Zupa gołąbkowa - przepis krok po kroku

zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa - jak ją zrobić?
Źródło: natapetrovich/Getty Images
Jak już sama nazwa wskazuje, zupa gołąbkowa ma dużo wspólnego z jednym z najbardziej znanych polskich dań. Jej przygotowanie nie polega jednak na wkrajaniu do niej gołąbków. Są natomiast inspiracją dla zupy. Wypróbuj nasz przepyszny przepis.

Zupa gołąbkowa - przepis

Zupa gołąbkowa wielu może wydać się oryginalnym pomysłem, ale tak naprawdę jest mocno związana z tradycyjną kuchnią polską. Niektórzy twierdzą, że przypomina nieco kapuśniak czy inne zupy kapuściane, ale w tym przypadku nie używamy kapusty kiszonej (chyba, że bardzo chcemy) i dodajemy ryż, co czyni ją zdecydowanie bardziej treściwą i sycącą. Można ją też zrobić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej/wegańsiej, podobnie zresztą jak same gołąbki.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Składniki na zupę gołąbkową:

  • 300 g mielonego mięsa lub wędzonego tofu;
  • 1/4 kapusty włoskiej;
  • puszka pomidorów krojonych;
  • 1 por;
  • 1 marchewka;
  • pół cebuli;
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła;
  • 40-50 g ryżu;
  • 2 litry bulionu - mięsnego lub wege;
  • łyżka koncentratu pomidorowego;
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka papryki w proszku, łyżeczka oregano, łyżka posiekanego koperku, pół łyżeczki tymianku.

Zupa gołąbkowa - sposób przygotowania

  1. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać rozdrobnione mięso lub tofu i dokładnie obsmażyć z każdej strony, aż się zarumieni.
  2. Dodać posiekaną w kostkę cebulę i pora oraz masło i podsmażyć mieszając przez ok. 5 minut.
  3. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i dodać do reszty.
  4. Następnie dodać sól, pieprz i resztę przypraw. Wszystko wymieszać i smażyć przez ok. 2-3 minuty.
  5. Całość zalać gorącym bulionem i zagotować.
  6. Do zupy dodać drobno posiekaną kapustę oraz suchy ryż. Przykryć i gotować do czasu, aż ryż stanie się miękki.
  7. Następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. I gotowe!

Podawać ze świeżym koperkiem lub pietruszką.

Zobacz także inne pyszne kapuściane przepisy:

podziel się:

Pozostałe wiadomości