aronia

    aronia

    Aronia bywa mylona z czarną porzeczką. Ma ona jednak bardziej cierpki smak i dojrzewa jesienią, kiedy nastają pierwsze mrozy. Jest idealna do przetworów, zwłaszcza nalewek, win oraz soków. Można jednak z niej przyrządzać też pyszne konfitury i dodawać do ciast. Sprawdź nasz przepis na proste kruche ciasto w formie tarty!

    Sok z aronii znany jest z dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Owoce, na bazie których powstaje napój, zawierają wiele witamin, a także przeciwutleniacze i minerały. Same w sobie charakteryzują się cierpkim i gorzkim smakiem, jednak doskonale nadają się do przetwarzania. Jak zrobić sok z aronii, by móc cieszyć się jego smakowymi i prozdrowotnymi walorami?

    Aronii jemy niewiele, choć te owoce są naprawdę bardzo zdrowe, a nasz kraj jest największym na świecie ich producentem. Dlaczego zatem warto po nie sięgać? W jakiej postaci są najlepsze? O prozdrowotnych właściwościach aronii mówiły w Dzień Dobry TVN: prof. nauk farmaceutycznych Iwona Wawer i prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.

    Aronia świetnie radzi sobie z chorobami cywilizacyjnymi. Jakimi? Dlaczego powinni ją spożywać kierowcy, dzieci, seniorzy i osoby długo pracujące przy komputerze? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.

    Aronia jest niedocenianym owocem, choć Polska jest potentatem w produkcji aronii. Bogata jest w witaminy, mikro- i makroelementy i bioflawonoidy. Aronia łagodzi skutki chemio- i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów. A regularne picie soku z aronii wzmacnia odporność. Jak przechowywać aronię? Czy można ją zamrozić i jakie przetwory można robić z aronii?