Urządzając grilla na świeżym powietrzu, mamy duże pole do popisu. Możemy upiec różne gatunki kiełbas JBB Bałdyga, mięsa, a także kolorowe i pełne witamin warzywa. Do tego warto dopasować smakowite i aromatyczne sałatki oraz przekąski, które będą rewelacyjnym dodatkiem do potraw na ciepło.
Sprawdź, jak przyrządzić te dania, które stanowią teraz filary kuchni włoskiej i polskiej.
Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych w Polsce jest żurek lub barszcz biały.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Niewielki błąd może istotnie wpłynąć nie tylko na smak tej zupy, lecz i na aromat czy konsystencję.
Bary mleczne to miejsce, w którym od lat nie zmienia się smak, jakość i często ludzie.
Kuchnia polska nie jest tak popularna jak włoska czy francuska, ale znajdziemy w niej wiele ciekawych i przede wszystkim smacznych dań.
"Gdybym miała nie być miła dla znajomych, kazałabym ją wybrać" .
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym skupiamy się na smakach regionalnych. Tym razem w podróż kulinarną zabierze nas Andrzej Polan, który pochodzi z Olkusza i przybliży nam specjały kuchni małopolskiej i smaki swoich rodzinnych stron. Jak zrobić obwarzanki, bajgle, smalec z fasoli, twarożek, zupę karpielankę i gulasz z moskolami.
W kuchni Dzień Dobry TVN każdego dnia coś innego, pysznego. Z pierwszym dniem marca swoimi pomysłami na różne dania podzielili się Piotr Kucharski i Michalina Podolska. Jak zrobić potrawkę z kurczaka, naleśniki zapiekane z serem, babkę ziemniaczaną, skubańca i burakową? Sprawdź przepisy.
Ich przygotowanie nie wymaga sporo czasu, wybitnych umiejętności i wyszukanych składników.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN specjalne dania z okazji Narodowego Święta Niepodległości 11 listopada i Dnia Świętego Marcina. Tego dnia w Wielkopolsce, a także w województwie śląskim i nie tylko, tradycyjnie piecze się gęś i zajada rogalami świętomarcińskimi. Jak zrobić zupę dyniową na skrzydłach gęsich, piersi gęsie w czosnku na resztkach warzywnych, modrą kapustę z miodem, fasolę niepodległości z masłem i rozmarynem, zielone kopytka z natką pietruszki? Sprawdź przepisy Katarzyny Bosackiej
Sprawdź przepis Jaśka Kuronia na gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą z kuchni Dzień Dobry TVN.
Polska słynie ze swojej pysznej kuchni, w której królują pierogi, kotlety schabowe czy bigos. Ale są w naszej tradycji i takie potrawy, które trudno przełknąć obcokrajowcom. Ryan Socach, Amerykanin, spróbował, jak smakują cynaderki, salceson czy galareta. Co nie przypadło mu do gustu?
Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?
Żur to tradycyjna, wręcz kultowa i rozpoznawalna na świecie polska zupa. Choć jest klasykiem, to wiadomo przecież, że są różne szkoły jego przygotowania i w wielu regionach, a nawet domach, jest jakaś wariacja na temat. Świetnym przykładem jest śląski żur żeniaty. Jak go zrobić? Najlepiej wedle przepisu poniżej.
"Nie należy ich bojkotować".
Racuchy z jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Najczęściej pojawiają się na talerzach w roli śniadania czy deseru lub podwieczorku dla dzieci. W kuchni Dzień Dobry TVN swoim przepisem podzieliła się Katarzyna Bukowska, która zaproponowała menu typowe dla barów mlecznych.
Andrzej Polan wraca do tradycji polskiej kuchni, którą kiedyś rządziły pory roku. W kuchni Dzień Dobry TVN zabrał widzów w niepowtarzalną kulinarną podróż przez wszystkie
Zuza Zak, autorka książki kucharskiej „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”, powraca z przepysznymi lokalnymi odkryciami. „Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna” to zbiór szerzej nieznanych, tradycyjnych przepisów mieszkańców krajów nadbałtyckich. Zuza podróżowała po Litwie, Łowie i Estonii. Najbardziej interesowała ją kuchnia litewska, ponieważ jej babcia, Halinka, pochodziła z tamtego regionu. Jakie dania przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN.
W poszukiwaniu ciekawych, regionalnych przepisów w zakamarkach polskiej kuchni tym razem trafiamy na Suwalszczyznę. I odnajdujemy tam kakory. Co to za potrawa? Sprawdź przepis krok po kroku.
Aronia bywa mylona z czarną porzeczką. Ma ona jednak bardziej cierpki smak i dojrzewa jesienią, kiedy nastają pierwsze mrozy. Jest idealna do przetworów, zwłaszcza nalewek, win oraz soków. Można jednak z niej przyrządzać też pyszne konfitury i dodawać do ciast. Sprawdź nasz przepis na proste kruche ciasto w formie tarty!
Żelazne kluski, zwane też szarymi lub przecierakami to typowo polska potrawa mączna z dodatkiem ziemniaków. Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi - w wielu miejscach Polski jest uznawana za danie regionalne. Jak ją przygotować? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Ze względu na pandemię koronawirusa wiele osób spędzi tegoroczne wakacje w Polsce. Szczególną popularnością cieszyć się będą nadmorskie kurorty, Mazury oraz góry, czyli miejsca, w jakich restauracje serwują świeże ryby. Które gatunki wybrać? W Dzień Dobry TVN zbadał to Mikołaj Rey.
Polska kuchnia znana jest z tego, że w swoim "repertuarze" ma całe mnóstwo rozmaitych zup. Od tłustych i mięsnych, przez wielowarzywne, lekkie kremy, aż po słodkie zupy owocowe. Nie przestaje zaskakiwać również kuchnia regionów – jej propozycje i… nazwy niektórych potraw. Zupa zwana zupką galopką chlupką to połączenie tradycyjnego rosołu, tudzież bulionu, z mącznym dodatkiem. Jest naprawdę prosta. Sprawdź, jak ją zrobić.
Od pierogów przez kluski śląskie po bigos - na stronach CNN opublikowano listę 15 potraw, których koniecznie trzeba spróbować w trakcie pobytu w Polsce. Polskie potrawy królują także w naszej kuchni. Sprawdź, jak rodzime przysmaki przyrządza Daria Ładocha.
Kopytka dyniowe z ostrą wołowiną, jajka w ostrej zupie chrzanowej z burakami, a także ciasto marchewkowe też na ostro z kawą inką, jabłkami i karmelem to dania kuchni polskiej. Przygotował je dla nas niezawodny Andrzej Polan.