Parzybroda - co to za potrawa?
Parzybroda, zwana też pazibrodą, to tradycyjna polska zupa. Jej nazwa związana jest z cienkimi, gorącymi paskami młodej kapusty, które "mogą się przyklejać do brody w trakcie jedzenia". To prosta, pyszna zupa z łatwo dostępnych składników. Jej wiosenno-letnia wersja zdaje się być najgłębsza w smaku ze względu na jakość młodej, sezonowej kapusty. Zupę tę można przygotować w wersji wegetariańskiej i mięsnej – wówczas do kapusty, ziemniaków, marchewki, cebuli i pietruszki dodawany jest wędzony boczek. Na różne sposoby można też przygotować wywar. Sama kapusta również ma kilka opcji – może być młoda, lub bardziej dojrzała, biała lub włoska.
Skąd pochodzi zupa parzybroda? Jej wyjątkowa nazwa kojarzy się z czymś, co regionalne. Rzeczywiście tak jest, z tym że nie jest przypisana wyłącznie do jednego, konkretnego regionu w Polsce. Na liście produktów regionalnych i tradycyjnych tworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi parzybroda dotyczy 5 województw: kujawsko-pomorskiego, pomorskiego, wielkopolskiego, śląskiego i małopolskiego.
Zupa parzybroda - przepis
Składniki na zupę parzybrodę:
- 1 kg młodej kapusty
- 5-6 ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- cebula
- przyprawy: 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kminek, sól, pieprz
- do wersji mięsnej: 500 g boczku, 300 g kości od karku
Jak przygotować zupę parzybrodę:
- Kapustę drobno posiekać w paski i wrzucić do dużego garnka z gotującą się wodą. Woda ma przykryć całą kapustę.
- Gotować kilkanaście minut, aż kapusta zmięknie. Po tym należy ją odcedzić.
- Do garnka nalać zimnej wody i włożyć do niej kapustę, obrane i pokrojone w średnie kawałki ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, poszatkowaną marchew, obraną i opaloną cebulę i opcjonalnie: kawałek boczku i kości.
- Posolić i doprawić kminkiem, postawić na niewielkim ogniu.
- Gdy mięso zacznie odchodzić od kości - wyjąć, obrać, rozdrobnić i dodać z powrotem do parzybrody.
- Boczek pokroić w kostkę i również dodać do zupy. W wersji wege można go zastąpić aromatycznym, wędzonym tofu.
- Miękkie ziemniaki w kapuście rozgnieść.
- Zupę doprawić i podawać na gorąco. Świetnie smakuje również na chłodno, zwłaszcza w upalne dni.
Zobacz też:
- Co jemy w maju? Czas na wiosenne, sezonowe warzywa!
- Tarta ze szparagami. Te przepisy to hit!
- Co zrobić z młodej kapusty?
Zobacz video: Roślinna kuchnia regionalna
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: FomaA/Getty Images