Przepisy kulinarne

Nie tylko bigos i kapuśniak, czyli młoda kapusta według przepisów Darii Ładochy  

Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Nie tylko bigos i kapuśniak, czyli młoda kapusta według przepisów Darii Ładochy  

Dzień Dobry TVN

Młoda kapusta ma mało kalorii, za to sporo wartości odżywczych, m.in. błonnika i witaminy C. Co można z niej zrobić? Daria Ładocha proponuje kapuśniak z komosą ryżową, bigos z fenkułem, kapustę pieczoną z grillowanym halloumi albo po azjatycku z ziołami, mango i sezamem. Poznaj niecodzienne przepisy na dania z młodej kapusty.  

Kapuśniak z młodej kapusty z komosą ryżową i orzechami piniowymi

Składniki na kapuśniak z młodej kapusty 

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • włoszczyzna: por, 1 marchewka, 1 pietruszka biała, ¼ selera
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • 150 g komosy ryżowej
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 800 ml passaty pomidorowej
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
  • szczypta papryki czerwonej w przyprawie
  • szczypta oregano
  • garść zielonej pietruszki
  • 2 łyżki podprażonych orzeszków piniowych

Jak przyrządzić kapuśniak z młodej kapusty 

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj paprykę czerwoną pokrojoną w słupki. Włoszczyznę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj paprykę w przyprawie oraz oregano i całość podsmażaj kilka minut. 

Dodaj kapustę szatkowaną, wywar, ziele angielskie i liść laurowy, komosę ryżową i gotuj 15 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj, aż komosa będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj zieloną pietruszkę oraz przed podaniem posyp orzeszkami piniowymi.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN


Młoda kapusta po azjatycku z ziołami, mango i sezamem

Składniki na młodą kapustę po azjatycku

  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 cm imbiru obranego ze skóry
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 papryczka chili posiekana
  • 1 średnia marchewka pokrojona na sposób julienne
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść szczypiorku posiekanego
  • garść posiekanej kolendry
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka prażonych orzechów ziemnych
  • ½ mango
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka oleju

Jak przygotować młodą kapustę po azjatycku

W woku podsmaż posiekane chili, imbir, czosnek i cebulę. Następnie dodaj marchewkę i kapustę. Podlej całość delikatnie wodą i duś, aż kapusta będzie miękka. 

Następnie dodaj obrane w kostkę mango, sos sojowy i sok z limonki. Wymieszaj. 

Na koniec dodaj sezam, orzechy, kolendrę oraz szczypiorek. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Bigos z młodej kapusty z fenkułem i suszonymi morelami 

Składniki na bigos z młodej kapusty z fenkułem i suszonymi morelami

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 5 cm pora - tylko biała część
  • 1 fenkuł pokrojony na mandolinie w cienkie plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 suszonych moreli namoczonych w gorącej wodzie
  • 2-3 suszone grzyby namoczone w wodzie
  • 1 szklanka wina białego
  • 1 szklanka wywaru
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • świeże oregano

Do podania: kwiaty jadalne i 2 x ciabatta razowa

Jak przyrządzić bigos z młodej kapusty z fenkułem i suszonymi morelami

Na łyżce masłą podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj por oraz kapustę, fenkuła i suszone grzyby (mogą być w całości - są dla aromatu). Dodaj wino i podsmażaj. Gdy wino odparuje, dodaj wywar i gotuj, aż warzywa będa miękkie - wręcz rozpadające się. 

Następnie dodaj suszone morele pokrojone w paseczki. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z oregano i z dodatkiem kwiatów jadalnych i ciabatty.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pieczona młoda kapusta z grillowanym halloumi, suszonymi pomidorami, tymiankiem i sosem ziołowym

Składniki na pieczoną młodą kapustę

  • 1 kapusta pokrojona na plastry grubości 2 cm
  • oliwa z oliwek
  • 1 ser halloumi
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski
  • świeży tymianek

składniki na ziołowy sos

  • 1 jogurt naturalny
  • garść zielonej pietruszki
  • garść koperku
  • garść liści świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Jak przyrządzić pieczoną młodą kapustę

Piekarnik nastaw na 200 stopni. Oliwę, miód i ocet balsamiczny wymieszaj w miseczce. Wysmaruj kapustę marynatą, dodaj sól oraz pieprz, dodaj pomidory suszone i zapiekaj 25 minut w piekarniku, aż kapusta się zrumieni. 

W misce obok wymieszaj wszystkie składniki sosu. Ser zgrilluj na patelni grillowej. Podawaj na kapuście z dodatkiem świeżego tymianku i z sosem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Kotleciki z warzyw, maślane rzodkiewki i wiosenna zupa, czyli nowalijki w kuchni. Zobacz przepisy Andrzeja Polana

Bakłażan z fetą, stir fry z kurczakiem i omlet ze szczypiorkiem. Poznaj przepisy Mateusza Gesslera

Falafele, cebule z boczniakami i smarowidło z kaszy gryczanej, czyli mniej mięsa w kuchni

Źródło: Daria Ładocha |
Co sądzisz o tym artykule?
72
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0