Placki ziemniaczane z piekarnika - lżejsza alternatywa tradycyjnej potrawy

pieczone placki ziemniaczane
David Kadlec/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu i smakują niemal każdemu. Polacy jadają je najczęściej w dwóch podstawowych wersjach – na słono, z wytrawnymi dodatkami lub na słodko, posypane cukrem. Okazuje się, że alternatywą dla ich smażenia jest pieczenie! Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z piekarnika? Sprawdź nasz przepis.

Placki ziemniaczane z piekarnika

Tym, co może powstrzymywać niektórych od zajadania się tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi jest fakt, że zwykle są smażone na dużej ilości oleju i przez to nieco tłuste. Wersja z piekarnika jest zdecydowanie lżejsza. Dzięki temu fani tej prostej potrawy mogą zjeść jej nieco więcej. Podobnie jak w przypadku smażonych, można je podawać z sosami, śmietaną, cukrem, dżemem i wieloma innymi, dowolnymi dodatkami. Bez niczego też są pyszne!

Placki ziemniaczane z piekarnika - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pół kg ziemniaków,
    • jedno duże jajko,
      • 3 łyżki płatków lub otrębów owsianych,
        • cebula (możemy pominąć w wersji na słodko),
          • sól i pieprz do smaku,
            • odrobina oleju,
              • ulubione przyprawy.

                Sposób przygotowania:

                1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Odstawić na bok na 10 - 15 minut, a potem odcisnąć z nadmiaru wody.
                  1. Cebulę pokroić na drobne kawałki i dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać płatki bądź otręby owsiane. Całość doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i dokładnie wymieszać.
                    1. Piekarnik rozgrzać do 200°C w opcji góra-dół.
                      1. Na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia rozsmarować niewielką ilość oleju. Łyżką wykładać na nią porcje masy ziemniaczanej.
                        1. Blachę z plackami wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około pół godziny, aż będą rumiane. Jeśli zaczną się przypalać z wierzchu, przykryć je folia aluminiową, błyszczącą stroną do góry.
                          1. Podawać z czym tylko dusza zapragnie i cieszyć się "odchudzoną" wersją dobrze znanych placków.

                            Zobacz też:

                            Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie

                            Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego

                            Jak ugotować idealne młode ziemniaki?

                            Zobacz video: Placki i ziemniaczane przysmaki

                            Dzień Dobry TVN

                            Autor: Diana Ryściuk

                            Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości