Popcorn z kaszy gryczanej

Na polskich stołach króluje ziemniak, znany również jako pyra lub kartofel. Może czas to zmienić? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował nam różne rodzaje kaszy. Zobaczcie, jak w ciekawy sposób podać ten smaczny i zdrowy produkt. Czy wiedzieliście, że kasza gryczana strzela jak popcorn?

Kasza owsiana, jabłko, boczek

Składniki:

2 łyżki masła

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

4 gałązki tymianku

200 g kaszy owsianej

Sól i pieprz

4 małe jabłka

400 g wędzonego boczku

Przygotowanie:

Na maśle podprażyć posiekaną cebulę i czosnek.

Dodać kaszę i podprażyć wszystko kilka minut ciągle mieszając.

Podlać wywarem lub wodą i gotować na wolnym ogni aż kasza będzie miękka lecz nie rozgotowana.

W tym czasie wydrążyć środki jabłek robiąc z nich miseczki.

Gdy kasza się ugotuje, nafaszerować nią jabłka i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na ok. 15-25 min. (w zależności jak duże jest jabłko i ile go wydrążyliśmy).

Jabłko przekroić na połowę, polać sosem i podać z plastrem boczku.

Sos cebulowy

Składniki:

4 łyżki masła

3 żółte cebule

100 ml piwa jasnego

Sól i pieprz

Tymianek

Przygotowanie:

Cebule posiekać i podsmażyć na maśle aż nabierze złotego koloru.

Podlać piwem i dusić przez chwilę.

Boczek gotować przez 15 min. we wrzątku, następnie pokroić w cztery plastry i obsmażyć z każdej strony na patelni.

Krem z pieczonej pietruszki z prażoną kaszą gryczaną

Składniki:

600 g korzenia pietruszki

3 łyżki masła

700-800 ml bulionu warzywnego

2 ziemniaki

Gałka muszkatołowa

Sól

Biały pieprz

100 ml śmietany kremówki

3 łyżki masła

Przygotowanie:

Pietruszkę pokroić w kawałki.

Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC.

Piec około 20-25 min. aż korzenie będą miękkie.

Gdy pietruszka jest miękka, przełożyć do garnka, zalać bulionem.

Dodać obrane i pokrojone ziemniaki.

Gotować aż warzywa będą miękkie.

Dodać śmietanę i masło.

Zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego na gładki krem.

Zupę podawać posypaną prażoną kaszą gryczaną.

Prażona kasza gryczana

Składniki:

200 g prażonej kaszy gryczanej

300 ml oleju z pestek winogron

Sól

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzać bardzo mocno olej.

Kaszę partiami wsypywać na sitko i lekko zanurzając w oleju, przyprażyć aż zacznie pękać jak popcorn.

Krokieciki z kaszy mazurskiej i dorsza

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula

2 ząbki czosnku

300 g ugotowanej kaszy mazurskiej

200 g mięsa z wędzonego dorsza

Pęczek posiekanej natki pietruszki

2 jajka

Bułka tarta

Sól i pieprz

Olej z pestek winogron do smażenia

500 g mrożonego groszku

2 ząbki czosnku

50 g masła

Sól i pieprz

Sos chrzanowy

3 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka tartego chrzanu

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odsączyć i wyłożyć na papier do pieczenia aby pozbyć się nadmiaru wody.

Następnie wymieszać z mięsem z dorsza.

Cebulę i 1 ząbek czosnku posiekać i podsmażyć na patelni.

Cebulę i posiekaną natkę pietruszki, kaszę i dorsza wymieszać ze sobą.

Dodać jajka, wymieszać i dodać tyle bułki tartej aby można było formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Kulki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru.

W tym czasie poddusić groszek z posiekanymi 2 ząbkami czosnku na maśle aż będzie miękki, następnie rozdusić przy pomocy tłuczka do ziemniaków.

Przyprawić solą i pieprzem.

Składniki na sos wymieszać ze sobą.

Krokieciki podawać na groszku a obok podać sos.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości