Fuczki - pyszne placki z kapusty kiszonej prosto z Podkarpacia

Przepisy kulinarne

iStockphotoOksanaKiian/Getty Images

Polska kuchnia pełna jest różnego typu placków i wariacji na temat kapusty. Podkarpackie placki na bazie kapusty kiszonej, tzw. fuczki, z pewnością przypadną do gustu wielu miłośnikom kuchni regionów. Sprawdź prosty i szybki przepis krok po kroku.

Fuczki - co to za potrawa?

Fuczki to tradycyjne placki kuchni podkarpackiej, oparte na prostych, łatwo dostępnych składnikach. Potrzebna będzie tylko kapusta kiszona, mleko, jajka, mąka i odpowiednie przyprawy. Najpyszniejsza będzie domowa kapusta kiszona, ale oczywiście nie jest to konieczne. Gotowe placki, wykonane zgodnie z przepisem poniżej, można okrasić cebulą lub polać sosem tzatziki. Fuczki najpopularniejsze są w rejonie Bieszczad, choć na ich smak zdecydowanie zasługuje cała Polska.

Przepis na fuczki

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g odciśniętej kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • olej do smażenia
  • śmietana lub jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

  1. 1Zmiksować jajko, żółtko, mąkę i mleko do uzyskania gładkiego ciasta, po czym odstawić na ok. 15 min, aby zgęstniało.
  2. 2Posiekać drobno kapustę i połączyć ją z ciastem.
  3. 3Dodać przyprawy i wymieszać całość.
  4. 4Rozgrzać olej na patelni i nakładać ciasto dużą łyżką. Placki smażyć na złoty kolor.
  5. 5Placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. 6Podawać z odrobiną śmietany, jogurtu, sosu tzatziki.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Placki i ziemniaczane przysmaki

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto