Fuczki - co to za potrawa?
Fuczki to tradycyjne placki kuchni podkarpackiej, oparte na prostych, łatwo dostępnych składnikach. Potrzebna będzie tylko kapusta kiszona, mleko, jajka, mąka i odpowiednie przyprawy. Najpyszniejsza będzie domowa kapusta kiszona, ale oczywiście nie jest to konieczne. Gotowe placki, wykonane zgodnie z przepisem poniżej, można okrasić cebulą lub polać sosem tzatziki. Fuczki najpopularniejsze są w rejonie Bieszczad, choć na ich smak zdecydowanie zasługuje cała Polska.
Przepis na fuczki
Składniki:
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 250 g odciśniętej kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- 0,5 łyżeczki cząbru
- olej do smażenia
- śmietana lub jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
- Zmiksować jajko, żółtko, mąkę i mleko do uzyskania gładkiego ciasta, po czym odstawić na ok. 15 min, aby zgęstniało.
- Posiekać drobno kapustę i połączyć ją z ciastem.
- Dodać przyprawy i wymieszać całość.
- Rozgrzać olej na patelni i nakładać ciasto dużą łyżką. Placki smażyć na złoty kolor.
- Placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z odrobiną śmietany, jogurtu, sosu tzatziki.
Zobacz także:
- Placki ziemniaczane z piekarnika - lżejsza alternatywa tradycyjnej potrawy
- Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
- Kapusta pak choi – sprawdzone przepisy z egzotycznym warzywem w roli głównej
- Kulebele - wariacja na temat śląskiej kuchni
- Placki a'la rosti i gnocchi w ziołowym pesto, czyli ziemniaczane wariacje szefa kuchni
Zobacz wideo: Placki i ziemniaczane przysmaki
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: