Nie tylko bigos i kapuśniak, czyli młoda kapusta według przepisów Darii Ładochy

Dzień Dobry TVN
Młoda kapusta ma mało kalorii, za to sporo wartości odżywczych, m.in. błonnika i witaminy C. Co można z niej zrobić? Daria Ładocha proponuje kapuśniak z komosą ryżową, bigos z fenkułem, kapustę pieczoną z grillowanym halloumi albo po azjatycku z ziołami, mango i sezamem. Poznaj niecodzienne przepisy na dania z młodej kapusty.

Kapuśniak z młodej kapusty z komosą ryżową i orzechami piniowymi

Składniki na kapuśniak z młodej kapusty

  • 1 mała główka młodej kapusty
    • 2 ząbki czosnku
      • 1 biała cebula
        • 1 łyżka oliwy z oliwek
          • włoszczyzna: por, 1 marchewka, 1 pietruszka biała, ¼ selera
            • 1 czerwona papryka
              • sól, pieprz
                • 150 g komosy ryżowej
                  • 1,5 l wywaru z jarzyn
                    • 800 ml passaty pomidorowej
                      • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
                        • szczypta papryki czerwonej w przyprawie
                          • szczypta oregano
                            • garść zielonej pietruszki
                              • 2 łyżki podprażonych orzeszków piniowych

                                Jak przyrządzić kapuśniak z młodej kapusty

                                W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj paprykę czerwoną pokrojoną w słupki. Włoszczyznę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj paprykę w przyprawie oraz oregano i całość podsmażaj kilka minut.

                                Dodaj kapustę szatkowaną, wywar, ziele angielskie i liść laurowy, komosę ryżową i gotuj 15 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj, aż komosa będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem.

                                Dodaj zieloną pietruszkę oraz przed podaniem posyp orzeszkami piniowymi.

                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                Młoda kapusta po azjatycku z ziołami, mango i sezamem

                                Składniki na młodą kapustę po azjatycku

                                • ½ główki młodej kapusty
                                  • 1 cm imbiru obranego ze skóry
                                    • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
                                      • 1 papryczka chili posiekana
                                        • 1 średnia marchewka pokrojona na sposób julienne
                                          • 3 łyżki sosu sojowego
                                            • sok z 1 limonki
                                              • 1 łyżeczka miodu
                                                • garść szczypiorku posiekanego
                                                  • garść posiekanej kolendry
                                                    • 1 łyżka sezamu
                                                      • 1 łyżka prażonych orzechów ziemnych
                                                        • ½ mango
                                                          • 1 szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego
                                                            • 1 łyżka oleju

                                                              Jak przygotować młodą kapustę po azjatycku

                                                              W woku podsmaż posiekane chili, imbir, czosnek i cebulę. Następnie dodaj marchewkę i kapustę. Podlej całość delikatnie wodą i duś, aż kapusta będzie miękka.

                                                              Następnie dodaj obrane w kostkę mango, sos sojowy i sok z limonki. Wymieszaj.

                                                              Na koniec dodaj sezam, orzechy, kolendrę oraz szczypiorek. Podawaj z ryżem jaśminowym.

                                                              Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                              Bigos z młodej kapusty z fenkułem i suszonymi morelami

                                                              Składniki na bigos z młodej kapusty z fenkułem i suszonymi morelami

                                                              • 1 główka młodej kapusty
                                                                • 1 cebula pokrojona w piórka
                                                                  • 5 cm pora - tylko biała część
                                                                    • 1 fenkuł pokrojony na mandolinie w cienkie plastry
                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                        • 10 suszonych moreli namoczonych w gorącej wodzie
                                                                          • 2-3 suszone grzyby namoczone w wodzie
                                                                            • 1 szklanka wina białego
                                                                              • 1 szklanka wywaru
                                                                                • 1 łyżka masła
                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                    • świeże oregano

                                                                                      Do podania: kwiaty jadalne i 2 x ciabatta razowa

                                                                                      Jak przyrządzić bigos z młodej kapusty z fenkułem i suszonymi morelami

                                                                                      Na łyżce masłą podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj por oraz kapustę, fenkuła i suszone grzyby (mogą być w całości - są dla aromatu). Dodaj wino i podsmażaj. Gdy wino odparuje, dodaj wywar i gotuj, aż warzywa będa miękkie - wręcz rozpadające się.

                                                                                      Następnie dodaj suszone morele pokrojone w paseczki. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z oregano i z dodatkiem kwiatów jadalnych i ciabatty.

                                                                                      Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                      Pieczona młoda kapusta z grillowanym halloumi, suszonymi pomidorami, tymiankiem i sosem ziołowym

                                                                                      Składniki na pieczoną młodą kapustę

                                                                                      • 1 kapusta pokrojona na plastry grubości 2 cm
                                                                                        • oliwa z oliwek
                                                                                          • 1 ser halloumi
                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                • 1 łyżka octu balsamicznego
                                                                                                  • 1 łyżka miodu
                                                                                                    • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski
                                                                                                      • świeży tymianek

                                                                                                        składniki na ziołowy sos

                                                                                                        • 1 jogurt naturalny
                                                                                                          • garść zielonej pietruszki
                                                                                                            • garść koperku
                                                                                                              • garść liści świeżej mięty
                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                  • sok z cytryny

                                                                                                                    Jak przyrządzić pieczoną młodą kapustę

                                                                                                                    Piekarnik nastaw na 200 stopni. Oliwę, miód i ocet balsamiczny wymieszaj w miseczce. Wysmaruj kapustę marynatą, dodaj sól oraz pieprz, dodaj pomidory suszone i zapiekaj 25 minut w piekarniku, aż kapusta się zrumieni.

                                                                                                                    W misce obok wymieszaj wszystkie składniki sosu. Ser zgrilluj na patelni grillowej. Podawaj na kapuście z dodatkiem świeżego tymianku i z sosem.

                                                                                                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                                    Kotleciki z warzyw, maślane rzodkiewki i wiosenna zupa, czyli nowalijki w kuchni. Zobacz przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                                    Bakłażan z fetą, stir fry z kurczakiem i omlet ze szczypiorkiem. Poznaj przepisy Mateusza Gesslera

                                                                                                                    Falafele, cebule z boczniakami i smarowidło z kaszy gryczanej, czyli mniej mięsa w kuchni

                                                                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości