Gołąbki wieprzowe z młodą kapustą bez zawijania - czyli szybkie gołąbki w wykonaniu Jaśka Kuronia

Gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą - przepis Jaśka Kuronia
Domowe gołąbki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na gołąbki, ale nie masz czasu na ich zawijanie? Nie ma problemu. Sprawdź przepis Jaśka Kuronia na gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Gołąbki wieprzowe bez zawijania - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • szklanka ryżu (miara przed ugotowaniem)
  • 250 g kapusty białej
  • duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • łyżka masła
  • mała pokrojona w dużą kostkę cebula
  • łyżka mąki
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania gołąbków wieprzowych bez zawijania

  1. Ryż ugotuj. Piekarnik rozgrzej do 160 C, bez termoobiegu.
  2. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę i odstaw do wystygnięcia.
  3. W misce zmieszaj mięso, ryż, cebulę oraz startą na dużych oczkach kapustę. Dodaj bułkę tartą i dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem.
  4. Masę na gołąbki wyrabiaj rękami przez przynajmniej 3 minuty, a następnie formuj podłużne pulpeciki.
  5. Piecz przez 30 minut. Pora na sos. Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj mąkę i mieszając smaż przez minutę.
  6. Wlej przecier, dodaj koperek i śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Po wyjęciu gołąbków z pieca przełóż je do sosu, duś 2 minuty, obróć i duś kolejne 2 minuty.
  8. Serwuj z posiekanym koperkiem i np. ziemniakami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości