W przedwojennym Białymstoku i okolicach, gdzie wraz z bałkańskimi imigrantami pojawiła się buza, najczęściej podawana była z kawałkiem chałwy. Sam napój może mieć różny poziom słodkości, w zależności od preferencji. Dobrze schłodzona buza jest prawdziwie orzeźwiająca, dlatego to idealna propozycja na upalne, letnie dni. W końcu nie samą wodą się człowiek nawadnia!
Zobacz: 5 domowych sposobów na szybkie nawodnienie organizmu
Buza – przepis na wyjątkowy napój
Składniki:
- 150 g suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody do ugotowania kaszy
- 250 g cukru
- 4 cytryny
- 2 g świeżych drożdży
- opcjonalnie garść rodzynek
- 3 litry wody
Sposób przygotowania buzy krok po kroku:
- Kaszę przepłukać na sicie i wsypać do małego garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem, na małym ogniu.
- Gdy kasza będzie już zupełnie miękka, zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, a następnie zblendować na gładką masę.
- W garnku zagotować 3 l wody z cukrem, dodać zblendowaną kaszę, dobrze wymieszać.
- Po ugotowaniu dodać sok wyciśnięty z cytryny. Przelać i przetrzeć całość przez bardzo gęste sito, można dodatkowo wyłożyć je gazą, aby w napoju nic nie pływało.
- Napój całkowicie ostudzić. Odlać ok. 1/3 szklanki i rozmieszać w niej drożdże. Odstawić na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować, a następnie rozczyn połączyć z resztą.
- Napój przelać do butelek (najlepiej szklanych), do każdej można wrzucić kilka rodzynek i mocno zakręcić. Odstawić napój na co najmniej dobę w ciepłe miejsce, a potem przechowywać w lodówce.
- Buza najlepiej smakuje mocno schłodzona, z kostkami lodu i kawałkiem chałwy - jak drzewiej na Podlasiu bywało!
- Warto mieć na uwadze, że w przechowywanej dłużej niż 3 - 4 dni buzie pojawiają się pierwsze procenty.
Poznaj inne ciekawe, polskie potrawy o nietypowych nazwach
Mrowisko - przepis na wyjątkowe ciasto z Podlasia
Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
Zupka galopka chlupka - prosty przepis krok po kroku
Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
Zobacz video: Herbata, woda, czy napoje gazowane co najlepsze na upały
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF
podziel się: