Zupa gołąbkowa - przepis krok po kroku

zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa - jak ją zrobić?
Źródło: natapetrovich/Getty Images
Jak już sama nazwa wskazuje, zupa gołąbkowa ma dużo wspólnego z jednym z najbardziej znanych polskich dań. Jej przygotowanie nie polega jednak na wkrajaniu do niej gołąbków. Są natomiast inspiracją dla zupy. Wypróbuj nasz przepyszny przepis.

Zupa gołąbkowa - przepis

Zupa gołąbkowa wielu może wydać się oryginalnym pomysłem, ale tak naprawdę jest mocno związana z tradycyjną kuchnią polską. Niektórzy twierdzą, że przypomina nieco kapuśniak czy inne zupy kapuściane, ale w tym przypadku nie używamy kapusty kiszonej (chyba, że bardzo chcemy) i dodajemy ryż, co czyni ją zdecydowanie bardziej treściwą i sycącą. Można ją też zrobić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej/wegańsiej, podobnie zresztą jak same gołąbki.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Składniki na zupę gołąbkową:

  • 300 g mielonego mięsa lub wędzonego tofu;
    • 1/4 kapusty włoskiej;
      • puszka pomidorów krojonych;
        • 1 por;
          • 1 marchewka;
            • pół cebuli;
              • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła;
                • 40-50 g ryżu;
                  • 2 litry bulionu - mięsnego lub wege;
                    • łyżka koncentratu pomidorowego;
                      • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka papryki w proszku, łyżeczka oregano, łyżka posiekanego koperku, pół łyżeczki tymianku.

                        Zupa gołąbkowa - sposób przygotowania

                        1. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać rozdrobnione mięso lub tofu i dokładnie obsmażyć z każdej strony, aż się zarumieni.
                          1. Dodać posiekaną w kostkę cebulę i pora oraz masło i podsmażyć mieszając przez ok. 5 minut.
                            1. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i dodać do reszty.
                              1. Następnie dodać sól, pieprz i resztę przypraw. Wszystko wymieszać i smażyć przez ok. 2-3 minuty.
                                1. Całość zalać gorącym bulionem i zagotować.
                                  1. Do zupy dodać drobno posiekaną kapustę oraz suchy ryż. Przykryć i gotować do czasu, aż ryż stanie się miękki.
                                    1. Następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. I gotowe!

                                      Podawać ze świeżym koperkiem lub pietruszką.

                                      Zobacz także inne pyszne kapuściane przepisy:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło zdjęcia głównego: natapetrovich/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości