kuchnia polska

    Polska słynie ze swojej pysznej kuchni, w której królują pierogi, kotlety schabowe czy bigos. Ale są w naszej tradycji i takie potrawy, które trudno przełknąć obcokrajowcom. Ryan Socach, Amerykanin, spróbował, jak smakują cynaderki, salceson czy galareta. Co nie przypadło mu do gustu?

    Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?

    Żur to tradycyjna, wręcz kultowa i rozpoznawalna na świecie polska zupa. Choć jest klasykiem, to wiadomo przecież, że są różne szkoły jego przygotowania i w wielu regionach, a nawet domach, jest jakaś wariacja na temat. Świetnym przykładem jest śląski żur żeniaty. Jak go zrobić? Najlepiej wedle przepisu poniżej.

    "Nie należy ich bojkotować".

    Racuchy z jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Najczęściej pojawiają się na talerzach w roli śniadania czy deseru lub podwieczorku dla dzieci. W kuchni Dzień Dobry TVN swoim przepisem podzieliła się Katarzyna Bukowska, która zaproponowała menu typowe dla barów mlecznych.

    Andrzej Polan wraca do tradycji polskiej kuchni, którą kiedyś rządziły pory roku. W kuchni Dzień Dobry TVN zabrał widzów w niepowtarzalną kulinarną podróż przez wszystkie

    Zuza Zak, autorka książki kucharskiej „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”, powraca z przepysznymi lokalnymi odkryciami. „Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna” to zbiór szerzej nieznanych, tradycyjnych przepisów mieszkańców krajów nadbałtyckich. Zuza podróżowała po Litwie, Łowie i Estonii. Najbardziej interesowała ją kuchnia litewska, ponieważ jej babcia, Halinka, pochodziła z tamtego regionu. Jakie dania przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN.

    Piotr Kucharski przekonuje, że kuchnia polska też może być zdrowa i lekka. Swoje przepisy opiera na założeniach diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych. Do przygotowania dań wykorzystuje łatwo dostępne produkty, które znamy i lubimy. Czym jest kuchnia śródziemnopolska? Poznaj przepisy na paprykarz szczeciński z prażoną ciecierzycą, pieczony schab z pieczarkami i porem oraz łososia z piekarnika z marynowanymi ogórkami.

    W poszukiwaniu ciekawych, regionalnych przepisów w zakamarkach polskiej kuchni tym razem trafiamy na Suwalszczyznę. I odnajdujemy tam kakory. Co to za potrawa? Sprawdź przepis krok po kroku.

    Aronia bywa mylona z czarną porzeczką. Ma ona jednak bardziej cierpki smak i dojrzewa jesienią, kiedy nastają pierwsze mrozy. Jest idealna do przetworów, zwłaszcza nalewek, win oraz soków. Można jednak z niej przyrządzać też pyszne konfitury i dodawać do ciast. Sprawdź nasz przepis na proste kruche ciasto w formie tarty!

    Żelazne kluski, zwane też szarymi lub przecierakami to typowo polska potrawa mączna z dodatkiem ziemniaków. Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi - w wielu miejscach Polski jest uznawana za danie regionalne. Jak ją przygotować? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

    Ze względu na pandemię koronawirusa wiele osób spędzi tegoroczne wakacje w Polsce. Szczególną popularnością cieszyć się będą nadmorskie kurorty, Mazury oraz góry, czyli miejsca, w jakich restauracje serwują świeże ryby. Które gatunki wybrać? W Dzień Dobry TVN zbadał to Mikołaj Rey.

    Polska kuchnia znana jest z tego, że w swoim "repertuarze" ma całe mnóstwo rozmaitych zup. Od tłustych i mięsnych, przez wielowarzywne, lekkie kremy, aż po słodkie zupy owocowe. Nie przestaje zaskakiwać również kuchnia regionów – jej propozycje i… nazwy niektórych potraw. Zupa zwana zupką galopką chlupką to połączenie tradycyjnego rosołu, tudzież bulionu, z mącznym dodatkiem. Jest naprawdę prosta. Sprawdź, jak ją zrobić.

    Od pierogów przez kluski śląskie po bigos - na stronach CNN opublikowano listę 15 potraw, których koniecznie trzeba spróbować w trakcie pobytu w Polsce. Polskie potrawy królują także w naszej kuchni. Sprawdź, jak rodzime przysmaki przyrządza Daria Ładocha.

    Kopytka dyniowe z ostrą wołowiną, jajka w ostrej zupie chrzanowej z burakami, a także ciasto marchewkowe też na ostro z kawą inką, jabłkami i karmelem to dania kuchni polskiej. Przygotował je dla nas niezawodny Andrzej Polan.

    Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dziennikarkę i podróżniczkę kulinarną Gosię Molską. Przygotowała dla nas dania kuchni polskiej: kruszonkę tatarską z jagnięciny, pyry z gzikiem i kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.

    Na półkach księgarń właśnie pojawiła się pierwsza książka kucharska Kasi Bosackiej. Czy znawczyni zdrowej żywności wykorzysta swoje polonistyczne wykształcenie i zajmie się pisaniem na stałe? Być może, ale zanim to nastąpi odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN i ulepiła bajecznie kolorowe pierogi.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała nietuzinkowe pomysły na tradycyjne polskie zupy. Mogliśmy spróbować: kalafiorową z jabłkami, pomidorową z cieciorką, chili i limonką, krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami oraz wege leczo z ogórkami.

    Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, skorzystajcie z propozycji Pauliny Hofman, autorki bloga "Smakowity kąsek". To będzie tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu.

    Dziś w Dzień Dobry TVN - kuchnia polska w eleganckiej odsłonie! Katarzyna Bosacka przygotowała: śledzia w mrożonych cytrynowych łódkach, krem z buraków z porto, pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami i pierogi czekoladowe z serem, jabłkiem i białą czekoladą. Brzmi pysznie.... i tak smakuje! Polecamy!

    Kotlet schabowy to flagowe danie kuchni polskiej. Jaka jest jego historia? Czym różni się od sznycla? Kiedy należy solić mięso schabowe - przed czy po ubiciu? Dlaczego schabowy z kością jest bardziej soczysty? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN Mikołaja Reya. Jakim restauracjom Marcin Prokop przyznaje trzy gwiazdki?

    Co jadała dawniej polska szlachta? Mikołaj Rey rusza śladami Sarmatów na Podlasie, by poznać tamtejszą kuchnię i odkryć cudowne właściwości żurawiny. Razem z Krzysztofem Sawickim przygotował indyka podawanego w sosie żurawinowym na kurkach.

    Andrzej Polan uwielbia kuchnię polską i chętnie gotuje polskie potrawy. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował schab z kaszanką, jabłka w kminku i ziemniaki z chrzanem, a także suma z sosem z ogórka kiszonego i borowikami oraz ciasto śliwkowe. No co macie największą ochotę? :)