Kulebele - co to za potrawa?
Kulebele to w pewnym sensie wariacja na temat śląskiej rolady, która zazwyczaj podawana jest w parze z kluskami. Potrawa ta jest połączeniem rolady i klusków śląskich w jedno - w okrągłe, ziemniaczane kluchy z mięsnym nadzieniem. Jak to na Śląsku, zwykle podawane są z modrą kapustą, w towarzystwie kapusty zasmażanej i polane sosem. A co jest w środku? Szarpane mięso wołowe, boczek, cebula i ogórek kiszony.
Prawdopodobnie jedynym "oficjalnym" miejscem serwowania kulebeli jest katowicka restauracja Żurownia, znana z tradycyjnych, śląskich potraw w nowoczesnym, przekształconym wydaniu. Nie trzeba jednak jechać do Katowic, aby spróbować tych pysznych klusek. Wystarczy sięgnąć po nasz poniższy przepis na kulebele krok po kroku.
Kulebele - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżka soli, pieprzu
- 0.7 kg wołowiny
- 0.5 kg boczku wędzonego
- 3 cebule
- 200 g musztardy
- 300 g ogórków kiszonych
- kilka łyżek mąki pszennej
- 2-3 łyżki smalcu
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy upiec wołowinę. Aby uzyskać soczyste, szarpane mięso, należy piec ją przez co najmniej 5h w temperaturze 140 stopni. Wcześniej jednak trzeba ją umyć, osuszyć, natrzeć ulubioną marynatą i włożyć do szczelnie zamkniętego naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, rozgnieść, odparować i bardzo dokładnie ostudzić.
- Ziemniaki podzielić w naczyniu na 4 części. Jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajka, odłożone ziemniaki i wszystko znów zagnieść na jednolite ciasto. W razie potrzeby dodatkowo podsypać mąką ziemniaczaną.
- Upieczoną wołowinę delikatnie oprószyć mąką, a po wystygnięciu poszarpać na drobne kawałki. Powstały w naczyniu wywar zostawić do sosu.
- Wędzony boczek, ogórki i cebulę drobno posiekać. Dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać z kawałkami wołowiny - farsz gotowy.
- Dużą porcję ziemniaczanego ciasta kłaść na dłoni i nadziewać farszem. Formować spore kulki. Wrzucać do gotującej się wody i wyciągać minutę po tym, gdy wypłyną na wierzch.
- Wywar z pieczenia mięsa wykorzystać jako bazę do sosu pieczeniowego, w trakcie podgrzewania dodać mąki i wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawić do smaku.
- Kulebele podawać polane sosem pieczeniowym, z kapustą modrą i zasmażaną.
Zobacz też:
Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
Przepis na ruchanki. Czy znasz tę smaczną potrawę kaszubską o zaskakującej nazwie?
Buza – przepis na wyjątkowy, orzeźwiający napój
Zobacz video: Pyszna kuchnia śląska
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto