Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Popcorn jest jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Najchętniej sięgamy po niego podczas seansów filmowych. Chociaż bardzo łatwo i szybko się go przygotowuje, wiele osób zastanawia się, jak zrobić popcorn, aby gotowanie nie skończyło się przypaleniem ziaren. Sposobów przyrządzania jest kilka, wiele zależy od naczynia, w którym chcemy przygotować przysmak. Możemy zrobić popcorn w wersji słonej, słodkiej i maślanej. Podając go w klasycznej wersji, warto dodać wysokiej jakości sól, np. himalajską czy kłodawską.
Dzień Popornu - 19 stycznia
Kukurydza pochodzi z Ameryki i to po przypłynięciu Krzysztofa Kolumba do Ameryki Południowej została poznana na starym kontynencie. W XIX wieku prażone ziarna zyskały popularność w Stanach Zjednoczonych. Nie tylko jako przekąska, ale również jako ozdoby choinkowe w mniej zamożnych domach w Stanach Zjednoczonych. Jeszcze większym zainteresowaniem cieszyły się w trakcie II wojny światowej, podczas której ograniczono sprzedaż słodyczy. To w tamtym czasie po raz pierwszy w kinach zainstalowana została maszyna do robienia popcornu.
Jak zrobić popcorn w garnku?
Przygotowanie popcornu w garnku to najczęściej wybierany sposób. To z pozoru proste zadanie najczęściej kończy się przypaleniem i zmarnowaniem wielu ziaren. Co należy zrobić, by popcorn z garnka zawsze był udany?
Bardzo ważne są odpowiednie proporcje. Na pół szklanki ziaren kukurydzy potrzeba 6 łyżek oliwy lub oleju kokosowego. Aby zapobiec przypaleniu przekąski, należy użyć garnka z grubym dnem. W naczyniu trzeba dobrze rozgrzać olej, a następnie równomiernie rozsypać popcorn, tworząc płaską warstwę. Kluczowe jest nakrycie garnka i zdjęcie go z ognia na około 45 sekund. Dzięki temu wszystkie ziarenka powinny osiągnąć jednakową temperaturę – unikniemy też przypalenia ich.
Po upływie wyznaczonego czasu, garnek należy ponownie umieścić na ogniu. Wówczas wszystkie ziarenka zaczną pękać – od tego momentu powinno się co jakiś czas delikatnie potrząsać garnkiem, by dobrze wymieszać przekąskę. W ten sam sposób możemy przygotować popcorn z patelni lub piekarnika, pamiętając, by wykorzystywane naczynie miało grube dno. Możliwe jest też przygotowanie przekąski w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. To wersja fit, po którą szczególnie chętnie sięgają osoby unikające tłuszczów trans.
Jak zrobić popcorn w mikrofali?
Przyrządzenie popcornu w mikrofalówce jest bardzo proste. Sposób i czas przygotowania zależą od producenta, którego polecenia zawsze są zawarte w instrukcji dołączonej do opakowania. Popcorn do mikrofalówki to ziarna pokryte tłuszczem, więc nasza rola ogranicza się jedynie do wsypania nasion do naczynia. Niektóre produkty umożliwiają prażenie przekąski wraz z torebką, w której jest sprzedawana. Popcorn do mikrofalówki zawiera bardzo duże ilości szkodliwego oleju palmowego, sztuczne aromaty i groźny kwas perfluorooktanowy, który źle wpływa na płuca. W dodatku to nasiona genetycznie modyfikowanej kukurydzy, której nie wolno znaleźć się w naszej diecie. Ta wersja przekąski nie jest więc dobrym wyborem i jeśli mamy możliwość, powinniśmy sięgnąć po popcorn w wersji klasycznej, przygotowywany w garnku lub na patelni.
Jak zrobić smakowy popcorn?
Smakowy popcorn to ciekawa i pyszna wariacja klasycznej przekąski. Dodanie masła nada aromatyczny i bardzo ciekawy posmak. Takie ziarna możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy i najbardziej popularny to zamienienie oleju lub oliwy na kilka łyżek masła, w których uprażymy popcorn.
Niektórzy jednak gotową już przekąskę polewają niewielką ilością roztopionego masła. Dobrym pomysłem jest dodanie do tłuszczu szczypty ulubionych ziół, takich jak czerwona papryka, bazylia, curry, zioła prowansalskie, imbir w proszku. Popularnością wśród wielbicieli słodkich smaków, cieszy się popcorn z karmelem. Jego przygotowanie wymaga odrobiny więcej czasu, ale efekt jest tego wart. Aby zrobić słodki popcorn, należy uprażyć ziarna w tradycyjny sposób w garnku lub na patelni, a następnie odstawić do ostudzenia. W osobnym naczyniu powinno się przygotować karmel, podgrzewając dużą ilość cukru z dodatkiem wody. Gotową, gorącą substancją polewamy ostudzony popcorn. Smak karmelu możemy dodatkowo wzbogacić odrobiną rozpuszczonego miodu.
Popcorn bez tłuszczu
Popcorn przez wiele osób postrzegany jest jako niezdrowa i bardzo tłusta przekąska. W rzeczywistości samo ziarno kukurydzy ma wiele cennych składników odżywczych, które nieświadomie eliminujemy, dodając duże ilości oleju. Aby przygotować popcorn, wcale nie potrzebujemy tłuszczu. Kluczowa w otwieraniu nasion jest wysoka temperatura. Przygotowując przekąskę bez użycia tłuszczu, obniżajmy jej wartość kaloryczną nawet pięciokrotnie. Dla urozmaicenia smaku gotowy popcorn tuż przed podaniem możemy skropić niewielką ilością oliwy z oliwek i oprószyć przyprawami. Zdrową wersję popcornu przygotujemy zarówno w garnku, na patelni, jak i w piekarniku. Dbając o zdrowie, należy unikać przyrządzania tej przekąski w mikrofalówce.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Sprawdź nasze przepisy na popcorn:
- Popcorn o smaku nutelli podbija sieć. Zobacz, jak zrobić go w domu
- Kaloryczność popcornu i przepis na pyszną przekąskę
- Popcorn z kaszy gryczanej
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Paul Taylor/Getty Images