Fuczki - pyszne placki z kapusty kiszonej prosto z Podkarpacia

fuczki podkarpackie
OksanaKiian/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Polska kuchnia pełna jest różnego typu placków i wariacji na temat kapusty. Podkarpackie placki na bazie kapusty kiszonej, tzw. fuczki, z pewnością przypadną do gustu wielu miłośnikom kuchni regionów. Sprawdź prosty i szybki przepis krok po kroku.

Fuczki - co to za potrawa?

Fuczki to tradycyjne placki kuchni podkarpackiej, oparte na prostych, łatwo dostępnych składnikach. Potrzebna będzie tylko kapusta kiszona, mleko, jajka, mąka i odpowiednie przyprawy. Najpyszniejsza będzie domowa kapusta kiszona, ale oczywiście nie jest to konieczne. Gotowe placki, wykonane zgodnie z przepisem poniżej, można okrasić cebulą lub polać sosem tzatziki. Fuczki najpopularniejsze są w rejonie Bieszczad, choć na ich smak zdecydowanie zasługuje cała Polska.

Przepis na fuczki

Składniki:

  • 200 g mąki
    • 200 ml mleka
      • 1 jajko
        • 1 żółtko
          • 250 g odciśniętej kiszonej kapusty
            • 1 łyżeczka soli
              • 0,5 łyżeczki pieprzu
                • 1 łyżeczka kminku
                  • 0,5 łyżeczki cząbru
                    • olej do smażenia
                      • śmietana lub jogurt naturalny

                        Sposób przygotowania:

                        1. Zmiksować jajko, żółtko, mąkę i mleko do uzyskania gładkiego ciasta, po czym odstawić na ok. 15 min, aby zgęstniało.
                          1. Posiekać drobno kapustę i połączyć ją z ciastem.
                            1. Dodać przyprawy i wymieszać całość.
                              1. Rozgrzać olej na patelni i nakładać ciasto dużą łyżką. Placki smażyć na złoty kolor.
                                1. Placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
                                  1. Podawać z odrobiną śmietany, jogurtu, sosu tzatziki.

                                    Zobacz także:

                                    Zobacz wideo: Placki i ziemniaczane przysmaki

                                    Dzień Dobry TVN

                                    Autor: Diana Ryściuk

                                    Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości