Gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą - przepis Jaśka Kuronia
Gołąbki to jeden z klasycznych obiadów na polskich stołach. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował pyszne gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą. Sprawdź, jak przygotować to danie.
Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną według przepisu Grzegorza Zawieruchy
Pyszne gołąbki w wersji wegańskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. To idealne danie postne. Sprawdź, jak przygotować gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną.
Jak już sama nazwa wskazuje, zupa gołąbkowa ma dużo wspólnego z jednym z najbardziej znanych polskich dań. Jej przygotowanie nie polega jednak na wkrajaniu do niej gołąbków. Są natomiast inspiracją dla zupy. Wypróbuj nasz przepyszny przepis.
Dolmades, czyli greckie gołąbki w liściach winogron. Jak przygotować wegańską i mięsną wersję tego dania?
Dolmades to grecki odpowiednik polskich gołąbków. Tradycyjnie potrawa jest wegetariańska i serwuje się ją na zimno, jednak można również spotkać wersje mięsne. Jaki jest sprawdzony przepis na greckie gołąbki w liściach winogron, który pozwoli zachwycić się ich aromatem i smakiem?
Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego
Kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Miłośnicy kuchni ciągle poszukują nowych przepisów, które mogłyby pokazać kolejne oblicza tego wyjątkowego składnika wielu polskich dań. Sprawdźcie przepisy Szymona Czerwińskiego na sprytne gołąbki bez zawijania, pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem i nowy colesław.
Obiady lekkie, smaczne i roślinne. Wypróbuj wiosenne przepisy Andrzeja Polana
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą, ziemniakami i botwinką, placek drożdżowy z kalafiorem i skwarkami z batatów oraz makaron ze szparagami, ale inaczej. Obiady lekkie, smaczne i roślinne przyrządza Andrzej Polan. Poznaj jego nietypowe przepisy.
Gołąbki wegańskie czy z mięsem? Poznaj przepisy Janka Kuronia
W kuchni Dzień Dobry TVN Janek Kuroń zaprezentował swoje pomysły na niebanalne gołąbki. Zobacz, jak to tradycyjne danie przygotować z kaszą i mięsem lub w wersji wegetariańskiej. Sprawdź też, jak zrobić pyszne placki z Kaszetką Bonduelle, burakiem, fetą i miętą.
Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?
Jesteś fanem gołąbków? Spróbuj tych z przepisów, które proponuje Sylwia Garska-Chmarycz, zdobywczyni drugiego miejsca w 9. edycji MasterChefa. Zobacz, jak przygotować gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym, z ziemniakami pod beszamelem, z dorszem w sosie porowym oraz z bakaliami i jabłkiem w sosie cytrynowym.
Caponata, zapiekanka chłopska, gołąbki w węgierskim stylu, pulpeciki z ziemniaków, sałatka z kapusty i carbonara - to dania, które można zrobić z tego, co nam zostało w lodówce. Janek Kuroń pokaże też, jak przygotować buraczany zakwas na odporność.
W blue monday pocieszenia szukamy w kuchni Dzień Dobry TVN. Finalista programu "Masterchef" Mateusz Guncel przygotował takie smakołyki jak: mikrogołąbki z pak choia z ryżem cytrynowym, kuskus z cieciorką i kiełkami fasoli mung, koktajl straciatella z bananami maślanką i cynamonem, a na deser torcik czekoladowy. Pycha!
Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami. Ślinka cieknie!
Sezon na kurki w pełni! Jan Kuroń postanowił więc wykorzystać je w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Wypróbujcie jego przepisy na karpia z sosem kurkowym, gołąbki z kasza gryczaną i kurkami oraz kabaczki faszerowane tymiankową bryndzą z kurkami.
Z okazji Dnia Świętego Patryka - w kuchnia Dzień Dobry TVN Adrianna Marczewska i ciemne piwo. Zobaczcie jak zrobić typowe irlandzkie dania: zupę ziemniaczaną, gołąbki z wołowiną i gulasz jagnięcy na piwie. A na koniec, dla przełamania ciężkości, zielony koktajl.
Jakie potrawy można przygotować z liści winogron? Jak kisić liście winogron? A jak smakują blanszowane liście i jakie są ich właściwości odżywcze? Mikołaj Rey, nasz odkrywca smaków, szczególnie poleca gołąbki w liściach winogron. Lubicie gołąbki?
Tym razem Mikołaj Rey odwiedził Kurpie i panią Danusie, która jest mistrzynią w przyrządzaniu gołąbków z rejbakiem. Czym tak bardzo zaskoczyły Mikołaja? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział nasz podróżnik kulinarny. Na co pomaga sok z kiszonej kapusty?
Zieloną sałatkę, gołąbki z botwinki z sosem z redukcji buraczanej z suszoną żurawiną, krem kalarepowo-selerowy, polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie z duszoną botwiną, kaszę mazurską z młodym szczawiem i krem z kawy zbożowej z musem rabarbarowym i kiełkami słonecznika - te wiosenne potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Oliwia Bernady, szefowa kuchni jednej z warszawskich restauracji.
Kuchnia wspomnień - rosół dla siostry i gołąbki dla dziadka
Olga Głębicka, dziennikarka kulinarna, finalistka konkursu „Gotuj o wszystko”, przygotowała potrawy, które uwielbiali jej zmarli bliscy. Rosół z tapioką i białymi szparagami, pieczone gołąbki Neli, nabożne zakonnice, czyli ptysie z kremem pralinowym
Na śniadanie kucharz Andrzej Polan poleca owocowe crunchy, a na obiad gołąbki w sosie chrzanowym. Skorzystajcie z jego przepisów także na: smoothie z soku z brzozy, bananów i truskawek oraz kurczaka z sałatką z rabarbaru i truskawek. Polecamy!
Andrzej Polan zaprasza na wiosenną kuchnię! Mistrz skorzystał z pierwszych wiosennych warzyw, czyli młodej kapusty, marchewki i rabarbaru, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich smaczny obiad. A Wy koniecznie skorzystajcie z przepisów Andrzeja na gołąbki z młodej kapusty i ciasto z rabarbarem!
Kucharz Maciej Szaciłło proponuje byśmy teraz, kiedy jest przedwiośnie, jedli sporo surowych warzyw. Dlaczego? Czym jest spirulina i jak smakuje? Skorzystajcie z przepisów Macieja, które zamieszczamy na naszej stronie internetowej i sami zróbcie: curry z mlekiem kokosowym, bruschettę z makaronem z cukinii, surowe gołąbki i zielony koktajl ze spiruliną.
W naszej kuchni w piątek rządzi Andrzej Polan, który przygotował menu na najbliższy weekend. "Zaszalejemy z mięsem mielonym", bo Polacy lubią mielone - mówił mistrz Polan. Skorzystajcie z jego przepisów na gołąbki z ziemniakami, pieczeń z mięsa mielonego i kotlety na kiju z pęczakiem i warzywami. Jak myślicie, kKto szkolił Andrzeja Polana? :) Lubicie gołąbki?
Gołąbki z kaszą, soczewicą i pulpetami, duszona wołowina z kapustą, cebularze, tarta jesienna z leczo, czyli kolejna kuchnia na weekend. Andrzej Polan kolejny raz udowodnił, że nic nikomu nie musi się marnować i z powodzeniem możemy gotować na spory zapas.