Kruche ciasto z domowym dżemem z aronii - prosty przepis na tartę

Tarta aroniowa
misuma/Getty Images
Źródło: Getty Images
Aronia bywa mylona z czarną porzeczką. Ma ona jednak bardziej cierpki smak i dojrzewa jesienią, kiedy nastają pierwsze przymrozki. Jest idealna do przetworów, zwłaszcza nalewek, win oraz soków. Można jednak z niej przyrządzać też pyszne konfitury i dodawać je do ciast. Sprawdź nasz przepis na proste, kruche ciasto z aronią w formie tarty.

Domowy dżem z aronii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • aronia - 1 kg,
    • cukier - 0,5 kg,
      • substancja żelująca,
        • sok z cytryny - 2 łyżki.

          Sposób przygotowania:

          1. Aronię należy zebrać po pierwszych przymrozkach. W przeciwnym wypadku owoce włożyć do zamrażarki na 24 h.
            1. Przemrożoną włożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny.
              1. Podgrzewać na małym gazie aż do rozmrożenia owoców i połączenia składników.
                1. Dodać substancję żelującą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
                  1. Gotować jeszcze 15 minut, aż całość zgęstnieje.
                    1. Gotowy dżem przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików. Dobrze je zakręcić i wstawić do kąpieli wodnej na około 15 minut w celu pasteryzacji.

                      Kruche ciasto - tarta z aronią - przepis krok po kroku

                      Składniki:

                      • mąka - 250 g,
                        • masło - 120 g,
                          • jajko - 1,
                            • szczypta soli,
                              • dżem aroniowy - 2 słoiki - 500 g,
                                • groch lub fasola - 1 szklanka,
                                  • dodatkowo: 150 g mąki, 100 g cukru, 100 g masła.

                                    Sposób przygotowania:

                                    1. Masło z mąką, solą i jajkiem połączyć, aby powstała jednolita masa.
                                      1. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować na okrągły placek i przełożyć do formy na tartę.
                                        1. Całość nakłuć delikatnie widelcem i wysypać fasolę lub groch na wierzch. Piec w 180 stopniach przez 15 minut.
                                          1. Kiedy ciasto będzie podpieczone, zdjąć fasolę lub groch.
                                            1. Dodatkowe masło, mąkę i cukier utrzeć razem, powinna powstać sypka kruszonka.
                                              1. Na wypieczoną tartę wyłożyć dżem i całość posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
                                                1. Ponownie piec w 180 stopniach przez 15 minut.
                                                  1. Można podawać na ciepło z gałką lodów lub bitą śmietaną.

                                                    Smacznego!

                                                    Zobacz wideo: Grecka kuchnia Dionisa Sturisa

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana