemy. Na koniec dodajemy szczypiorek i czarny pieprz.
  4. Takim sosem polewamy kurczaka i podajemy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości